Taani veebikirik soovib jõuda paljude inimesteni

Avaldatud 7.4.2020, allikas TEDNews

Koroonaviirus Taanis on julgustanud ümber mõtestama veebikoguduse kontseptsiooni. Mõningad kogudused on oma teenistusi varemgi otseülekandes näidanud, kuid kõigi kirikuhoonete sulgemine on viinud idee uuele tasandile.

Kui kirikud kinni pandi, kanti kogu Taani unioonis üle üht jumalateenistust, aadressil adventist.dk. Pärast tagasisidet, kui teenistust olid näinud ka kogudusevälised inimesed, otsustasid kogudusejuhid mõelda veidi laiemalt.

Otsides uut domeeni, avastati endalegi üllatuseks, et aadress webkirke.dk on vaba. Sellest kasvas idee pakkuda laiemat avalikku teenistust.

Ka Eesti liit registreeris veebiteenistuste jaoks uue domeeni – kogudus.net

Unioonis otsustati teha reklaami Taani kristliku päevalehe Kristeligt Dagblad esikaanel. Hinnaläbirääkimistel jõuti selleni, et nüüd on reklaam mai keskpaigani lehes igal reedel.

Nüüd tähendab see meeskonnale väga tihedat ajakava. Isikliku teenistuse ja hingamispäevakooli juht Henrik Jørgensen juhib iganädalast piiblitundi. Silkeborgi koguduse pastor Lisbeth Nielsen paneb kokku jumalateenistuse erinevad osad, kaasa arvatud lastejutt, muusika ja jutlus. Nagu paljudes kohtades Euroopas, tehakse seda kontaktivabalt. „See on raske,“ ütles pastor Nielsen, „aga siiani oleme kõigega kenasti toime tulnud.“

Kõik Eesti veebijumalateenistused on järelvaadatavad aadressil kogudus.net. 

„See, mida me peagu teeme on nagu tee-ehitus samal ajal, kui me sellel teel sõidame,“ ütles Taani koguduse kommunikatsioonijuht Jan-Gunnar Wold. „Järsku nägime, et paljud kogudused läksid veebi. Praegu on inimesed kodus, liimitud oma ekraanide ette, ja otsivad midagi väärtuslikku vaatamiseks. See pani meidki kiiresti uute väljundite jaoks vahendeid otsima, et lülituda ümber evangeelsete jutluste lainele. Eesmärk on murda müüte, mis mõnel kristlasel adventistide suhtes olla võivad. Meie lootus on, et need, kes harjuvad adventkoguduse teenistuse vaatamisega veebis, leiavad ühel päeval üles ka füüsilise koguduse.“

Kuigi vaatajanumbrite arvu osas on veel kasvuruumi, leiavad uniooni juhid, et ka praegused numbrid on julgustavad ja inspireerivad.

„Mul on raske oma vanuse tõttu kirikusse minna. Oleme sageli jutluseid veebis vaadanud, aga olen igatsenud hingamispäevakooli järele. Nüüd ootan hingamispäevakooli ja veebijutlust suure huviga. See tähendab mulle väga palju. See algatus, mis sündis koos koroonakriisiga, on väga hea, aga ma kardan, et see lõpeb pärast kriisi! Aitäh teile jõupingutuste ja vahendite eest, et te seda teete. Ma loodan ja palvetan, et ka teised inimesed, need, kes ei ole meie koguduses, võiksid samuti sellele lainele tulla ja leida, et see on neile kasulik.“

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat