Less is more – vähem on parem

Avaldatud 8.9.2022, autor Kaile Tuvi, allikas Meie Aeg

Kuulsin esmakordselt aforismi Less is more Tartu Kunstikoolis graafilist disaini õppides. See oli firma­graafika kursusel, kus peamine ülesanne oli teha ühele ettevõttele logo ja brändiraamat. Logo kujundamisel peab seda pidevalt kuklas tiksumas hoidma. Sest logo peab olema lihtne, kuid samas silmajääv, ilus ja loetav nii majasuurusel reklaamil kui pastapliiatsil. Sibru-säbrul, kribu-kräbul ja rohketel värvidel ei ole seal kohta. 

Wikipedia ütleb, et Less is more väljendit kasutatakse väljendamaks seisukohta, et minimalistlik lähenemine kunstilistele või esteetilistele küsimustele on tõhusam. Selle väljendi populariseerijaks peetakse Ludwig Mies van der Rohet, kes on ka üks modernistliku arhitektuuri teerajaja. Samuti armastas ta idioomi God is in the details, saksa k Der liebe Gott steckt im Detail (Jumal peitub (on) detailides), aga sellest mõni teine kord.

Kuskilt allikast on meelde jäänud, et inimene toimib kõige paremini korras ja rutiinis. Kui lugeda 1. Moosese raamatust, kuidas Jumal lõi maailma, siis näeme ka selles korda ja rutiini. Meie planeet on loodud kindlas järjekorras ja teatud päevade arvuga, mis jäävad korduma aegade lõpuni. Siiski, kord ja rutiin on lihtsad kaduma, kui vähem on paremast saab rohkem on parem. Aga kus on piir, et nüüd on liiga palju? Arvatavasti seal, kus märkame, et rohkuse alt ei ole võimalik enam välja näha – ei näe ennast, ei näe Jumalat. 

Olen näinud ja kogenud, et enda ümber vähem on parem rakendamine võib osutuda päris keerukaks. Eriti kodus. Olen loomult käsitööinimene ja meisterdaja. Kujuta siis ette, kuidas iga wc-paberi rulli ja riidejupiga või pappkarbiga kerkib kohe idee, mis sellest teha saaks ja kus seda meisterdamisel kasutada annaks. 

Kunagi oli mul kangasteljetuba. Mul olid kahe meetri laiused teljed ja hunnikute viisi kaltsu, mis ootas lõikamist, et kududa vaipu. Peas terendas idee, et võtan iga päev oma aja ja lähen ja koon. Panen ukse lukku, kui vaja, ja puhkan närve. Reaalsus oli see, et pääsesin sinna mõned üksikud korrad ja alati tahtis mõni laps „appi tulla“. Mul oli tuba, mis ei rahustanud mu närve, vaid pigem tõmbas neid enam pingule, sest ma ei pääsenud sinna. 

Õnneks olen ajaga veidi, aga ainult veidi targemaks saanud ja ei arva, et kõikide ilusate käsitöö­ideede jaoks peab olema koht sinu enda kodus. Kangasteljed on läinud, kaltsukotid samuti. Kangahunnikuid on mitu korda läbi sorteeritud ja vähendatud, samuti lõngarulle. Vahel mõtlen, kas pean end kiusama nende ideedega, milleks mul nagunii aega ei ole.

Korda on selgelt lihtsam pidada, kui asju on vähem ja asjad on oma kohal. Praeguses tarbimisühiskonnas on palju räägitud minimalismist. Meil pole asju vaja varuda, sest kõik on kättesaadav. Üks minimalistliku kodu ja elustiili põhimõte on see, et kui tood midagi juurde, peab midagi ära minema. Kui ostad uued kingad, siis pead vaatama, millisest paarist loobud – õhh, kõik on ju vajalikud! Kui ostad uue kruusi, pead mõne olemasoleva taaskasutusse viima. Ostad uue raamatu, annad mõne vana ära jne. 

Vahel mõtlen, et peaksime kuhugi kaugele kolima. Soovitatavalt teisele mandrile, siis oleks hoopis lihtsam minimalistlikku kodu tekitada. 

Rebecca Crespo* on üks paljudest minimalistliku elustiili koolitajatest ja praktiseerijatest. Toon tema blogist välja 17 punkti, kuidas vähem muudab sinu elu paremaks. 

1. Vähem asju = rohkem vaba pinda.

2. Vähem kulutamist = rohkem raha.

3. Vähem riideid = rohkem kapiruumi.

4. Vähem mööblit = rohkem ruumi.

5. Vähem sotsiaalmeediat = rohkem aega lugemiseks.

6. Vähem sõitmist = rohkem kõndimist.

7. Vähem stressi = rohkem und.

8. Vähem kõvasti töötamist = rohkem targalt töötamist.

9. Vähem plaane = rohkem tegutsemist.

10. Vähem kiirtoitu = rohkem tervislikku toitu.

11. Vähem dieete = rohkem tervislikku eluviisi.

12. Vähem digitaalseid faile = rohkem digitaalset ruumi.

13. Vähem alkoholi = rohkem vett.

14. Vähem kahtlemist = rohkem usku.

15. Vähem rahulolematust = rohkem tänulikkust.

16. Vähem vingumist = rohkem julgustamist.

17. Vähem rääkimist = rohkem kuulamist.

Soovin nii enda kui sinu ellu korda ja rutiini ning kõike täpselt niipalju, kui sinna mahub. Hoiame vähem kinni, et saaksime rohkem elada.

Õpetussõnad 11:24,25: „Üks jagab välja, aga saab üha lisa, teine hoiab varandust, ometi on puudus käes. Hing, kes jagab õnnistust, kosub, ja kes kastab teisi, seda ennastki kastetakse.“ 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat