Haapsalu adventkogudus osales Missio Läänemaa ürituste sarjas

Avaldatud 23.8.2021

Seitsmenda päeva adventistide Haapsalu kogudus osales augusti eelviimasel nädalal misjoniürituste sarjas Missio Läänemaa, millega tähistati 30 aasta möödumist Eesti iseseisvuse taastamisest ja mis kandis pealkirja „Rõõm vabadusest“.

Haapsalu koguduse pastor Marge Randlepp sõnas, et iga Haapsalu kiriku ja kogudust kutsuti osalema ja üheskoos koguduse nõukoguga otsustati osaleda. „Tahtsime jõuda erinevate sihtgruppide ja erinevate inimesteni, ka teiste koguduste liikmete ja loomulikult oma koguduste liikmeteni.“ Haapsalu kogudus osales Missiol kuue üritusega, mis algasid kolmapäeval, 18. augustil ja lõppesid laupäeval, 21. augustil.

„Kolmapäeval oli Haapsalu linnas orienteerumine „Rõõm liikumisest ja kirikutest,“ rääkis Marge. „Osaleda sai äpi kaudu, mis viis Haapsalu iga kiriku juurde. Raja sai läbida rattal või jalgsi või autoga. Iga kiriku juures tuli vastata selle kiriku või kogudusega seotud küsimusele.“ Sama päeva õhtul oli Haapsalu adventkirikus Allan Randlepa juhitud vestlus-loeng usu mõjust tervisele. „Selle kohta, kuidas kirikuskäimine mõjub positiivselt meie füüsilisele ja vaimsele tervisele, on nii palju ägedaid uuringuid. Allan tutvustas neid mõjusid,“ selgitas Marge.

Neljapäeval otsustas kogudus pakkuda midagi ajaloohuvilistele: kirikusaalis näidati adventkoguduse ajalugu tutvustavat filmi „Räägi sellest maailmale“. „Meil on kirikus ilus suur sein olemas, proovisime luua filmiõhtu tunnet. Filmile lausus avasõnad Kaido Kask. Vaatasime filmi ja tundsime rõõmu sellest, et adventsõnum ei jäänud Ameerika-keskseks. Tõdesime, et kui ei oleks olnud koguduse pioneere, ei oleks ka meie kogudust siin,“ jutustas Marge.

Reede õhtul oli videoesitlus „Kohtuasi Looja kasuks“, mis on ekraniseering samanimelisest raamatust. Pärast videoloengut kutsuti kõiki ihule sooja saama – kogudus oli Haapsalu talisupluse õuele tellinud kaks tünnisauna ja kaks torusauna. Marge: „Selle õhtu eesmärk oli reklaamida veidi meie koguduse meeste saunatamise tava – reedeõhtuti saavad nad saunas kokku, et olla osaduses ja ajada juttu ning rääkida kogemusi. Seal vaatasime koos päikeseloojangut.“

Laupäeval oli koguduse viimane Missio üritus, ühtlasi tähistati oma kirikuhoone valmimise 20. aastapäeva. „Kogudus ise on üle saja aasta vana, aga meie kirikuhoone on 20-aastane,“ ütles Marge ja lisas, et oma meenutusi kunagisest ajast jagasid emeriitpastor Rein Käsk ja Haapsalu koguduse kunagine pastor Jaanus-Janari Kogerman. Marge kui koguduse praegune pastor rääkis kogudusemajast kui mõjukeskusest: „See maja ehitati kunagi mõjukeskuse mõttega, et kõik ruumid ja toad oleksid täidetud vilka tegevusega.“

Pärast jumalateenistust oli õues ühine söömine ja külalistel oli võimalus võtta kaasa vaimulikku, inspireerivat kirjandust. „Juttu jätkus kuni kella viieni, pärast mida osalesime Missio Läänemaa tänujumalateenistusel EELK Toomkiriku hoovis,“ rääkis Marge.

Erinevaid tegevusi täitnud nädalale tagasi vaadates sõnas Marge, et kutsuti palju rahvast, kuna Haapsalu kirikumajas ruumi on. „Me tegime õiget asja, isegi kui iga ettevõtmine ei olnud väga rahvarohke. Me olime avatud ja kõik sai tehtud ja kogu aeg oli ka külalisi.“

Missio Läänemaa viidi läbi koostöös, selle korraldasid EELK Lääne praostkonna kogudused koostöös EELK Misjonikeskuse, Eesti Kirikute Nõukogu ning kohalike omavalitsustega. Missioga sooviti väljendada tänu Eesti vabaduse eest, uuendada koguduse elu ja kasvatada ühiskonnas kristlikku hoolivust. Missio Läänemaa toimus teist korda, esimene Missio toimus 30 aasta eest.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat