Togo kohus mõistis adventpastori ja koguduseliikme õigeks, teistele lisati vangistusaega

Avaldatud 14.1.2014, allikas Adventist News Network

Togos Lomés kuulutati eile välja kohtuotsus, et seitsmenda päeva adventistist pastor Antonio Monteiro, kes oli mõistetud eluaegsesse vangistusse, lastakse vabaks, ja adventkoguduse liige Bruni Amah mõistetakse eluaegsesse vangistusesse. Kohtuotsus langetati Lomé kohtus pea 22 kuud pärast seda, kui need kaks meest ja teised 2012. aasta märtsis kinni peeti, süüdistatuna tapmiskavatsuses.

Selles kaasuses, mis püüdis ülemaailmse koguduse tähelepanu, vangistati kaks meest ja neile lisaks veel kolm teist ilma kohtupidamiseta ning toetudes ainult ühe mehe süüdistustele. Kohtuekspertiisi psühhiaatrilises ekspertiisis on seda meest kirjeldatud kui „patoloogilist valetajat“. See mees, Kpatcha Simliya, kes oli samuti vahistatud, mõisteti eile hommikul eluaegsesse vangistusse.

Ülemaailmse adventkoguduse peakorteri jurist Todd McFarland, kes osales kaitsemeeskonnaga möödunud nädala kohtuistungil, ütles, et otsus puudutas veel kaht meest, Beteynan Raphael Kpiki Samat, kes mõisteti süüdi ja kellele määrati 25 aastat vanglakaristust ning 20 800 USA dollarit maksekohustust, ning Idrssou Moumounit, kes lasti vabadusse.

Pea kahe aasta pikkusest kohtusaagat on jälginud miljonid seitsmenda päeva adventistid, kes on algatanud rahvusvahelisi palvekette, teostanud sotsiaalkampaaniaid ning kirjade kirjutamisi Togo ametnikele ning diplomaatidele, pidanud pressikonverentse ja kogunud allkirju, et need mehed vabastataks.

„Meil on selle kohtotsuse suhtes segased tunded,“ ütles ülemaailmse adventkoguduse avalike suhete ja usuvabaduse osakonna juht John Graz. „Pastor Monteiro vabastamine on hea uudis ja me oleme tema ning tema perekonna üle õnnelikud. Samas oleme üllatunud ja väga kurvad Amah’i süüdimõistva otsuse pärast.

Monteiro, kes on pärit Cape Verdest, on Togos misjonärina töötanud alates 2009. aastast ja ta on koguduse Saheli uniooni peretöö juht.

Arreteerimised ja vangistused leidsid aset pärast seda, kui 2011. aasta septembris vallandus tapmiste laine. Erinevate ajalehtede ning politseiaruannete allikail leiti Põhja-Lomé linnaosast Agouést enam kui kaksteist 12- kuni 36-aastase inimese surnukeha. Inimesi oli pussitatud, mõnel oli eemaldatud suguorganid. Verd ja loomade kehaosi kasutatakse sageli voodoo tseremooniatel, mida Togos laialdaselt praktiseeritakse.

Kui pärast tapmislainet ei arreteeritud kedagi, nõudis avalikkus õiglust, ütlevad kogudusejuhid. Simliyat näidati telesaates, ümbritsetuna politseivalvest, ta rääkis loo sellest, kuidas tema organiseeris tapmised ning nimetas kaasosalised, kes kogusid verd ja organeid. Enamus sellest loost osutus teda kontrollinud meedikute järgi valeks, kaasa arvatud ohvrite arv.

„Igal teadlikul ja mõistlikul inimesel tekiks tema kahtlusi tema äärmiselt ülevoolava kirjelduse või oletavate kuritegude teostatavuse suhtes,“ on kirjas kohtu poolt tellitud psühhiaatrilises ekspertiisis kuupäevaga 9. september 2012.

Hiljem Simliya taganes oma süüdistusest, öeldes, et politseinikud peksid teda ning sundisid andma nimesid, keda ta oletavalt teadis olevat veretöö kaasosalised.

Siiski piisas tema tunnistusest, mis oli kaasuse ainus tõendusmaterjal, et anda alus 12. jaanuari süüdimõistvale otsusele. „Otsuse langetanud kohtusse kuulus kolm kohtunikku ja kuus ilmikliiget,“ ütles McFarland.

Otsus anti edasi 12. jaanuari hommikul kell 5. Istung algas reedel, 10. jaanuaril kell 8.45 hommikul hja kestis laupäeva hommikul kella 3.30ni. Kohus taasalustas istungit laupäeval kell 11.45 ja lõpuargumentide kuulamine lõppes kell 11.30 õhtul.

McFarlandi sõnul vabastati kaks kohtualust, Monteiro ja Moumouni 113. jaanuari hommikul.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat