Keila kogudus tähistas 10. aastapäeva linlaste palvesoove vastu võttes

Avaldatud 20.1.2020

Laupäeval, 18. jaanuaril tähistas seitsmenda päeva adventistide koguduse Keila kogudus 10. aastapäeva. Aastapäevale oli pühendatud hingamispäevaõhtune kontsert, kus vaheldumisi tervitustega kõlas nii koori-, instrumentaal- kui ka ansamblimuusikat.

Kontserti alustas emeriitpastor Rein Käsk, kes meenutas 30 aasta tagust aega, mil tekkis idee Keilasse adventkogudus rajada, ent kuna toona oli tal endal ja teistelgi liidu töölistel teisigi kohustusi ning töö olemasolevate koguduste juures, jäi idee toona soiku, kuni sellest vormus teostus ja Keilasse rajati 14 aastat tagasi Reinu algatusel väikegrupp. Grupiga kutsus ta liituma ka perekond Randlepa, eesmärgiga kasvada Keila adventkoguduseks. Grupp kasvas, kuni otsustati saada ametlikult koguduseks, mis registreeriti 2010. aasta jaanuaris. „Tuumikgruppi kuulus rohkemgi inimesi, kes soovisid uue kogudusega liituda. Tegevusi planeeriv meeskond oli küll väike, paar-kolm abielupaari. Uue algatuse suhtes uudistajaid ja vahelduse otsijaid, kuulajarolli jääda soovijaid, aga ka ühel või teisel viisil kaasaelajaid oli omajagu” sõnas Marge minevikku meenutades. 

„Me oleme kõik koduteel ja teame, et parim ootab veel ees,” ütles Rein oma tervituses. „Jätkake! Me palume Jumala Vaimu teile kinnitajaks, õnnistajaks, ja väge ülevalt, et Jumal saaks oma töö lõpuni viia.”

Keila adventkogudust olid aastapäeva puhul tervitama tulnud ka teiste kristlike koguduste esindajad. „Keilas on ruumi, et jagada evangeeliumit, et tõde kuulutada,” sõnas Keila baptisti koguduse pastor Gunnar Mägi. „Keila adventkogudus on avatud meelelaadiga. Tänu adventkogudusele on siin linnas head traditsioonid: jõulude ajal inimesed teavad oodata, et kui nad jõuavad jaama, ootab neid üks koor, kus on kindlasti ka adventkoguduse lauljaid. Selle meelelaadi eest tahan teid tänada!”

Metodisti koguduse emeriitpastor Viktor Batšinski sõnas, et kümme aastat on alles algus, ning tänas koostöö eest. „Meie Keilas oleme saanud adventkogudust teenida, nagu adventkogudus Tallinnas Mere puiesteel on teeninud metodisti kogudust ruume jagades. Aitäh selle koostöö ja osaduse eest!”

Seitsmenda päeva adventistide koguduse Eesti liidu esimees Andres Ploompuu sõnas, et kümme aastat on võrreldes inimese elueaga veel ilusas alguses: olulisemad valikud ja saavutused on veel ees. „Teisest küljest on kümme aastat ühiskonnas, kus me elame, arvestatav aeg – selle ajaga on ka Eestis päris palju muutunud. Kümne aastaga on kogutud palju kogemusi ja tarkust ja loeb see, mida nende kogemustega peale hakatakse,” sõnas Andres ning lisas, et väärtustatud kogemus tõstab meid kõrgemale, et edasi minna ja uute kõrguste poole püüelda.

Keila koguduse pastor Marge sõnas oma tööle tagasi vaadates, et kümme aastat Keila koguduses on olnud nagu lapse kasvamise jälgimine. „Olen seda usku, et selleks, et kogukonnas midagi teha, on vaja sisse elada, et inimestel, eriti sekulaarsetel inimestel, tekiks üldse kristliku koguduse suhtel usaldus ja positiivne suhtumine. Olen saanud siin tegutseda, olles muusikakooli hoolekogu esimees ja pannes aluse jõululaulude laulmisele Keila rongijaamas.” 

Jõululaulude laulmine sai alguse umbes 6 aastat tagasi, kui tekkis mõte tervitada õhtul töölt tulijaid traditsiooniliste jõululaulude ja piparkookidega. „Meie kogudus on eestvedajaks olnud, aga osalisi on olnud alati ka teistest kogudustest. Need on need vaprad, kes ei karda avalikkuse tähelepanu ja on valmis külma ja tuule käes oma häälepaelad valla laskma,” rääkis Marge.

Marge sõnas, et kuigi kogudus on väike, püütakse aktiivselt ja inimeste ande arvesse võtvalt tegutseda. „Kogudusena me võib-olla nii palju ei jõua korraldada, kui tahaksime, kuid püüame igal aastal viia läbi ühe kursuse. Üle-eelmisel aastal oli selleks tasuta inglise keele kutsus, eelmisel aastal elustiilikoolitus „Loomine ja tervis”. Oleme teinud Alfa-kursust ja kursust „Avasta kristlus”, külastanud haiglat ja hooldekodu,” rääkis Marge, lisades, et sel aastal avati ka rajaleidjate klubi ja on korraldatud matku. Kuna abikaasa on liidu peretöö juht, siis läheb suvel palju aega ja energiat perelaagri ja poistelaagri korraldamisele ja läbiviimisele.” Lisaks üle-eestilistele perelaagritele käis eelmine aastal Keilas koos ka pereteemaline väikegrupp, kus kolm peret jagasid oma kogemusi ja arusaamu. „Me võtsime kõik peamised pereteemad, laste kasvatamisest kuni raha kasutamiseni läbi. Tegemist oli rõõmsameelse, sõbraliku ja avatud grupiga. Saime omavahel väga lähedaseks. Hea läbisaamine, üksteise kuulamine ja koos palvetamine loob kokkukasvamiseks soodsa pinnase,“ rääkis Marge. 

Seoses koguduse aastapäeva ja kümnepäevase palveaja kattumisega tekkis Keila koguduse nõukogus idee need kaks ühendada. Nii valmistatigi üleskutse eestpalvete esitamisele. „Kogusime kümme päeva enne aastapäeva palvesoove. Reklaam oli Facebookis, linna lehes ja ka tänavail,” rääkis Marge. „Olime üllatunud, kui palju palvesoove inimesed saatsid ja et inimesed usaldasid meid piisavalt, et jagada oma elu raskusi. Kirjutasid linlased, keda me ei tunne ja kes igatsevad Jumala abi järele, kes ei ole küll koguduse liikmed, kuid usuvad palve jõusse. Saime edendada oma kuvandit palvemeelse kogudusena ja õppisime võtma rohkem aega eestpalvetamiseks.”

Edasise osas jagas Marge, et on plaanis nende kontaktidega sidet jätkata. „Oleme kutsunud neid laikima Keila koguduse Facebooki-lehte ja on mõte pakkuda kõigile soovijaile kinkeraamat.” Aastapäeva eel saadetud palvesoovid prinditi ka eraldi välja ning jagati koguduseliikmete vahel, et nende pärast palvetada. "Loodetavasti saab 2020. aasta teisel poolel koostöös liidu tervise tööharuga teos kursus "Loomine ja tervis", suvelaager ja muud põnevat... Jälgige meid Facebookis."

Fotod: Tiit Lukk

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat