Küsimus: Kas Piibel toetab naiste ordineerimist pastoraalseks teenimiseks või mitte?

Avaldatud 17.12.2010, allikas Meie Aeg

Ma ei vasta teie küsimusele otse, kuid kommenteerin põhjuseid, miks kogudus on selles küsimuses eriarvamustel. Enne lubage mul teha mõned sissejuhatavad märkused. Esiteks, kogudus ei ole võtnud naiste ordineerimise küsimuses (olgu selleks siis piisavalt piibellike argumente või mitte) seisukohta. Hääletati lihtsalt selle vastu, et iseseisva otsuse saaksid langetada koguduste liitude piirkonnad. Lõplik otsustamine peab jääma ülemaailmsele kogudusele. Teiseks, seda küsimust ei saa tõstatada põhitõdede või doktriinide tasemel. Nii palju, kui mina tean, polnud ordineerimine teenimiseks varakristlikus koguduses kristlikus osaduses olemise tingimuseks. Hoides seda meeles, vaadelgem ilmnenud ummiku tekkimise põhjuseid.

Liberaalsed teoloogid

Tugev tõuge naiste ordineerimiseks pastoraalseks teenistuseks tuli liberaalsematelt adventteoloogidelt. Nende arutlustes esines Piiblis kirjutatu mõningal määral, kuid põhiargumendid pärinesid sotsiaalsetest ja moraalsetest vaatenurkadest. Neid mõjutas naisliikumise idee, mis rõhutab sugude võrdsust ja naiste vabanemist meeste kontrollitud ühiskonnast. Nende silmis tõstatas võrdõiguslikkuse kasv naiste ordinatsiooni teema moraalse nõude tasemele. Selline tugev retoorika, mis tulenes grupilt, kes oli eelnevalt kahtluse alla seadnud ka mõned meie põhitõed, tõi peaaegu koheselt esile naiste ordineerimise vastase reaktsiooni.

Peasuuna teoloogid

Need teoloogid on täielikult pühendunud koguduse sõnumile ja missioonile. Üllatuseks jagunesid ka nemad antud teemas ja jagunevad siiani. Siin on peamiseks aruteluteemaks Piibli tõlgendamine. Teoloogid, kes ei leia piibelliku toetust naiste ordineerimiseks, on olnud üpris valjuhäälsed. Nad nõuavad naiste ordineerimise toetamiseks piibliteksti, mis algaks „Nii ütleb Issand…“, seniks pole Piiblist sellist teksti leitud.

 Teoloogid, kes usuvad, et Piiblis on piisavalt informatsiooni toetamaks naiste ordinatsiooni, on ka häälekalt sõna võtnud. Nemad nõuavad oponentidelt „nii ütleb Issand“-teksti, mis keelaks naisi teenimiseks ordineerida, keegi pole ka sellist teksti leidnud. Mõlemad grupid on oma argumendid üles ehitanud kindlatest tekstidest tulenevatele järeldustele. Debatt ringleb ümber argumentide; kes oskab välja tulla parimate väidetega. Tihti hiilib sellistel debattidel esile teoloogiline uhkus – keegi ei taha alla anda. Mõned nimetavad endid võidukalt Pühakirja kaitsjaiks teoloogide vastu, kellest nad usuvad, et need ei ole Piibli vastu nii ausad olnud. Ja nii debatt jätkub.

Paremäärmuslikud adventistid

Seda gruppi mõjutavad tugevasti konservatiivsed teoloogid, kes on naiste pastoraalse ordineerimise vastu ja peavad ordinatsiooni liberaalsete teoloogide agendaks. Nad ignoreerivad konservatiivseid teolooge, kes on naiste ordineerimise poolt. Nad on mõjukad koguduseliikmete hulgas, kes toetavad oma sõltumatuid teenistusi, mida tihtipeale iseloomustab tugev negatiivne suhtumine koguduse juhtkonda. Nad kalduvad naiste ordineerimist vaatlema potentsiaalse usust taganemisena.

Kultuurilised ideed

Paljudes maades üle maailma on naiste roll ühiskonnas üpris piiratud ja võrdõiguslikkuse idee ei ole valdav. Sellistes kultuurioludes ei ole koguduseliikmetel ja selle juhtidel raske kahtluse alla seada ja vastanduda naiste pastoraalse ordineerimisega. Sellised inimesed paigutavad endid loomulikult teoloogide poole, kes ei leia kõne all oleva teema jaoks toetust.

Mis siis saab? Peame töötama ja palvetama tervenemise pärast. Debatt teoloogide seas annab märku, et antud teema ei ole Piiblis nii selge, kui mõned arvavad. Mõlemad pooled peaksid seda meeles pidama. Konkreetselt öeldes on teoloogid teinud oma osa probleemi suurendamises, olles oma vaadetes dogmaatilised ja tahtmatud üksteist kuulama. 

Võib-olla on tulnud aeg kokku tulla, vaadata teemat koguduse teenimise vaimu seisukohast – oleme kui Kristuse ihu – ja palvetama tervenemise pärast, et võiksime näha, kuhu Vaim meid juhib. See nõuab alandlikkust ja tahet koos töötada koguduse ülesehitamiseks.

Angel Manuel Rodriguez
Peakonverentsi Piibliuurimise Instituudi keskuse juhataja

Adventist World oktoober 2010

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat