Valgus kõigile

Avaldatud 21.11.2022, autor Aleksandr Tsugai, allikas Meie Aeg

Kõik algas Stockholmis, kus ma sain teada, kui suur on Jumala armastus, ja tundsin, et tahan sellest kõigile rääkida. Tol ajal ma veel ei teadnud, et misjoniprojekte võiks alguses pastoriga arutada, et neid peaks koguduse nõukogus kinnitama ja et saab vahendeid taotleda. Minu soov rääkida armulisest ja armastavast Jumalast oli lihtsalt nii suur, et ma ostsin endale viivitamatult värvi­printeri ja kujundasin lihtsa plakati, millel oli kujutatud risti ja kirjutatud mitmes keeles kutse Stockholmi koguduse jumalateenistusele koos aadressi ja kella­ajaga. Käisin kaks-kolm korda nädalas mööda linna ja riputasin neid plakateid infotahvlitele ja -postidele. Nädala jooksul levitasin mitukümmend sellist plakatit.

„Ega süüdata ka lampi ja panda vaka alla, vaid lambijalale, nii et selle valgus paistab kõigile majas­olijatele.” (Mt 5:15) Sarnase teksti võib leida ka Markuse ja Luuka evangeeliumist (Mk 4:2; Lk 8:16, 11:33). Sellise lambi jaoks kasutati tavaliselt savinõud, milles oli oliivõli ja taht. Lamp pandi tavaliselt riiulile, postile, et kõik majas olijad saaksid sellest kasu. Oliivõli (õli) sümboliseerib Piiblis sageli Püha Vaimu. Jeesus tahtis oma sõnadega öelda, et kui Püha Vaim tekitab inimeses tulise armastuse Jumala vastu, siis ei tohi, ei saa seda varjata. Jumal tahab, et me oleme valguseks kõigile inimestele. 

Kahjuks näeme, et inimesed ei kiirusta kirikusse tulema ja selleks võib olla erinevaid põhjusi. Aga me teame, et Jeesus ütles oma jüngritele: „Minge!” (Mt 28:19) Misjoni­projekt on tänapäeval hea võimalus elada vastavalt Jumala tahtele ja minna kirikust välja uutele inimestele vastu. Misjoniprojekt annab võimaluse minna inimeste sekka, et rääkida neile armastavast Jumalast. 

Tallinna III koguduses on viimase kaheteistkümne kuuga läbi viidud mitu misjoniprojekti, mina kirjeldan ühte neist. Projekti nimi on „Hommik mängutoas lastega peredele”. See projekt on mõeldud toimuma kord kvartalis. Kava, tegevused ja koht võivad iga kord muutuda. 

Esimesel korral sai valitud ilus laste mängutuba, mida saime kasutada 2,5 tundi. 

Kava oli selline:

  • 10.30 kogunemine ja mängutoaga tutvumine
  • 11.00 mängud 
  • 12.00 ühine laud 
  • 13.00 lõpetamine

Osalemine oli kõigile tasuta. Projekti tutvustati koguduse sotsiaalmeedias ja kohale kutsuti sugulasi, sõpru ja tuttavaid lasteaiast. Alguses anti pool tundi vaba aega, et lapsed ja lapsevanemad saaksid mängutoaga tutvuda ja selles kohaneda. Siis kutsuti täiskasvanud eraldi ruumi, lapsed mängisid samal ajal iseseisvalt ja said valida omale näomaalingu. Lastega tegelesid koguduse vabatahtlikud. Täiskasvanutele mõeldud tegevused sisaldasid viktoriini laste kasvatamise teemal, liikumist ja palju naeru. Seejärel kutsuti kõik ühise söögilaua taha, kus alguses sai lauldud toidulaulu. Söögi ajal sai omavahel rääkida, paremini tutvuda, vastata tekkinud küsimustele.

Esimese kohtumise plaan oli tutvuda uute inimestega, näidata, et adventkoguduse liikmed on tavalised inimesed, kel on samasugused argipäeva mured, aga kõiges selles aitab meid armuline Jumal. Järgmistel kohtumistel on plaan tutvustada koguduse jumalateenistusi ja muid üritusi.

Aleksandr Tsugai on Tallinna III adventkoguduse pastor

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat