Kogudusevanemate retriit

Avaldatud 19.6.2015, allikas Meie Aeg

Möödunud nädalavahetusel, reede õhtust pühapäeva lõunani oli Järvamaal Simisalu loodusmajas kogudusevanemate retriit, mis toimus teist aastat. Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Eesti Liidus on kokku 28 kogudusevanemat, kellest retriidil osales 23.

Hingamispäeva hommikul arutleti Andres Ploompuu eestvedamisel adventistliku identiteedi üle, jutluse pidas Ivo Käsk kogudusevanema ameti ja sellest saadava tasu teemal. Pärastlõunal olid jutuks muudatused Eesti liidu koguduste pastoraalses teenimises ning tulevikuvisioonist seoses pastoritööga Eestis üldisemalt. Õhtul pidas Mervi Kalmus loengu homileetika teemal.

Pühapäeval olid jutuks keerulised suhted koguduses, mõttetalguid juhtis Ivo Käsk. „Tõime muuhulgas sisse termini kirikukiusamine – kui ühed inimesed kirikus kiusavad teisi, kas üksteist või pastorit, peamiselt psühholoogiliselt,” selgitas Ivo teemakäsitluse tausta. „See teema on oluline sellepärast, et täpselt nagu koolikiusamisega, on oluline seda märgata, teadvustada, kus see toimub, milles seisneb, kuidas kogudusejuhtidel on vastutus seda peatada, mis sellega tegema peaks,” lisas Ivo. Tema sõnul võib tekkida olukord, kus kõik arvavad, et pastor peab iseendaga toime tulema ja tema kiusamisele ei pöörata seega tähelepanu. „Kogudusevanemate ülesanne kogudusejuhtidena on kaitsta kogudust selle eest, reageerida. Oluline on reageerida, ei tohi kõrvalt vaadata.”

Homileetikaloengu kohta ütles Ivo, et on praktiline vajadus end jutluseõpetuses arendada, sest paljud kogudusevanemad peavad regulaarselt jutlustama. Nüüd kasvab nende koguduste arv, kes peavad pastorit jagama ja seega kasvab ka vajadus inimeste järele, kes on võimelised jutlust ütlema.

Retriidi eesmärgi kohta lausus Ivo, et kõige olulisem on see, et kogudusevanemad saaksid kokku teatud regulaarsusega. “Oliline on, et kogudusevanemad saaksid kokku, saaksid julgustust ja inspiratsiooni. Et nad teadvustaksid oma ameti olulisust, kokkusaamine tugevdab seda,” ütles Ivo.

Retriidil osalenud Tallinna I koguduse vanemad Rain Siim ja Meelis Lehtla ning Tartu koguduse vanem Toomas Lukk peavad samuti kokkusaamist oluliseks. “Esiteks on sellises (pinge)vabas õhkkonnas kokkusaamised ülesehitavad nii vaimulikult kui üldvaimselt. Teiseks avardavad need ka tutvusringkonda,” ütles Meelis. “Ega koguduses ametit pidavad inimesed väga ei lävi kogudustevaheliselt. Kord aastas kokku saada on organisatsiooni mõttes liitev. Kindlasti on kasu sellest, et jagada kogemusi ja mõtteid, kuidas kellelgi on olnud probleeme ja missugused on erinevad lahendusvariandid. Info ja kogemuste vahetamine on igal juhul kasulik ükskõik mis organisatsioonis,” rääkis Meelis.

Toomas ütles, et reitriit oli tema jaoks hea lõõgastav päev. „Olin ainult laupäevase päeva, võib-olla sain retriidilt vähem kui need, kes olid kogu aja. Arutelud, töötoad, ettekanded olid informatiivsed,” sõnas ta. „Retriit oli kasulik, kogudusevanemad said laiemalt infot selle kohta, mis on liidul mõttes, liit tuli kogudusevanematele lähemale, et selgitada otsuseid ja tagamaid, mis on tehtud,” lisas Toomas.

Rain peab retriidi juures oluliseks kogudusevanemate omavahelise suhtlemise aega, nii tekib kaasatuse tunne. Südamesse jäänud teemade hulka nimetab Rain Mervi loengu jutlustamisõpetusest. Sama nimetasid nii Meelis kui Toomas, kes ütlesid, et sellealaseid teadmisi on vaja. „Mervi käsitlus oli huvitav kuulata. Ta andis üldpõhimõtted, kuidas tekstipõhist jutlust koostada, kuidas jutluse ülesehitamise protsess käib ja kuidas jutlus lõpuks valmis saab,” ütles Meelis. „Panin endale kõik kirja ja sellest on kasu ka. Harivat momenti oli,” lisas Toomas.

Samuti peeti vajalikuks jutuajamist raskete suhete teemal koguduses. „Selle teema käsitlemisel on abi vaja. On vajalik selleteemaline koolitamine, seni on see puudu olnud,” ütles Rain.

„Kõik teemad olid huvitavad ja need leidsid ka vastukaja ja kaasarääkimist kõigi poolt. Mis puudutab eriti ja on kõige praktilisem – rasked suhted koguduses. Sellega haakus koguduse kaitsmise teema: kas kogudus vajab kaitset ja kuidas teda kaitsta?” arutles Meelis. „Vahel ongi vaja kogudust sõna otseses mõttes kaitsta ja sekkuda jõulisemalt, ei ole ainult nii, et tuleme kõigile vastu ja laseme koguduse sees kõike teha. See oli põnev käsitlus, mis haakus reaalsete kogemustega,” lisas ta.

Toomas nimetas laagri plussina ära ka selle, et istumine ja füüsiline osa olid tasakaalus. Hingamispäeval läbiti matkarada, ja „eriti positiivne oli, et ka Viktor Noginovski läbis matkaraja”.

Kogudusevanemate retriit on taas aasta pärast. „Ootan järgmist retriiti, kuidas nii kaua vastu pean, ei tea. Omas koguduseringis sellist asja korraldada on hea mõte, kui ressursse on. Siis on võimalus see teha väljasõiduna ja end välja lülitada muust maailmast – teine õhkkond,” ütles Meelis.  

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat