Norra unioon sulges üliõpilaste kolportöörimisprogrammi

Avaldatud 2.10.2023, allikas TEDNews

Pärast 58 aastat tegevust on Norra Kirjastuse (Norsk Bokforlag) üliõpilastest kirjandusevangelistide programm ametlikult suletud. Viimane kolportöör on oma töövahendid tagastanud ja see tähistab ühe ajastu lõppu. Peaaegu kuue aastakümne jooksul reisisid Aafrika riikidest pärit üliõpilased Norras, müües usinalt adventkoguduse kirjastuse raamatuid. Nüüdseks on see traditsioon lõppenud.

Keenialase Josephat Mobagi ja tema 31 kaasõpilase jaoks, kes tänavu selles programmis osalesid, on see raske aeg. Enne kui nad koju lähevad, et seal oma õpinguid jätkata, toimetavad nad veel kirjastuse ruumides, et viimased asjad paika sättida. Kuigi väljavaade pärast kolme kuu pikkust eemalviibimist taas koju minna tekitab rõõmu, on tunda ka kurbust. Tudengiprogramm on olnud asendamatu sissetulekuallikas, mis on võimaldanud paljudel oma haridusteed jätkata. „Nad on tõelised kangelased. Vaja on tohutut enesedistsipliini, vaimset jõudu ja usaldust Jumala vastu, et päevast päeva ukselt uksele raamatuid müüa," kommenteerisid kogudusejuhid.

Josephat Mobagi, kogenud raamatumüüja, ütles: „See oli minu seni parim aasta." Ta osales programmis ka aastatel 2016–2019. Sel aastal õnnestus tal taas Norrasse tulla. „Pean seda tohutuks privileegiks, et sain selles programmis osaleda," märgib Josephat.

Dickson Kengere, kellel on naine ja lapsed Keenias, ütles, et üliõpilasprogrammi kaudu teenitud rahaga maksab ta õppemaksu ja ämma ravi. „See programm on olnud minu ja mu pere jaoks tohutu õnnistus," ütles Dickson, kes on koolitatud pastor ja õpib praegu Kisii ülikoolis Keenias. Ta loodab, et ühel päeval avaneb tal veel võimalus tulla Norrasse raamatuid müüma.

Kuigi programm oli müüjatele tulus, oli pilt Norra kirjastuse jaoks hoopis teistsugune. Nende eelarve on juba mitu aastat olnud miinuses. 2017. aastal kohustusid Norra seadused tagama õpilastele miinimumpalga, mida kirjastus pidi maksma sõltumata müüdud raamatute arvust. Kahjuks tähendas see, et mõnikord töötas programm kahjumiga ja puudujäägi pidi kinni maksma Norra unioon.

Selle leevendamiseks otsustati, et 2022. ja 2023. aastal ei trükita programmi jaoks uusi raamatuid, vaid keskendutakse olemasolevate raamatute müügile. Hoolimata jõupingutustest programmi kasumlikuks muutmisel töötati jätkuvalt kahjumiga. Raske südamega otsustas uniooni juhatus, et 2023. aasta on üliõpilaskolportööride programmi viimane aasta. „Ei olnud õigustatud jätkata programmi, mille puhul kogudus pidi puudujäägi katmiseks kulutama suuri summasid. Programmi risk on iga aastaga kasvanud, seades ohtu muud tegevused ja misjoniprojektid, seega pidime prioriteedid ümber vaatama," ütles Norra uniooni esimees Victor Marley.

Sellega lõpeb traditsioon, millest on kasu olnud paljudele Aafrika üliõpilastele ja mis on andnud panuse nii kogudusele kui ka ühiskonnale. „Meil on väga hea meel, et Norra Kirjastuse evangeeliumiprogramm on 58 aasta jooksul olnud õnnistuseks nii paljudele inimestele Aafrikas," ütles Norra uniooni laekur Jóhann E. Jóhannsson.

Mopeedid, mida kolportöörid kasutasid, on müüdud ja ladu on peaaegu tühi. Üks ajastu on lõppenud.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat