Aastakoosolek 2021: Peakonverentsi peasekretäri aruanne kajastab koguduse raskusi ja imelisi õnnistusi

Avaldatud 12.10.2021, allikas Adventist Review

„Soovin järgmiste minutite kestel jagada teiega enamat kui andmed ja analüüs,“ ütles seitsmenda päeva adventistide üleilmse koguduse peakonverentsi (PK) peasekretär Erton Köhler PK aastakoosolekul 10. oktoobril oma pöördumise alguses. „Ma tahan rääkida nägemusest, et kogudus on suurem kui pandeemiakriis,“ sõnas Köhler, kes valiti peasekretäriks 2021. aasta aprillis ja kes ikka veel ootab viisat, et võtta üle oma tööülesanded PK peakorteris Ameerika Ühendriikides ja töötab seetõttu Brasiilias.

Köhler tunnistas, et adventkogudus on möödunud pooleteise aasta jooksul kannatanud, kuid ühtaegu ennast ka uuesti avastanud ja „Jumala armust paljude raskustega toime tulnud“. Köhler märkis, et pandeemiajärgne maailm on uus maailm, aga „kogudusena õpime selle uue reaalsusega toime tulema, otsime teenimiseks ja misjonitöö tegemiseks uusi võimalusi“.

Köhler sõnas, et pandeemia tagajärjed kogudusele ja liikmeskonnale on märgatavad ja seetõttu ei saa neid ühes lühikeses aruandes lõpuni käsitleda. Üleilmse koguduse divisjonide aruannete põhjal võib öelda, et kogudus on kaotanud koroonale üle 17 000 liikme, kuid hinnates kõiki asjaolusid on see veel tagasihoidlik arv. Surnute hulka kuulub 773 pastorit, emeriitpastorit, koguduse töötajat, misjonäri ja kogudusejuhti.

Pandeemia on mõjutanud ka misjonitööd koguduses, ja seda, kuidas teenitakse koguduseliikmeid, kes vajavad abi.

Vaatamata eriolukordadele ja pidevatele piirangutele rajas adventkogudus 2020. aastal 1736 uut kogudust ning ristiti 781 389 inimest.

Köhler ütles, et väga olulist osa on täitnud adventkoguduse haiglad, mis on töötanud eesliinil. Ta mainis ka ADRA tööd, mis toetas 325 projekti rohkem kui möödunud aastal ja jõudis kuue miljoni võrra rohkemate inimesteni (2019. aastal 14 ja 2020. aastal 20 miljonit inimest). Pandeemiaga oli otseselt seotud 422 projekti.

Pandeemia tingimustes on väga palju kasvanud kommunikatsioonitöö. PK kommunikatsiooniosakonna veebilehtede külastuste arv kuus kasvas pea 5 miljonilt 10,5 miljonile (113%-line kasv).

Köhler sõnas, et koguduse kirjastustöö on uue olukorraga kiiresti kohanenud: loodud on uusi digiplatvorme, mille kaudu koguduse kirjandust pakkuda.

Kõige suuremate raskustega on silmitsi seisnud kohalikud kogudused. „Meie võimalused jumalateenistusi pidada oli esimene probleem pandeemia ajal,“ ütles Köhler, „aga koguduseliikmed lülitusid kohe üle tehniliste lahenduste kasutamisele.“

Koguduste liikmed abistasid neid, kes kaotasid pandeemia ajal oma töö. Lõuna-Ameerika divisjonis aitas kohalik kogudus riiete ja toiduga enam kui kahte miljonit inimest. Bangladeshis annetasid koguduse töötajad 10% oma palgast abi vajavate koguduseliikmete heaks.

Kuigi pandeemia on olnud raskuste aeg, on see ühtlasi olnud võimalus õppida, kuidas maailm ja kogudus on muutunud. Köhler viitas kristlikule autorile Tony Morganile, kes kirjutas oma blogis küsimustest, mida kogudus peaks nüüdsel ajal esitama. On koguduseliikmeid, kes küsivad: „Millal me saame tavapärase koguduseelu juurde naasta?“, kuid Morgani sõnul on see vale küsimus. Ta soovitas seeasemel küsida: „Kuidas see olukord meid muudab?“. Morgan soovitab kogudusele seitset muutust, nende seas selliseid: kogudus peaks õpetamise asemel varustama, kogunemise asemel ühendama ja kohalolemise asemel kaasama. Köhler ütles et praegu on „õppimiseks imeline aeg“.

Köhler rõhutas siiski, et vaatamata kõigile neile muutustele ja sotsiaalmeedia üha kasvavale rollile koguduses on ikka oluline vahetult suhelda ja seda ei saa asendada miski. „Tehnoloogia tuli selleks, et koguduse ellu jäädagi, kuid see ei saa koguduse elu asendada,“ tõdes ta.

Veel üks sõna, mis Köhleri sõnul peaks olema meie plaanide keskmes, on pühendumine. „Me peame leidma viise, kuidas tuua meie koguduse liikmeid kokku, kuidas suunata nad arusaamisele, et nemad ongi koguduse peamine ressurss. Jeesus tuli siia inimeste pärast, tegi tööd inimeste heaks ja suri inimeste eest, ning Ta tuleb tagasi inimeste pärast – et viia nad taevasse.“

Aastakoosoleku kava on siin ja ülekandeid saab vaadata siin

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat