Adventistidest eksperdid: Kohv ei ole toitaine, see on sõltuvusaine

Avaldatud 23.7.2019

Kuigi meedia ja teadlased kinnitavad sageli kohvijoomise häid külgi, ütles 3. üleilmse tervise- ja elustiilikonverentsi peakõneleja Ross Grant, et „kohv ei anna sulle midagi. See mängib sinu kehaga, tekitades sulle arvamuse, et sul on parem olla, aga tegelikult teeb see sulle halba. Kohv ei ole toitaine, see on sõltuvusaine.”

Grant, kes on Sidney adventhaigla uurimiskeskuse biokeemik, ütles, et kuigi kofeiini manustamise tulemusel näib tuju ja energiatase tõusvat, „siis see ainult tundub nii, et sa tunned end energilisemalt. Tegelikult ei anna kohv sulle mingit lisaenergiat.”

Kofeiin võib tekitada ärevust ja närvilisust, seda seostatakse kasvava ärevuse ja depressiooniga, eriti laste hulgas; kohvi mõjul reageerib keha stressile liialdatult, tõuseb südamelöögisagedus ja vererõhk.

Grant jagas andmeid, mis näitasid, et igapäevane kohvijoomine on seotud suurema riskiga haigestuda osteoporoosi, pärasoolevähki, südamehaigustesse ja diabeeti. On tõestatud, et see häirib ka und.

Kofeiini mõju vastsündinutele on märkimisväärne, lisas Grant. Uurimused näitavad, et kui rase naine joob kohvi, võib seda seostada lapse alakaalulisena sündimisega ja pärast sündi kasvukõvera pidurdumisega.

Grant selgitas, et noorte täiskasvanute puhul võib kofeiin mõjutada kognitiivseid funktsioone, nagu tähelepanu suunamine, mälu toimimine ja ebasobiva käitumise pidurdamine. „Toidud, milles on kofeiini, võivad põhjustada üleüldist loovus alanemist,” lisas ta.

Kuigi kofeiin võib mõjutada sinu taju sellest, et sa oled rohkem ärkvel ja tõsta sinu tuju, võib see kasvatada südamehaiguste riski, vastsündinu madalat sünnikaalu ja tekitada stressi ning depressiooni, sõnas Grant.

„See vähendab une kvaliteeti ja vähendab verevoolu aju otsmikusagarasse, mis omakorda mõjutab olulisi funktsioone, nagu mälu ja planeerimisoskused; see vähendab loomingulist mõtlemist ja probleemide lahendamise oskusi.”

„Kohvijoomist seostatakse sotsiaalsusega, vaba ajaga ja töövõimekuse suurendamise ja heaoluga,” ütles Grant ning lisas, et nii me ei pruugi nähagi kohvijoomise negatiivseid tagajärgi tervisele, aga me peaksime neisse tõsiselt suhtuma.

Osundades Fl 2:5 „Mõtelge iseenestes sedasama, mida Kristuses Jeesuses”, küsis Grant: „Kas me edendame kohvi juues endas Kristuse-sarnast meelsust?” „Tõendusmaterjal näitab, et ei.”

Tervise- ja elustiilikonverentsil räägiti ka uneaja olulisusest: Kas Jumal tahab, et raiskaksid kolmandiku oma elust?

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat