Mai Meie Ajas

Avaldatud 4.5.2021

Eeloleval hingamispäeval, 8. mail jõuab kogudustesse maikuu Meie Aeg, mille fookuses on seekord erimeelsused koguduses. Nii erimeelsuste tekkimisest kui nende lahendamisvõimalustest kirjutavad Aleksandr Tsugai ja Marge Randlepp.

Aleksandr paneb oma artiklis lugejale südamele, et samal ajal kui misjonitööks ellu kutsutud kogudus omavahel erimeelsusi lahendab, jääb maailmas misjonitöö tegemata: „Kogudusel on palju tööd ja seda tuleb iga päevaga juurde. Me ei saa endale lubada aeglustada tempot, sest siis me ei saa kunagi hakkama Jeesuse korralduse täitmisega, me ei jõuagi inimesteni, jätame nad ilma lootuseta Jumala armule.” Teisalt tunnistab ta, et erimeelsused on osa inimeseks olemisest: „Omada teistest erinevat arusaama ei ole iseenesest keelatud, kuid peab alati otsima Jumala juhtimist ja Tema tarkust.”

Marge nimetab, et konfliktid on vältimatud, ning pakub välja kolm piibellikku moodust erimeelsustega toimetulemiseks: tegele probleemiga võimalikult ruttu; tegele otse inimesega, kes on sinu vastu eksinud; tegele probleemiga terviklikult ja sügavuti. „Kogudus ei saa kunagi olema täiuslik paik, kus eksisteerivad konfliktivabad ja täiuslikud suhted. Inimestena eksime. Kuid meie püüd piibellike põhimõtete kohaselt konflikte lahendada teeb kogudusest meeldivama paiga osaduseks meile endile ja neile, kes kaaluvad kogudusega liitumist.”

Ka Õnne Kivinurm on valinud seekord meie aega vaadelda erimeelsuste nurga alt, ent võttes aluseks vastuolud inimeses eneses: „Iga päev on meie ees valik: kas panna tähele probleeme ja toita negatiivsust enda sees või tänada Jumalat selle päeva võimaluste eest, olenemata sellest, mida see päev endaga kaasa toob.

Kristel Harjaks vahendab meile oma lõputööd ja seekord on vaatluse all leina, täpsemalt lapse kaotuse teema: „Kui inimese eksistents on mõtestatud ja tähenduslik, on tal lihtsam leida oma tegevusele mõte ja valida mõtestatud tegevusi. Õnnetunne ehk rahulolu koosneb negatiivsete ja positiivsetet tunnete vahekorrast.”

Krõõt Lõbus viib meid kirjakoha teksti uurides pulma: „Vana aja kultuuris, kui mees tahtis naist võtta, siis ta sõna otseses mõttes viis naise enda telki, veetis temaga öö ja siis saigi naine mehe omaks. Aga Jumal nõudis palju väärikamat kohtlemist.”

Terviserubriigis juhendab Allan Randlepp, kuidas vabaneda ennasthävitavast harjumusest, siin on abiks viis sammu, mille saab kokku võtta nii: „Igatahes, kui oled olnud piisavalt järjekindel ja tagasilangustega kenasti toime tulnud, siis saabub ühel päeval hetk, kus sa teed neid uusi ja häid valikuid automaatselt. Mida tugevam sõltuvus, seda toekamat tugisüsteemi on tavaliselt vaja, et sellest august välja ronida.”

Lisaks nimetatud teemadele on ajakirjas veel palju väärt lugemist: kuidas pere jaoks aega leida, miks jagada sotsiaalmeedias kristlikku sisu, noore isa iseenda tundmaõppimine – kas ma olengi tegelikult selline?, Silmatera lastele, kogemuste kotike, järjejutt ja muudki.

Ajakiri jõuab kogudustesse 8. mail, ajakirja kaanehind on 2,5 eurot ja seda saab osta ka e-poest.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat