Adventistid said häid tulemusi emakeele konkurssidel

Avaldatud 21.3.2012, allikas Meie Aeg

Märtsis tõestas paar adventkoguduse liiget, Jane Liis Kaasik ja Averonika Beekmann, et emakeel on neile väga südamelähedane, olles edukad üle-eestilistel keeleteemalistel konkurssidel.

10. märtsil toimus Tartu ülikoolis 27. emakeeleolümpiaadi lõppvoor. Selle aasta olümpiaadi teema oli „Keel ja arvuti”. Tallinna adventkoguduse liige ja sealse koguduse pastori tütar Jane Liis Kaasik saavutas keskmises vanuserühmas teise koha.

Rakvere Gümnaasiumi 10. Klassi õpilane Jane Liis selgitas, kuidas ta emakeeleolümpiaadi lõppvooru üldse pääses. „Sinna pääsemiseks on kaks võimalust. Tuleb käia kooli- ja siis maakonnavoorus. Ja mõlemast edasi pääseda. Teine variant on kirjutada uurimistöö. Mina valisin selle variandi, sest maakonnavoor on laupäeviti,“ rääkis Jane Liis. „Uurimistöö teemad olid ette antud, sai valida. Ma valisin sõna "ära". Uurisin, kuidas erinevad tegurid selle kasutust muutnud on ja kuidas seda sõna üldse eesti keeles 17. ja 18. sajandil kasutati.“

Hingamispäeva küsimus oleks äärepealt rikkunud ka lõppvoorus osalemise, kuid oma uskumisele kindlaks jäänud tüdruku põhimõttekindlust hinnati kõrgelt. „Tegelikult oli riiklik olümpiaad ka laupäeval, aga selle komisjoniga sai kokku leppida ja sain reedel ülesanded ära lahendada,“ rääkis Jane Liis.

Tubli teise koha saavutanu olümpiaadi keeruliseks ei pidanud. „Ainult esimene ülesanne oli raske, ülejäänud olid päris loogilised, tundusid lihtsad. Ma eriti ei tunne, et ma mingi väga hea eesti keele oskaja oleksin. Lihtsalt teema, mis sellel aastal oli, sobis mulle. Arvuti kasutamine ja eesti keel olid seostatud. Igasugused msn-i ja facebooki vestlused jne.“

Emakeeleolümpiaad on Kaasikute perre ennegi rõõmu toonud. Pere vanem tütar Ly võitis üleriikliku olümpiaadi oma vanuseklassis kaks aastat tagasi. „Hea meel on ikka, sain kaks raamatut: "Eesti keele käsiraamat" ja "Keeleteaduse alused". Loodan, et ehk see saavutus tuleb kuidagi edasises elus kasuks, sest ainult diplomi ja paari raamatuga pole tegelikult eriti midagi teha,“ ütles Jane Liis.

Emakeelepäeva puhul korraldas Vikerraadio juba viiendat korda emakeelepäeval, 14. märtsil e-etteütluse, mille võitis filoloogide kategoorias Türi adventkoguduse liige, ajakirja Meie Aeg keeletoimetaja Averonika Beekmann.

Neljas kategoorias (õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja muu emakeelega inimesed) osales kokku 3670 inimest, mida on üle kolme korra rohkem kui eelmisel aastal. Kuulajatel tuli võimalikult kiiresti sisestada raadiost kuuldud tekst Vikerraadio koduleheküljel etteütluse aknasse.

„Etteütluse tekst oli sel aastal esitatud pressiteatena, mille pidi võimalikult kiire ajaga ära trükkima. Võtsin e-etteütlusest osa esimest korda ja see oli väga vahva kogemus,“ ütles Averonika. „Etteütluses oli selliseid lauseehitusi, mille kirjavahemärgistust õpetan koolis õpilastele ja sageli on üsna raske neid üsna peeneid tähendusnüansse, mille üks koma lausesse toob, õpilasteni viia. Filoloogide jaoks oli selle aasta e-etteütlus siiski lihtsamate killast.“

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat