100 aastat Küprosel

Avaldatud 2.12.2013, allikas TEDNews

Ta ei olnud tavaline misjonär. 100 aastat tagasi saabus Küprosele esmakordselt Moses Boursalian, Antiookia põgenik, armeenia kammivalmistaja. Moses ja tema pere otsustasid end saarel sisse seades jutlustada oma eluga, nendest said saare esimesed seitsmenda päeva adventistid. Esimene ametlik koguduse esindaja saabus Küprosele 1932. aastal, selleks oli emerituuri läinud pastor Robert Graves abikaasaga. Graves oli lahkunud Aafrikast Põhja-Ameerikasse oma haiguse tõttu. Ent kodus tundsid nad kutset veel tegutseda ning kolisid esmalt Türki, seejärel Kreekasse ja lõpuks asusid elama Küprosele.

26. oktoobril kogunes Nikosiasse üle 150 koguduseliikme, et tähistada saja aasta möödumist adventismi saabumisest saareriiki. Lugusid jagas ja Jumala juhtimisest jutustas Moses Elmadjian, koguduse vanim liige, kes on ühtlasi esimese Mosese lapselaps. Ta lõbustas lapsi, noori ja vanu, näidates ühte kammi, mille tema vanaisa kaameliluust valmistanud oli. Mõned tema varajasemad mälestused viisid tagasi aega, kui ta oli alles väike poiss. Ta ütles: „Minu kogemus on nagu tükike taevast. Kodune õhkkond oli väga eriline.“

Adventkoguduse Küprose koguduse praegune president Branislav Mirolov ning koguduse pastorid jagasid oma kogemusi koguduse hilisemast ajaloost. Tulevik näib põnev ja on palju, mille eest tänulik olla. Nikosia kesklinna on ostetud maatükk ja kogudus on juunist novembrini kasvanud 14 liikme võrra. Hiljuti avati rajaleidjate klubi ning saarel tegutsev ja tudengiteenistus ning eri rahvuste grupid.

Küprosel tänatakse Jumalat mineviku-juhtimise eest ning vaadatakse tulevikku ja loodetakse Jumala edasisele juhtimisele.

Küprosel elab 1,102,677 inimest, sealsed riigikeeled on türgi ja kreeka keel. Rahvastikust 82% on kristlased, 18% moslemid. Adventkogudusel on Küprosel üks kogudus. Moses Boursaliani poeg John oli saare esimene kolportöör.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat