Kuidas lugeda Piiblit? Lastega? Lastele? Perega koos? Kas üldse lugeda?

Avaldatud 30.10.2021, autor Külli Keel, allikas Meie Aeg

Armas pererubriigi lugeja, me kõik oleme Jumala perekonna liikmed, Tema lapsed. Jumal armastab meid. Ja me soovime oma lapsi ja kõiki teisi lähedasi Jumalale lähemale aidata. Mitte ainult lähedasi, vaid ka iseend ning osad meist ka täiesti võõraid. Me soovime olla ühel päeval uueks loodud maal kõik koos – minu arvates on uus maa selline koht, millest mitte ükski kristlane ilma jääda ei soovi. Ja selleks on Jumal andnud meile raamatu nimega Piibel, et me võiksime Jumalat, oma Isa, oma Loojat tundma ja armastama õppida, et saaksime rõõmu tunda elust uueks loodud maal.

Alati enne Piibli lugemist on vajalik koos palvetada, et Jumal avaks meie mõistuse ja südame, et saaksime aru, mida Looja meile õpetada soovib. Lastega koos lugemisel on eriti oluline, et tekst oleks eakohane nii pikkust kui ka sisu arvestades. Minu kogemus näitab, et lapsed saavad hästi aru, kui kasutada jutustavat vormi ja ka näitlikku materjali. Meie lastele meeldib ka, kui issi õhtuti endale Piiblit loeb, ikka tihedamini paluvad nad emme eeskujul tal kõva häälega lugeda. 

Põhimõtteliselt on hingamispäevane piiblitund ka Piibli lugemine ja õppimine. Iga pere/kogudus/lasteklass võiks leida endale sobivaima viisi, kuidas Piiblist tarkusi õppida ja kuidas neid teistega jagada.

Teinekord küsib laps ise Pühakirja teksti kohta küsimusi ning siis on ääretult oluline talle tähendust lähemalt selgitada ning paluda tarkust ülalt neiks selgitusteks – iga kord, kui uurime sama teksti uuesti, võib Jumal avada selles uusi külgi ja sügavusi, mida me varem ei mõistnud. Hea on küsida ka suunavaid küsimusi, et last mõtlema panna, kui ta ise ei näita huvi üles või tundub, et ta ei saa hästi aru. Ka võõrad sõnad võivad takistada tekstist aru saamist. Lapsevanem peab tähele panema, kas laps saab ikka igast loetud sõnast aru.

Alguses, kui lapsed ise veel ei loe, arendab ettelugemine neist saama raamatuhuvilisi, lugejaid ja ka mõtlejaid inimesi.

Piibli lugemise kõrval ei ole mitte vähetähtis Piibli päheõppimine. Meil Viljandi koguduses on lastetunnis süsteem, et aidata lastel igaks korraks eelmise korra salm pähe õppida. Iga kümne päheõpitud salmi järel saab iga tubli õppija innustava kingituse. Piiblisalmide päheõppimine arendab ja õpetab ka vanemat, samuti distsiplineerib tervet perekonda, kuid seda vaid juhul, kui õppimist võetakse tõsiselt ja tehakse südamega.

Kuulen liigagi tihti täiskasvanud kristlaseid ütlemas, et nad ei taha Piiblit lugeda. Mul on soovitus: kui sa tunned, et Piibli lugemine on oluline, aga lugeda ei taha, siis palu Jumalat ja Ta annab sulle tahte lugeda – Ta aitab mõista selle olulisust. Vahel tuleb olla pikka aega järjepidev, et kannatlikkus kasvaks, Jumal teab, millal on õige aeg. Kuidas me muidu saame oma lastele eeskujuks olla? 

Piibel on justkui raamatukogu, mis koosneb 66st raamatust; Õpetussõnade raamat õpetab, et kui sa juhatad poisi ehk väikese lapse tema tee peale, siis ta ei lahku sellelt ka vanas eas (Õp 22:6). Seega, kui me soovime suunata lapsi Jumalale vaatama ning et nad kasvaksid igati tublideks Jumala riigi kodanikeks, siis on vajalik, et õpime nendega koos oma Loojat tundma ja näitame lastele, milline on nende Looja ja Lunastaja. Mida varem seda teeme, seda parem.

Mõned päevad tagasi ärkas nelja ja poole aastane Ruudi ja ütles esimese asjana ühte päheõpitavat salmi, küll poolikult, aga me saime kohe päevale tohutult positiivse laengu ja minu süda oli nii soe ja tänulikkusega täidetud, et nüüd on veelgi rohkem motivatsiooni koos salme õppida, sest ma näen tulemust tema mälus.

Me kordasime salmi koos üle: „Kui keegi on Kristuses, siis ta on uus loodu, vana on möödunud, vaata, uus on sündinud.“ (2Kr 5:17)

Kui meie oleme Kristuses, siis on igaüks meist uus loodu ning vana on möödunud, me käitume uutmoodi – nii nagu Kristus soovib. Palugem siis iga päev muutust, uuestisündi nii enda kui laste südamele. 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat