Rinnapiim võib aidata Haiti lapsi

Avaldatud 22.1.2010

Adventkoguduse meditsiinikeskus Portlandis kogub iselaadset abi Haitile – rinnapiima orvuks jäänud imikutele.

Maavärinajärgselt Haitilt tulnud teated räägivad hävinenud lastekodude töötajatest, kes otsivad ellujäänud imikuid, samuti on paljud lapsed kaotanud oma vanemad 12. jaanuari 7-pallises maavärinas.

Need imikud, sarnaselt vähktõves ja muudes haigustes Haiti imikud vajavad rinnapiima, ütles Peggy Andrews, Portlandi adventkoguduse meditsiinikeskuse meditsiiniõde ja toitumiskonsultant. Adventistide rinnapiimapank loodab, et kohalikud emad on valmis ulatama oma abikäe.

Rinnapiimapank avati eelmise aasta augustis ja umbes 30 naist on tänaseks annetanud enam kui 20000 untsi (ligi 600 liitrit) rinnapiima. Enamus neist naistest on oma lastest ülejäänud rinnapiima külmutanud. Andrewsi sõnul on annetajate seas ka neid emasid, kelle enneaegsed lapsed ei jäänud elama.

Senini kasutatakse Portlandi adventistide rinnapiimapanka annetatud piima pärast Denveri rinnapiimapangas ümbertöötlemist haigete laste jaoks, kuid adventistide meditsiinikeskus soovib rajada sarnase keskuse ka Portlandi.

Portlandi naised toidavad oma lapsi rinnapiimaga rohkem kui Ameerikas keskmiselt, ütles Andrews, seega on lootust, et mõned neist on valmis toetama ka teiste lapsi.
June Winfield, Loodepiirkonna Emade Piimapanga esinaine ütles, et mitmed rinnapiima annetada soovivad naised on juba Adventistide meditsiinikeskuse piimapangaga ühendust võtnud, kuid kahjuks on see ainult üks osa kogu probleemist.

Haitil tuleb rajada infrastruktuur, mis on vajalik külmutatud rinnapiima hoiustamiseks ja transpordiks, enne kui rinnapiimatoetusi saab sinna toimetada.

Andrewsi sõnul on selliste jaotuskanalite rajamine hädavajalik, sest rinnapiimaasendajad ei sisalda antikehasid, mida paljud lapsed vajavad.

„Enneaegne laps katastroofipiirkonnas vajab igasugust abi,“ ütles Andrews. „Nad ei vaja rinnapiimaasendajat, mis on valmistatud saastunud veega. Nad vajavad antikehasid, et võidelda oma haigustega.“

Pildil: Julie Nash (vasakul), Julie Templeton ja Peggy Andrews Portlandi Adventistide meditsiinikeskuses piimapangast koguvad annetusi - rinnapiima kujul - Haiti imikutele.

--Peter Korn, Portland Tribune

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat