Särava tähe lugu

Avaldatud 28.12.2022, autor Kristi Taidla, allikas Meie Aeg

„Ja ärge kurvastuge, sest rõõm Jehoovast on teie ramm!” Nh 8:10 

Võib, ma sõnastan Nehemja ja Esra sõnad pisut ümber: „Ära kurvasta, sest rõõm Jehoovast on sinu ramm!” Kuidas on sinu rõõmu ja rammuga siin ja praegu? Kas rõõmumuskel aina kasvab või on kurbus vaikselt hinge hiilinud? Luba, jagan sinuga järgnevat lugu. 

Oli õhtu, ja viimased paar nädalat oli olnud korralik sulatustiigel teemaga, mis mind ikka veel aeg-ajalt tabab ja millel olen lasknud end neil hetkedel nukraks muuta. Koos Jumalaga oleme selles tiiglis juba kordi olnud ja saavutanud ka etapivõite, aga see õhtu oli teistmoodi. Sel õhtul pöörasin pilgu kõrgelt, Jumalalt, alla – probleemiseinale – ja olin kurb. Koos kurbusega kadus ka jaks. Nüüd olin juba väsinud ja kurb. 

Sõitsime kodu poole, kui vaatasin nukralt merd ja korraga miski mu tähelepanu püüdis. Seal, meie saarerahva armastatud seitsme mäe, Seitsme Õe kohal säras õhtuhämaruses heledalt üks täht. Ei ühtki teist valgusallikat, ainult see ere täht. Korraga mõistsin, et see oli armastuskiri Jeesuselt. Need seitse mäge sümboliseerisid minu sees lahendamatuna näivat probleemiseina. Seevastu valge täht sümboliseeris Jeesust, kes on igasuguste probleemidest üle – seega valguse võitu pimeduse üle! Miskit sooja puges põue. „Aitäh!” tänasin heldinult Jumalat. 

Paar päeva hiljem, kui mure ja kurbus tasahilju tagasi hiilisid, elustas Jumal lapsepõlvepäevilt laenatud lastelaulu: 

Mul lipuks rõõm, 
mis on lehvimas 
südamelossi peal, 
minu südamelossi peal, 
minu südamelossi peal. 

Mul lipuks rõõm, 
mis on lehvimas 
südamelossi peal, 
kui mu Kuningas on 
südamelossi sees. 

Lehvi kõrgel, mu lipp, 
las kõik maailm näeb, 
las kõik maailm näeb, 
las kõik maailm näeb. 

Lehvi kõrgel, mu lipp, 
las kõik maailm näeb, 
et mu Kuningas on 
südamelossi sees! 

„Aitäh, Jumal, Sa oled nii armas. Mulle oli seda nii vaja!” kiitsin juba rõõmsamana Jumalat. Nüüd mõistsin, et see Kuningas on Jeesus. Kui Tema on minu südamelossi sees, on seal ka rõõm. Rõõm Jeesusest ongi minu ramm! Iga kord, kui pilgu taas probleemiseinale fokuseerisin ja kurvaks muutusin, meenutas Jumal heledat tähte mägede kohal ning hakkasin laulma vana head lastelaulu lipust ja rõõmust… Töötas! 

Tõepoolest, sulatustiigli kuumus kõrvetab ja teeb haiget. Aga meie suureks õnnistuseks see ka puhastab ja kasvatab! Jeesus ei kinnitanud kunagi, et Tema järgijatel pole probleeme – vastupidi. Ent Ta kinnitas korduvalt, et Tema ja Jumal on suuremad kui meie probleemid! Üks usuõde ütles kord humoorikalt, et peaksime lõpetama rääkimast Jumalale, kui suured on meie probleemid ja selle asemel ütlema probleemidele, kui suur on meie Jumal! 

Hea uudis on see, et Jumal ei heida mind ega sind kunagi kõrvale! Ta ei jäta sind kunagi maha ega hülga sind. Tal on kontroll kõige üle ja Ta ei lase juhtuda midagi sellist, mis sinu kasvamise ja päästmise tarvis vajalik pole! Teine hea uudis on, et meie probleemide eest on juba hoolt kantud. Jumala laual on juba praegu vastused igale minu ja sinu küsimusele ja need pole mitte lihtsalt head – oo ei, need on kõikvõimalikest variantidest parimad! 

„Aga tema ütles neile: Teie nõdra usu pärast. Sest tõesti ma ütlen teile, kui teil oleks usku nagu sinepiivake, siis te võiksite ütelda sellele mäele: Siirdu siit sinna! Ja ta siirduks sinna, ja miski ei oleks teile võimatu.” (Mt 17:20) 

„Kui me muretseme, siis ütleme: „Jumal ei suuda,“ ütleb Linda Dillow. „Kui elame muretsemises, ei ela me usus.” ... Väga kasulik on mõista, et ärevus ja muretsemine põhinevad sageli arvamusel, et Jumal ei ole võimeline, et Tal ei ole väge selle olukorra eest hoolitsemiseks.” (Jeesus võidab, Elizabeth Viera Talbot, lk 176) 

Kui kõrge on sinu Jumal? Kas Ta on kõrgem kui see kõrguv ja laiutav mägi su ees? Sinu Jeesus igatseb, et märkaksid, kuidas Ta sinu jaoks just selle konkreetse mäe kohal särab ja küsib: „Kas te usute, et mina võin seda teha?” (Mt 9:28) Ka praegu, jõuluajal, räägime sageli ühest tähest, mis kord säras. Tookord küll Petlemma kohal. Justkui ütelnuks valgus pimedusele: ma olen lootus igale inimlapsele, kes pimeduses eksleb, et ta võiks usu läbi Jeesusesse Kristusesse pärida igavese elu. Jeesus Kristus on kõrgem kui kõige kõrgemate mägede tipud. Temas on meie valguse- ja lootuseallikas. Temas on meie lahendused. Temas on kõik meie võidud! 

Meie õnneks on Jumal sama eile, täna, homme ja igavesti. Tema saab! Tema suudab! Tema hoolib! Minu tänane palve on meie kõigi eest: „Kallis Jumal, palun aita meid, kui tunneme end abituna. Palun aita meid, kui õhtuhämaruses ja -pimeduses tunduvad meie probleemid meile suurte võitmatute mägede ja hiiglastena. Aitäh, et Sa oled alati meiega ja et Sinul on vastused ja lahendused olemas juba täna ja praegu! Õpeta meid Sind usaldama, et kasvaksime usus Sinu külge kinni. Aitäh, et Sina särad meie kõikide mägede kohal eredalt juba ammu enne meie sündi! Aitäh, et võime oma pilgu Sinule pöörata ja rahuga edasi minna – nii tänasesse, homsesse kui ülehomsesse päeva. Kiitus Sulle, meie Jumalale kõrges, kelle kontrolli all on kõik olukorrad ja kõik hingetõmbed! Aitäh, et oled meie palvet juba kuulnud ja teed maksimaalse, et meid kõiki Sinu igavikuliste usutiibade alla koguda! Jeesuse nimel, aamen.” 

Kas teadsid, et nimi Jeesus, tähendab „Jahve päästab”? See tähendab, me ütlesime just palve lõppu midagi sellist: „Jahve päästab”, see on tõesti tõsi. Või siis, „Jahve päästab”, olgu nii! 

Rõõmsaid jõule meie särava tähega käsikäes! 

Millist imelist Jumalat me teenime!

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat