Kunas süüa päeva kõige suurem toidukord?

Avaldatud 15.6.2020, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Kindlasti oled kuulnud rahvatarkust: „Hommikusöök söö ise, lõuna jaga sõbraga ja õhtusöök anna vaenlasele.“ See soovitus on väidetavalt rahva seas ringelnud 1960-ndatest alates. Kas see soovitus peab vastu ka kaasaegsele toitumisteadusele?

Nagu peagi näed, on sellel teemal tehtud palju uuringuid. See artikkel on neljas ja viimane sarjast, mis põhineb Loma Linda ülikooli ja Tšehhi vabariigi teadlaste uurimistööl1. Nad uurisid toidukordade ajastuse ja sageduse seoseid kehamassi­indeksiga. Varasemalt olen kirjutanud nende soovitustest: süüa 1–2 korda päevas, pikendada öist paastu 18 tunnini ja süüa hommikusööki. Neljas soovitus on, et suurimaks söögikorraks peaks olema hommiku- või lõunasöök. Vähemalt juhul, kui sa muretsed oma kehakaalu pärast.

Kuigi suur osa inimestest sööb suurima söögi õhtuks, on tugeval hommikusöögil omad eelised. Mida siis kõnealune uuring näitas? Näitas seda, et võrreldes suure õhtusöögi sööjatega oli suure hommikusöögi sööjatel märkimisväärselt madalam kehamassiindeks. Need, kellel oli suurimaks söögikorraks lõunasöök, oli võit väiksem, kuid sellegipoolest märkimisväärselt väiksem kui õhtustel sööjatel. 

Lisaks madalamale kehamassi­indeksile annab hommikune suurem söögikord veel eeliseid. Ülekaaluliste ja rasvunud naiste seas märtsis 2013 tehtud uuring2 näitas, et need, kelle suurim toidukord oli hommikul ja väikseim õhtul, kaotasid rohkem kaalu, vähendasid oma puusaümbermõõtu ja vähendasid veresuhkru ning triglütseriidide taset, võrreldes nendega, kes käitusid vastupidiselt. Mõlemad grupid sõid sama toitu, umbes 1400 kcal päevas, 12 nädala jooksul. Ainus erinevus oli suurima söögikorra ajastus.

Uurijad jälgisid ka näljatunnet reguleerivat hormooni greliin, mis mõjutas mõlemat gruppi. Suure hommikusöögi sööjate grupis oli greliinitase madalam ning vähem näksimist päeva peale, võrreldes suure õhtusöögi sööjatega. 

Kui sulle ei meeldi hommikul palju süüa, siis järgmine variant on süüa suurim söögikord lõunaks. Ka sellel on positiivne mõju. Ka selle kohta on lisaks eelmainitule uuringuid, nt uuring3, mis näitas, et katsealused, kes sõid enamuse kaloritest enne kella kolme pealelõunal, kaotasid rohkem kaalu kui need, kes sõid oma suurima toidukorra peale kolme.

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat