Etioopias on usulises konfliktis paljude mahapõletatud kirikute seas ka adventkirikud (lisatud Andres Ploompuu kommentaar)

Avaldatud 11.3.2011, allikas Adventist News Network

Lääne-Etioopias on möödunud nädalal vähemalt 30 protestantlikku kirikut, nende seas ka 7 adventkirikut, kohalike usuäärmuslaste poolt rünnakute käigus maha põletatud.

Rahutused algasid 2. märtsil ja sellest alates on tapetud vähemalt üks kristlane, vigastatud mitmeid teisi, kristlaste kodusid hävitatud ja tuhanded kristlased on pidanud oma kodust lahkuma.

“Hävingu ulatus ei ole praegu veel selge,” ütles Tamire Shaemalo, kes on adventkiriku kommunikatsioonijuht Etioopias, viidates raportites esinevatele erinevustele.

Esialgsed andmed aga viitavad sellele, et mitmed kümned adventistide kodud on koos kirikutega maha põletatud, koguduseliikmeid on röövitud ja rünnakute käigus on tapetud farmides asuvaid loomi, ütles Shaemalo. Kesk-Etioopia kirikujuhid hindavad kirikuvara kahjudeks umbes 5 miljonit birri (umbes 30 000 USA dollarit) ja selle hulgas on ka põletatud kümnis ja annetused, lisas ta.

Mõned teadaanded on vihjanud, et vägivald sai alguse hiljutistest konfliktidest piiril, kus Etioopia sõdurid püüdsid eemale tõrjuda islami äärmuslasi. Teised ütlevad aga, et rünnakuid provotseeris väidetav kristlaste poolne Koraani häbistamine.

Ameerika Hääl teatas, et Etioopia politsei on sel nädalal vangistanud 130 äärmuslast, keda seostatakse vägivallaga.

Rünnakud on tekitanud pingeid piirkonnas, kus on pikaajaliselt valitsenud islamisusuliste ja kristlaste vaheline rahu, teatasid usuvabaduse spetsialistid.

“Me oleme tõsiselt mures Etioopias aset leidvate sündmuste pärast. Seal on erinevate religioonide vahelised suhted olnud seni üsna rahumeelsed,” ütles ülemaailmse adventkiriku avalike suhete ja usuvabaduse osakonna juht John Graz.

”Me loodame, et need intsidendid ei õhuta edasist vägivalda selles piirkonnas ja me innustame inimesi kõigist religioonidest, kes seisavad rahu ja usuvabaduse eest, töötama lepituse nimel,” lisas Graz.

"Tegemist on tõesti mõnes mõttes uskumatu sündmuste käiguga. Etioopia on olnud igas mõttes eeskujuks teistele riikidele, kus muslimid ja kristlased koos elavad," kommenteeris arenguid Võru adventkoguduse pastor Andres Ploompuu, kes alles hiljuti käis koos vabatahtlike rühmaga Etioopias, kus nad aitavad arendada kohalikku koolisüsteemi. 

"Kirjeldatud vägivald on ootamatu ning loomulikult kurb. Aga see on teada fakt, et Etioopia on selles suhtes unikaalne, et vägagi religioosne ja samas kultuuriliselt ja ka religioosselt mitmekülgne rahvas on suutnud rahumeelselt elada. Praegused rahutused on loomulikult muret tekitavad ning ma loodan siiralt, et vägivalla levimist suudetakse ära hoida," lisas Andres.

Etioopia elanikkonnast on umbes 60% kristlased ja 40% moslemid. Riigis asuvas umbes 800-s adventkirikus teenib 170 000 adventisti.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat