Kogudus Iirimaal palub abi

Avaldatud 14.1.2015, allikas Adventist Review

Dublini misjonilinnade projekt City of Hope on teetähis Iirimaa adventkoguduse ajaloos.

Möödunud aastal ristiti evangelist Mark Finley (pildil istumas) evangeelse seminari järel 45 inimest, nende seas oli ka sünnijärgseid iirlasi.

Ristitute arv on märkimisväärne. Koguduse liikmeskond poolemiljonilise elanikkonnaga Dublinis on nüüd 315 inimest.

Möödunud aasta alguses, kui planeeriti evangeeliumitööd, olid koguduseliikmete ja pastorite ootused kõrged. Toimunu ei pruugi ootustele vastata, Jumala teed on mõnikord raskestimõistetavad. Aga tehtu mõju Dublini koguduseliikmete seas on olnud positiivne ja innustav.

„Me oleme Jumalat aastaid palunud, et midagi võiks Dublini töös edasi minna,” ütles mulle üks koguduseliige. „Meil on see, mida Jumal on meile andnud. Meie kohus ja vastutus on toetada seda tööd ja usaldada, et Tema viib meid edasi.”

Väike tagasivaade Iirimaa olukorrale võib anda uue perspektiivi

Meid abikaasaga ristiti 1950ndatel toona uude Dublini kogudusse. Ristimine oli väga vaimulik sündmus. Pastor Desmond Murtag ja teised ristiti mõni aasta enne kirikumaja ehitamist. Ristimine toimus metallnõus, mis ei lisanud sellele väärikust, aga see ei olnud oluline.

Minu ristimisel oli Dublini liikmesond 30 liikme ümber, Iirimaal veel laialipillutatult umbes kuus liiget. Sel ajal oli koguduseliikmeid kokku alla 40.

Seitsmenda päeva adventiste koheldi vaenulikult ja teised kristlikud kogudused kiusasid neid rõhuasetuse tõttu Jeesuse teisele tulemisele, hingamispäevale ja surmajärgsele olukorrale. 1990ndatel oli liikmeskond 29 ja 2000. aastal alla 25 inimese. Inimesteni jõudmiseks pingutati palju, ent edutult.

Olukord hakkas muutuma siis, kui Ameerika Ühendriikidest tuli kodumaale tagasi Ethna Amos. Ta alustas kirjanduse müümisega ja juhatas Kristuse vastuvõtmiseni oma pereliikmeid ja teisi, kes liitusid seejärel kogudusega. Tema töö sai alguse riigi lääneosas paiknevas linnas Galways.

Viimase 25 aasta jooksul on adventkogudus kasvanud immigratsiooni tuules. Täna pühitseb Iirimaal Issanda hingamispäeva 770 adventisti. Neid leidub nii lõuna pool Corkis, põhja pool Droghedas, ida pool Dublinis kui lääne pool Galways.

Jumal teeb Iirimaal imelisi asju, selliseid asju, millest kunagi unistasime. Dublinis on nüüd neli kogudust, hingamispäeval ei mahuta Dublini kirikumaja kõiki ära. Castleknocki piirkonnas koguneb üle 100 inimese hingamispäeviti hotellis. Brasiillased kogunevad Drumcondra kogukonnakeskuses. Suur rühm rumeenlasi koguneb Tallaghtis.

Mark Finley abiga on kogudusega liitunud uusi liikmeid, lisaks sellele on 250 inimest, kes osalesid tema seminaril, huvitatud edasisest uurimisest.

Lähim eesmärk on hoida kõigi nende inimestega kontakti, suur osa neist on sünnipärased iirlased. See on nelja pastori jaoks suur töö, neil lasub kohustus hooldada ja arendada ka olemasolevaid kogudusi ja gruppe.

Dublinis on suur vajadus uue kiriku järele. Praegu näib võimatu seda eesmärki teostada, aga see ei ole võimatu. Iirimaa misjoni president David Neal (pildil värskeid koguduseliikmeid tervitamas) on teinud Heraklese tööd, aga iga inimese võimetel on piirid. Tal on nägemus ja juhtimisoskus, et viia tööd edasi, aga ta vajab abi.

See on Makedoonia kutse, mis Iirimaalt üleilmsele kogudusele saadetakse. Tulge meile appi. Aidake meid oma vahenditega. Aidake meid oma palvetega. Aidake meid oma julgustussõnadega. Aidake meid oma kohaletulemisega, kui saate.

Iirimaa on saar, aga selle pojad ja tütred on siit lahkunud, et teenida kaugetel maadel. Jumal on avanud ukse, et levitada adventsõnumit Iirimaa rahvale. Oleks kohutav, kui me ei suudaks sellest sisse minna. Täna on võimaluste aeg.

Pastor Bill Nicholson, esimeste kirikuhoonete ehituse ülevaataja Belfastis ja Dublinis, ütles kord: „Töö maailmas ei saa lõpetatud enne, kui see on lõpetatud Iirimaal.”

Täna on see võimalus töö lõpetada meie käes.

 

PATRICK BOYLE on Dublinis sündinud pastor-emeeritus, kes osales Dublini misjonilinna projektis City of Hope  

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat