Piiblipäev on seljataga, alaku piiblilugemine

Avaldatud 24.4.2016, allikas Meie Aeg

Laupäeval, 23 aprillil oli Türil piiblipäev, mille mototeemaks oli „Sära nagu...”

Piiblipäev algas õppetükitunniga väikegruppides, arutleti tervenemise teema üle. Piiblitunnile järgnes tavapärasest veidi teistmoodi ülesehitatud jutlus, mis koosnes neljast fragmendist. Jaanus Tilk esitas küsimuse, millal peaks inimene, kui ta on Jumalaga sõbraks saanud, särama hakkama, ning otsis piiblisalmide kaudu viise, kuidas saavutada Jumalaga parem suhe. Mervi Kalmus osundas laulja Leonard Cohenit: „There is a crack in everything.That's how the light gets in.” (Igas asjas on mõra. Selle kaudu pääseb sisse valgus.) Mervi rääkis, et meie haigetsaamised ja rasked hetked toovad meis esile rohkem sära ja me kõik oleme mõrased saviastjad, mille kaudu Jumal saab särada. Marta-Liina Kanter jutustas loo Juhanist ja tema sõbrast, kes vastu ööd külla tuleb ja süüa tahab (lugu Luuka evangeeliumi 11. peatükist). Marta innustas kuulajaid innukalt palvetama, järelejätmatult paluma ja küsima, võttes aluseks Jeesuse tõotuse: kes palub, sellele antakse. Vadim Skrypyi otsis piiblisalmide põhjal mooduseid, kuidas tarkusel ja rumalusel vahet teha, sest „...paistavad mõistlikud nagu taevalaotuse hiilgus, ja need, kes saadavad paljusid õiguse teele, otsekui tähed ikka ja igavesti” (Tn 12:3). Jutluseosad liitis muusikaga üheks Rein Kalmus.

Jutlusetunni teistsuguse ülesehituse kohta ütles piiblipäeva üks korraldaja Pille-Riin Kaaver, et oli soov teha midagi teistmoodi. „Mõte oli teha natuke teistmoodi. Idee tuli üritusest nimega Lahe Koolipäev, mulle tohutult meeldib see, sealt ka mõte.”

Teine korraldaja, Mariin Tasang sõnas, et talle väga meeldis selline jutlus, kuna kõnelejad rääkisid ühest teemast – säramine, aga nad lähenesid teemale eri nurkade alt.

„Kui me kõnelejate järjekorda kokku panime, siis me tegelikult ei teadnud, millest nad rääkima hakkavad. Jaanuse küsimus ja tunnistus, kuidas ta on kaheksa aastat koguduses olnud, oli ideaalne algus,” rääkis Mariin. „Kõik, mis edasi tuli, oli nagu valatud sinna. Üks inimene ei oska kõiki tahke välja tuua, lähtutakse oma mätta otsast,” lisas ta.

Pärast jutluseosa vaadati Dwight Nelsoni videotervitust, milles adventkoguduse üks produktiivsemaid raamatuatoreid kutsus piiblipäeval osalenuid üles Piiblit lugema, pakkudes selleks välja ka oma meetodi: iga päev üks lugu või terviklik osa evangeeliumidest. Pärast lugemist kutsus Nelson noori üles Jeesusele kirja kirjutama. Kiri on nagu palve ja peegeldab kirjutaja enda seotust loetud tekstiga just täna ja just praegu. 

Pärastlõunastes töötubades said piiblipäeva osalised teada põlemise keemilise reaktsiooni kohta, kahes töötoas arutleti suhete teemal, huvilistele oli avatud silmaringi-kuldvillaku töötuba, väikelastele oli avatud mängu- ja joonistamistuba ning suuremad lapsed lippasid mööda koolimaja, otsides küsimusi ning lahendades ülesandeid.

Kaheksa prohvetiraamatu põhjal valmistatud viktoriinis osales 12 meeskonda, viktoriini võitis Rakvere noorte meeskond.

Piiblipäeva täitis muusikalise teenimisega Tartu noorte SPOTi bänd, kuhu kuuluvad Madli Vahtramäe, Hanna-Liisa Nõmmik (mõlemad vokaal), Artur SInipalu, Martin Suits, Toomas Lukk, Helin Kalmus ja Sander Kalmus (pillid).

Piiblipäeva korraldajad Pille-Riin Kaaver ja Mariin Tasang ütlesid pärast piiblipäeva kui ühest suurt, et päev oli tore ja tore on see, et inimesed tulid ettevõtmistega kaasa.

„Korraldada oli väga-väga tore. Hästi positiivsed emotsioonid on, midagi sai ära tehtud!” ütles Mariin. „Korraldajana osaleda on teistmoodi tunne kui lihtsalt osa võtta. Ühelt poolt ei saa ma sellest päevast osa võtta nagu teised, aga see osalemine on samamoodi rahuldustpakkuv ja sain hää tunde, säramise tunde,” lisas ta.

„Nagu lõpetamiselgi ütlesin: suur austus neile, kes tehnikaasjadega tegelesid. Koostöö läks hästi, mingeid probleeme ei olnud. Toredad inimesed,” ütles Pille-Riin.

„Päeva jooksul ei tekkinud tunnet, et ei viitsi, on mõttetu. See on kõige suurem asi. Mul on väga hea meel inimeste üle, kes tulid. Inimesed olid väga heatahtlikud ja aktiivsed, tänu sellele oligi võimalik kogu see üritus, et see just niimoodi välja tuli,” peegeldas Pille-Riin kordaläinud päeva.

Mariin pidas enda jaoks päeva parimaks osaks kooslaulmist: „Mulle meeldisid kõige rohkem ülistuslaulud. Kui kõik koos laulavad, siis ei ole vahet, mis sinu roll on sellel üritusel, kas oled osaleja või õnnestumise nimel vaeva näinud. Siis on kõik üks, kõik koos laulavad Jumalale.”

Türi ja Paide kogudus - kahepeale 200 aastat

Järgmine põhjus Türile külla tulla on 16. juulil, mil Paide ja Türi kogudus tähistavad koos aastapäeva piduliku jumalateenistusega Paides. Sama päeva päratlõunal on Türi EELK kirikus pidulik kontsert. Lähem info aastapäevade kohta ajapikku.  

Piltide autor Anne Vahtramäe.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat