Vitamiin A – veel üks põhjus miks armastada keedetud porgandit

Avaldatud 15.11.2021, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Kui haigestud sageli nakkushaigustesse, hämaras nägemine on halvenenud, küüned on haprad ja nahk kuiv, juustes on kõõm ja limaskestad põletikulised, siis võib olla põhjuseks vitamiin A puudus.

Vitamiin A ülesanded organismis:

  • Nägemine. Silma reetinas on nelja tüüpi A-vitamiini.
  • Limaskestade normaalne areng. Tagab silmades, kopsudes ja seedetraktis lima tootmise ja kaitseb limaskesti.
  • Immuunvõimekuse hoidmine. Nimetatakse ka antiinfektsioosseks vitamiiniks. Peamine immuunsuse tugevdaja.
  • Vajalik kasvuks, arenguks ja närvirakkude tööks.
  • Viljakusvõime tagamine.

Kui palju peaksime siis vitamiini A tarbima? Eesti riiklik päevane soovituslik vitamiin A kogus on meestele on 900 ja naistele 700 RE. Eakad võiksid tarbida 800-900 RE ja imetavad emad 1100 RE. Need soovitused võtavad juba arvesse ka nt silmadele suurt koormust avaldavate ekraanide vaatamist ning arenguga seotud muutusi, täpsemalt siis varasemat puberteedi ja fertiilse ea saabumist.

Ainuüksi A vitamiini rikkalikke allikate nimekirja vaadates võiks öelda, et kui sa sööd piisava koguse päris toitu (st ei näljuta ennast ja ei söö ainult rämpstoitu ja maiustusi), siis saad vajaliku vitamiini A koguse vaevata kätte, oled sa siis range taimetoitlane, lihtsalt taimetoitlane või kõige sööja.

Vaadates vitamiini A sisaldust maksatoodetes, tekkib pigem küsimus ülempiiri osas. Vitamiin A mürgistusi seostatakse peamiselt loomsete allikate ja toidulisanditega. Eriti peaksid A-vitamiini kogused toidus ja tablettides üle vaatama rasedad. Nii vitamiin A puudust kui ka ületarbimist raseduse ajal seostatakse loote väärarengutega.

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat