Usujuhid saavutasid usuvabaduse osas Ida-Ukrainas kokkuleppe

Avaldatud 23.9.2014, allikas Adventist Review

Venemaa ja Ukraina poliitikud on endiselt Ida-Ukrainas sõjajalal, ent nende kahe riigi usujuhid saavutasid Oslo konverentsil kokkuleppe. Konverentsi modereeris adventkoguduse Norra liidu usuvabaduse ja avalike suhete juht.

Usujuhid kohtusid Norra Piibliühingu poolt korraldatud ja Norra välisministeeriumi rahastatud konverentsil ning kiitsid heaks ühe lehekülje pikkuse ametliku teadaande, millega toetatakse Moskva, Kiievi ja rahvusvahelise kogukonna jõupingutusi rahu saavutamisel Ukrainas ning on adresseeritud „kõigile konflikti osapooltele, et nad ei lubaks mingil juhul sündida tegudel, mis alavääristaks inimväärikust, et nad ei kasutaks jõudu ega rööviks inimesi ega rüüstaks piirkondi”.

9. kuni 11. septembrini toimunud usujuhtide konverentsil osalesid õigeusu kiriku, nelipühilaste, adventkoguduse, baptistide, metodistide, juutide ja islamiusuliste esindajad.

„Adventkoguduse juhid mängisid selles uskudevahelises dialoogis olulist rolli,” ütles konverentsi moderaator, Norra uniooni usuvabaduse avalikkussuhete juht ja direktor Tor Tjeransen (pildil paremal; tema kõrval seisab Ukaina õigeusukiriku patriarh Philaret).

Ukraina uniooni president Viktor Aleksejev oli Ukraina delegatsiooni liige, Vassili Nišik, Lääne-Venemaa uniooni avalikkussuhete ja usuvabaduse osakonna juht, esindas adventkoguduse Venemaa delegatsiooni.

Ukraina 25liikmeline delegatsioon valis Aleksejenko kolmeliikmelisse töörühma, mis pidi koos neljaliikmelise Vene töörühmaga ametliku teadaande koostamisel koostööd tegema.

Teadaandes väljendatakse muret usuvabaduse pärast Ida-Ukrainas, kus oma elu on kaotanud juba üle 3000 inimese.

„Usujuhtidena soovime pöörata erilist tähelepanu usuvabaduse tagamisele sõjatsoonis,” on avalduses kirjas.

„Ida-Ukraina usklikke on mässuliste poolt tapetud,” ütles Tjeransen, Norra Piibliühingu endine esimees. „Selle konflikti käigus on hävitatud palju hooneid, mida kasutati varem jumalateenistuseks.”

Usujuhid mõistsid konverentsil hukka ”kirikutegelaste ning koguduseliikmete vastu suunatud vägivalla, samuti ükskõik missuguse denominatsiooni kogudusehoonete ning palvemajade rüüstamise ja lõhkumise”.

Teadaolevalt ei ole konfliktis hukkunud ühtegi adventkoguduse liiget, üks adventkirik on saanud tõsiselt kannatada.

 

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat