Vitamiin K teeb luud tugevaks

Avaldatud 28.2.2022, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Vitamiin K on meie kehale oluline vitamiin, millel on oluline rolli luude ainevahetuses ja vere hüübimisel. On tõestatud, et K1-vitamiini tarbimine vähendab luumurru riski.

Nimelt aitab vitamiin K1 hoida kaltsiumi luudes ja samal ajal väldib selle ladestumist pehmetes kudedes, nt arterites. On leitud, et K1-vitamiini tarbimine aeglustab pärgarteri lupjumist tervetel täiskasvanutel, kellel on lubjastumisprotsess juba alanud.

Kuid sellega K-vitamiini head omadused veel ei lõppe. Uuringud viitavad K2-vitamiini vähiriski vähendavale mõjule. On leitud ka seoseid K-vitamiini ja insuliiniresistentsuse ennetamise ning põletike leevendamise vahel.

K-vitamiini allikad (sisaldus 100 g)

K1 kujul:

  • Lehtpeet (830 µg)
  • Petersell, värske (790 µg)
  • Võilillelehed (780 µg)
  • Spinat, kuumtöödeldud (660 µg)
  • Lehtkapsas, kuumtöödeldud (630 µg)
  • Lehtkapsas (620 µg)
  • Majoraan (620 µg)
  • Pune, kuivatatud (620 µg)
  • Spinat (560 µg)
  • Basiilik, värske (410 µg)
  • Lambasalat (380 µg)
  • Karulauk (310 µg)
  • Murulauk (310 µg)
  • Rooskapsas, kuumtöödeldud (280 µg)
  • Brokoli (190 µg)
  • Hiinakapsas (80 µg)
  • Hapukapsas (62 µg)

Vitamiin K soovituslik tarbimiskogus on 1 µg kehamassi kg kohta päevas. Adekvaatseks tarbimiseks peetakse meestel 120 µg ja naistel 90 µg. Toidulisandina võiks K2 vitamiini päevane annus jääda 45 µg kanti.

Loe tervet artikklit Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat