Seenioride laager 2023 Valgeranna puhkekeskuses

Avaldatud 18.8.2023, autor Maie Laine

Saabus kauaoodatud laagriaeg oma erinevate üllatustega. Laagri esimene päev 7. augustil algas korraliku kuumalainega, mida küll ei jätkunud kauaks. Mõned kärmemad laagrilised jõudsid siiski meres suplemaski käia.

Kui kõik laagrilised olid õnnelikult kohale jõudnud, saanud võtmed oma ööbimispaigaks mõeldud majakestesse ja tutvunud põgusalt ümbrusega, anti sõna Galina Lõhmusele, kes esitas põhjaliku ülevaate seenioride laagri seitseteistkümneaastasest ajaloost. Ülevaadet illustreerisid slaidid ja fotod erinevatest aastakäikudest. Esimest korda korraldati seenioride laager aastal 2007 Võru-Kubijal. Veel on seenioride laagrit korraldatud Pilistveres ühel korral, Noorkõivude kodus kolmel korral, Võisikul Maurerite kodus viiel korral, Nuutsakul ja Toilas kolmel korral.

Valgerannas olime koos tähistamas 17. seenioride laagrit. Huvitav on märkida, et sel aastal sattusime laagri kuupäevadega täpselt samasse ajavahemikku, mil toimus esimene laager ehk 7.–9.august ja laagris oli esindatud pea kõik esimest laagrit käima lükanud inimeste perekonna nimed: Vari, Stepanov, Lõhmus. Viktor Noginovski, kes samuti kuulus kuldsesse nelikusse, oleks äärepealt ise ka kohale jõudnud, aga seekord läks kahjuks teisiti.

Järgnevat vaba aega võis sisustada osavõtuga töötubadest. Võis ühineda Kai Sommeri eestpalvetoaga. Kai tutvustas/õpetas eestpalve tegemist pühamu palve eeskujul. Lõpetuseks palvetas Kai koos osalejatega pühamu palve näitel.

Veel sama õhtupooliku vabal ajal võisid kõik huvilised osa saada Sulev Sommeri töötoast. Sulev oli valmistanud kõigile laagrist osavõtjatele meenutuseks laagriajast kadakapuidust nimesildid-kruusialused graveeringuga „Valgerand 2023”. Laagrilised võisid neid kadakapuidust silte kujundada ja kaunistada vastavalt oma maitsele, soovile ja oskustele. Eelkõige leidsid koha sildil laagrikaaslaste nimed.

Enam polnud kaugel õhtusöögi aeg. Õhus oli tunda tormi lähenemist. Veel enne tormi saabumist võis mere ääres näha üllatavat vaatepilti, vastupidist tavapärasele. Taevas oli tumesinine ja meri hele, valkjas. Lisaks sähvisid taevast justkui otse alla merre välgunooled. Vaatepilt oli võimas, seda pikemalt nautida polnud kahjuks võimalik, sest pidime juba ruttama õhtusöögile puhkekeskuse peamajja. Olime niigi hilinemas.

Õhtusöögi ajaks jõudis kohale tormilaine tugeva tuule ja vihmaga, loodus näitas oma pahupoolt,  kuid laagrilised olid hoitud tormi eest Jumala ajastuse järgi. Ka ilmateenistuse poolt prognoositud hiidrahe laagrilisi ei kimbutanud.

Peale lihtsat kuid maitsvat õhtusööki algas jutlus, mis esialgsete plaanide kohaselt pidi toimuma värske õhu käes saunaterrassil. Kai Sommer laagri korraldajana sai maja perenaisega kokkuleppele, et võisime jutluse ajaks s.o tormi lõppemiseni jääda puhkekeskuse peamajja, kus tormituul ega vihm ei häirinud. Jutlustama oli kutsutud emeriitpastor Rein Käsk. Jutluse teema oli vastavuses laagri motoga: „Püsida Jumala kursil – vaatamata kõigele“. Jutlus lõppes õhtupalvuse ja ühislaulmisega Evelin Tammemägi poolt valmistatud väikestest vaimulike laulude valikuga lauluraamatukestest.

Söögikohast lahkumise ajaks oligi esmaspäevaõhtune torm juba vaibunud. Saime rahulikult oma ööbimispaika suunduda.

Laagri teine päev 8. augustil algas hommikuvõimlemisega saunaterrassil Heli Tammemägi juhendamisel. Ilmaolusid (külm ja tormine) arvestades läks aktiivne liigutamine asja ette. Kõik said hakkama lihtsate, soojendavate ja venitavate võimlemisharjutustega.

Hommikupalvuse pidas emeriitpastor Mart Vari. Palvus oli heaks alguseks päevale vaimulikus mõttes, olime usaldatud Jumala armastavatesse kätesse.

Peale hommikusööki oli ette nähtud väljasõit/matk Audrusse. Külastasime esmalt Audru kirikut. Tegemist on suhteliselt heas korras tegevkirikuga, tavaliselt käib giidi sõnul kirikuteenistustel kohal 10–15 inimest. Üllatas see, et kiriku puidust pingid olid kõik kaetud väikeste värviliste patjadega. Padjad olid valmistatud ja kingitud lasteaialaste poolt.

Tegime väikese ringkäigu ka kirikuaias, kuhu oli giidi sõnul kolmele hektarile istutatud erinevaid puid-põõsaid 245 nimetust sh 28 kodumaist puittaime. Audru kiriku dendropargi rajas Raimond Erik Prentsel, kes oli ka kiriku organist.

Teiste Audru vaatamisväärsustega tutvustas meid Toomas Daniel. Üllatav oli see, kui palju rippsildu vanasse mõisaparki jagus. Olime tänulikud Taevasele Isale, et Ta hoidis meid vihma eest kogu jalutuskäigu vältel.

Samaaegselt väljasõiduga Audrusse juhtis Galina Lõhmus laagripaigas vestlusringi laagrilistega, kes erinevatel põhjustel ei soovinud matkast osa võtta.

Audrust tagasi jõudsime lõunasöögi ajaks. Peale lõunasööki rõõmustas meid oma viiulikontserdiga Katariina Tammemägi. Viiulipalade vahele esitas ühe südamliku vaimuliku laulu Valeri Stepanov Elva kogudusest.

Peale muusikalist osa algas laagri kava kohaselt tunnistuste aeg. Tunnistused olid kantud laagri motost teemal „Püsida Jumala kursil – vaatamata kõigele“. Palju tunnistusi oli seotud raskuste ületamisega hingamispäeva pühitsemisel.

Peale õhtusööki toimus seenioride laagri 17. aasta pidulik tähistamine maitsva tordi ja kuuma teega.

Teise laagripäeva õhtul õnnestus laagrilistel ka saunamõnusid nautida, mis esimesel õhtul tormi tõttu ära jäid (saun oli elektriküttel ja elekter läks tormiga ära).

Laagri kolmas päev 9. augustil algas jällegi hommikuvõimlemisega, seekord juba väljas murul soojendavate päikesekiirte embuses. Ilm oli rahulik, vaikne, justkui poleks tormi olnudki.

Peale hommikuvõimlemist oli hommikupalvuse aeg, palve tegi Guido Daniel. Peale hommikusööki toimus Allan Randlepa terviseloeng teemal „5 põhjust, miks kehas põletik tekib“. Saime ülevaate viiest peamisest elustiilist tulenevast kroonilise põletiku põhjusest. Teema pakkus huvi paljudele, esitati rohkesti küsimusi.

Oleme väga tänulikud Jumalale, et Ta lubas laagriüritusel korda minna. Saime kosutatud nii vaimse kui füüsilise toiduga, olla kaitstud Jumala peopesal, olla osaduses Temaga ja üksteisega.

2024. aasta seenioride laagri korraldab Vally-Reet Järs Viljandi kogudusest, kes teatepulgana võttis vastu ka laagrilipu.

Veel kauaks jäävad laagripäevi meenutama Valgeranna kõrgete mändide all muusikapalade saatel Issandale kiituseks kõlavad rõõmsad lauluhääled.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat