Läti adventkoguduste liit - 115

Avaldatud 30.8.2011, autor Alla Nõmmik

27. augustil tähistas Läti adventkoguduste liit oma tegevuse 115. aastapäeva. Esimene kogudus Lätimaal rajati Riia linnas aastal 1896, kui L. R. Conradi külastas kirjandusevangelist Gerhard Perki, kelle töö tulemusena ristiti esimesed adventusklikud Riia linnas.

Nüüd, 115 aastat hijem, on sellest väikesest grupikesest inimestest kasvanud 4000-line hulk, kes usub sama sõnumit: Jeesus tuleb tagasi!
Sellel kaunil päikeselisel laupäeva hommikul päris 4000 inimest küll kohale ei olnud tulnud, kuid Riia kesklinnas asuv suur rõduga kirikusaal oli pilgeni rahvast täis. Pidulikkust lisasid õrnvalged lillebuketid poodiumil ja kaunid muusikahelid. Esines Riia I koguduse koor oma tuntud headuses.

Jumalateenistust juhatas Riia I koguduse pastor, kes andis ka linnulennulise ülevaate Läti liidu ajaloost. Seinal suurele ekraanile näidatud piltidel ja videotel vilksatas nii mõnigi tuttav nägu – ikkagi meie naabrid, kellega koos edasi sammutud nii headel kui ka kurjematel aegadel.

Jumalateenistuse peaesineja oli TEDi president Bertil Wiklander, kes oma jutluse teemaks oli valinud Miika 6:1-8, tõmmates paralleeli tolleagse Juuda rahva ja meie tänapäevase koguduse vahel. Kohati näis Jumala rahvale tollal, et assüürlaste (kes olid neid piiramas) ebajumalad  on ehk tugevamadki kui nende Jumal ja seetõttu ehk tasuks omaks võtta nende kombed ja hoiakud. Ka meie päevil võidab „materialismi jumal“ endale järelkäijaid valelootuste pakkumisega: „kummarda mind ja ma annan sulle kõike, mida soovid“. Mida ootab aga Jumal? Salm 8 ütleb: „Tema on andnud sulle teada, inimene, mis on hea. Ja mida nõuab Issand sinult muud, kui et teeksid, mis on õige, armastaksid headust ja käiksid alandlikult koos oma Jumalaga“.

Juubilar-kogudust olid tulnud õnnitlema ka teiste koguduste esindajad: Läti baptisti- ja nelipühi koguduste esindajad, luterliku kiriku ning kristliku raadio esindajad, samuti külalised Leedu ja Eesti liitudest ning Balti unioonist. Igal ametlikul külalisel oli sõna öelda ja oma väike kingitus anda „hällilapsele“, millest ehk kõige omanäolisem oli märkimisväärne kogus vaba eetriaega Läti kristliku raadio poolt.

Baptistikoguduse esindaja, kes on ühtlasi linnaduuma liige, tunnustas Läti adventkogudust panuse eest, mida ta on ühiskonnale andnud läbi oma mitmete heategevusprojektide.

Selle kinnituseks oli ka õhtul võimas kontsert, millest vabatahtlike annetuste näol saadud tulu läks mitmete ADRA abistamisprojektide toetuseks. Kuid ka oma inimesi ei unustatud. Ükski külaline ei pidanud lahkuma tühja kõhuga. Kõikidele jumalateenistusel viibijatele olid usinad perenaised valmistanud lugematul arvul võileibu, tohutu koguse kartulisalatit ja kringleid, millest jätkus nii lõunaks kui õhtusöögiks. Arvestuste kohaselt oli vähemalt lõunal söönuks saanuid mitte vähem kui 350 hinge.

Pidulikule tähtpäevale pani väärika punkti pühapäeval toimunud ristimine. Oli hea meel näha ja tõdeda, et hoolimata oma kõrgest east. Läti kogudus usub, elab ja töötab.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat