Newboldis korraldati jumalateenistuse õppimise pilootprogramm

Avaldatud 20.6.2023, allikas TEDNews

Kiriku esimene kutse ei ole evangeliseerimine – see on jumalateenistus. Kindlasti on Jeesuse üleskutse „Minge!“ (Mt 28:19), kuid kui Tema jüngrid ei ole kõigepealt kummardanud tõelist ja elavat Jumalat, ei ole neil kedagi, kellega jagada. Jumalateenistus on loodu vastus Loojale, tunnustades kedagi, kes on suurem, suurem ja võimsam kui inimkond. Sellepärast – jumalateenistus on oluline, see, kuidas Kristuse järgijad kummardavad, ja kõige olulisem on kummardamise „kavatsus“!

Newboldi kolledži pakutud jumalateenistuse ja muusika juhtimise koolitus oli pilootprogramm, mis viidi läbi koostöös Andrewsi ülikooli muusika- ja jumalateenistuse keskusega. Koolitus toimus 5.–13. maini ja tõi kokku mitmekesise rühma rahvusvahelisi spetsialiste ja kohalikke juhte. Koolituse peamine eesmärk oli arendada jumalateenistust, mis põhineb piibellikel põhimõtetel, on inspireeriv ja kohalikku kogudust kaasav.

Programmi juhid ja osalejad uurisid nädala jooksul jumalateenistuse piiblipõhimõtteid. „Meie jumalateenistus peab põhinema olulisel arusaamisel meie kui inimeste väärtusest Jumala silmis," ütles dr Nick Zork (laulukirjutaja, jumalateenistuse juht ja muusikajuht, Advent Hope'is New Yorgis) koolituse avaettekandes. Jumalateenistus on meie vastus Jumala armastusele ja tänutäheks selle eest, mida Ta on meie heaks teinud. Sellest vaatepunktist lähtudes on jumalateenistus täielik keskendumine Jumalale, mitte meie enda oskustele või sooritustele.

„Me peame... olema alandlikud," mõtiskles Diana Roldan (osaleja Mehhikost), „mitte püüdma oma mõtteid Jumalale või kellelegi peale suruda, vaid lubama Jumalal neid lõhkuda, et Ta saaks neid vormida nii, nagu Ta tahab." Jumalale keskendumine on alandav, kuid ka vabastav mõte, kui mõistame, et „Püha Vaim on see, kes hoolitseb selle töö eest, mida me vaid jumalateenistuse kaudu hõlbustame," märkis dr David Williams (jumalateenistuse ja püha muusika dotsent, Andrews'i ülikool).

Jumalateenistuskogemuse hõlbustamine on oluline ülesanne. See nõuab meilt, „et me arvestaksime oma kuulajatega ja tekitaksime meie ees seisvatele inimestele tähendust, mitte segadust," lisas Williams. Alustuseks on aga väljakutse. Koguduseliikmed kogunevad Jumalat kummardama, kuid nad tulevad erinevatest kogemustest, kontekstidest ja teoloogilistest seisukohtadest. Samuti sisenevad nad Jumala kohalolusse erinevates kognitiivsetes ja emotsionaalsetes seisundites. Kuidas saame siis pakkuda jumalateenistust, mis kõnetab kuulajaid?

Sisuka jumalateenistuse loomine nõuab sageli kontekstualiseerimist – see oli dr Tihomir Lazići (Newboldi kolledži süstemaatilise teoloogia vanemlektor) ettekannete teema, kui ta uuris koos osalejatega nädala jooksul erinevaid vaatenurki, eesmärke, tavasid ja jumalateenistuse põhimõtteid. Selle harjutuse raames vaatas rühm erinevaid jumalateenistuse traditsioone, alates anglikaani kirikust kuni jumalateenistuse kaasaegse jumalateenistuse žanrini. „Kõiki kutsuti sukelduma erinevatesse kogemustesse, mis avas meile uusi küsimusi ja väljakutseid, millega me peame tegelema," märkis Lazić.

Kuigi muusika on sageli jumalateenistuse keskmes, „on põnev mõelda, et jumalateenistus on midagi enamat kui muusika ja laulmine – see oli minu jaoks täiesti uus kontseptsioon," mõtiskles Helen Diaz (osaleja Itaaliast) nädala jooksul jagatud mõtete üle. Inspireeriva jumalateenistuse loomine, mis hõlmab erinevaid väljundeid ja võimaldab inimestel kasutada oma tegevust, oli teema, mida Kärt Lazić (laulja, ülistusjuht ja laulukirjutaja) koos rühmaga käsitles. Osalejad said teada, et „iga inimese jaoks on oma koht ja me peame suutma seda ruumi laiendada, et ka nemad saaksid Jumalat kummardada", nagu võttis DeLocia White (osaleja, Ühendkuningriik) kokku. Kuna me tuleme jumalateenistusele erinevate tunnete, maitsete ja andidega, „on oluline, et jumalateenistus oleks terviklik kogemus", mõtiskles Jóhann Grétarsson (osaleja, Island). See jumalateenistuse kogemuse täielikkus viitab ka sellele, et kuulajatele tuleb pakkuda vaikust, luues ruumi mõtisklemiseks, jagamiseks ja vastamiseks jumalateenistuse erinevate punktide kaudu edastatavale üldisele sõnumile.

Kuna osalejad uurisid nädala jooksul rikkalikke ja mitmekesiseid ideid, olid nad uudishimulikud, kuidas rakendada õpetust kohalikus koguduses, kui on probleeme, ressursside puudus ja mõnikord ka huvipuudus," märkis Isai Moran (evangeeliumipianist ja muusik, USA). Tunnistades seda vajadust, kulutasid programmi juhid ja osalejad märkimisväärset aega jumalateenistuse põhimõtete kohaldamisele, et valmistada ette viimase nädalavahetuse hingamispäeva jumalateenistust. Zorki juhendamisel harjutas rühm loomingulist laulude kirjutamist. Nende loodud laul pealkirjaga „Drawing Us Closer" tõlgendab loovalt ümber hümni „Nearer, Still Nearer", mis ülistab Püha Vaimu väge, mis ühendab jumalateenistujaid, tõmmates igaüht Jumalale ja üksteisele lähemale. See laul koos inspireeriva liturgia, interaktiivse „Halleluuja" laulu ja kaasahaarava lastelooga kujundas seminari lõpus hingamispäevase jumalateenistuse. Jumalateenistuse ajal asetati oluline rõhk kristlikule põhisõnumile. Selles rõhutati, et jumalateenistus on südamlik tänuavaldus Jumala piiritu armastuse eest, mis avaldub Jeesuse ülima ohvri kaudu. See sügav tänulikkus tekitab loomulikult rõõmsat ootust Jeesuse teise tulemise ees ja sügavat igatsust meie igavese elu järele koos Temaga taevas.

„Koolituse peamine väärtus oli see, et osalejad uurisid, kuidas Jumal tegutseb. Loodetavasti aitavad sellised uued sõprussuhted luua võrgustiku, mis kestab. Plaaniga jätkata jumalateenistuste ja muusikakoolitusega ka tulevikus on eesmärk kaasata rohkem pastoreid ja kogudusevanemaid," ütles Kärt Lazić, väljendades oma soovi, et üritus ei oleks lihtsalt mööduv tipphetk, vaid inspiratsiooniks tulevikuks.

Osalejad jätsid lahkudes tänusõnad paljudele inimestele, kes töötasid selle ürituse suurepärase edu nimel, sealhulgas: Ken Burton (helilooja, laulukirjutaja, esitaja ja koorijuht) ja dr Steve Zork (muusikaprofessor; Andrews'i ülikooli lauljate ja koorijuht). Prof. Susan Zork (usuteaduse emeriitprofessor, Andrews'i Ülikool). Eriline tänu kuulus Andrewsi ülikooli lauljatele nende suurepärase esinemise eest hingamispäeva jumalateenistusel ja õhtusel ChoirFestil, mis korraldati koostöös Readingi gospelkooriga. Samuti avaldati tänu Newboldi kolledži töötajatele ja Newboldi koguduse vabatahtlikele, kes panustasid suure südamega oma aega ja andeid, et see programm teoks teha.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat