Noortelaager õpetas, kuidas ellu jääda

Avaldatud 28.7.2017

19.-23. juulil kogunesid Pinnamäe puhketalus noored laagrilised, et õppida, kuidas ellu jääda. Nii füüsiliselt kui vaimselt.  Laagri teemaks oligi "Ellujääja". Laagriliste hulgas oli ka ellujääja Tõnu, kes õpetas, kuidas üksi metsas vähesega ellu jääda ning mis elemendid või esemed suurendavad kriitilistes olukordades sinu ellujäämise tõenäosust. Laagri peakõneleja Delfred rääkis igal hommikul ja õhtul tuginedes oma misjonäriks olemise kogemustele, kuidas vaimulikult ellu jääda. Lisaks oli palju aktiivseid tegevusi, nagu süstamatk, öömäng ning seiklusrada. Laupäeva pärastlõunal toimus ristimisteenistus, kus kogudusega liitusid Mariel Peetson ja Anna-Maria Toome.

Laagrist lähemalt saame lugeda läbi laagriliste endi silmade:

Minu jaoks on olnud iga noortelaager omamoodi eriline! Selle aasta noortelaager aga puudutas mind erilisemalt, kui kõik eelmised laagrid. Laager oli täis meie kõigi isiklikke kogemusi. Jagasime neid omavahel hommikul ja õhtul. Mul võttis rõõmupisara silma näha noori, kes on Jumalast kaugemal olnud või elus raskes kohas, kuid laagris avavad nad ennast, toetavad üksteist ja lähenevad Jumalale. Terve laager oli täis seda suurepärast tunnet, et me ei ole üksi! Meil kõigil on oma võitlused ja me ei ole täiuslikud, kuid koos Jumalaga suudame kõike! See oli minu jaoks midagi nii erilist, et jääb meelde kauaks! Nähes neid noori Jumalat otsimas, sain jälle kinnitust, et ükskõik kui rasked või kiired ajad meil on, toetame ja julgustame üksteist, sest sellel võib olla lõpuks suur kaal!

Liisu Jallai

Enne laagrisse minemist peaks ikka seadma mingid eesmärgid ja minu enda puhul olid need suhtlemine, inimeste tundma õppimine ja uute tutvuste ning sõprade loomine. Võiks öelda, et meie noored on fantastilised, ägedad, andekad, vaimukad ja sõbralikud. Alati on hea meel näha, kuidas uued inimesed pöörduvad Jumala poole ja kuidas jutlused ja Jumala ülistamine mõjutavad noori emotsionaalselt. Enda jaoks sain sellise tarkusekillu: ühendust Jumalaga peab alati ja igavesti edasi hoidma, isegi kui käivad üle raskuste tormid, sest meie, kes käime Jumalaga, olemegi üks suur sihtmärk Saatanale. Minu õnnitlused ka Anna-Mariale ja Marielile, et nad võtsid selle julge sammu ristimisega ja tere tulemast meie suurde perekonda. Aitäh Delfredile ja tema perekonnale julgete ülestunnistuste eest, sest need ülestunnistused kindlasti puudutasid meie südameid. Ma loodan, et järgmine aasta tuleb noortelaagrisse veel rohkem noori, sest mis on laager ilma noorteta? Ehk ikka leiab sellest kiirest igapäevasest elust need nädala aega, et koos Jumala ja usukaaslastega aega veeta! Meie kristlik perekond on fantastiline ja oma perekonda tundma õppida on alati tore! Järgmise ürituseni.

Madis Ploompuu

Noortelaager aitas mul leida Jumalat ja tema tahet minu elus. Laagris olles ma tundsin, kuidas Jumal on meiega isiklikult. Õppisin, kuidas liikuda usus edasi ja kuidas suhelda Jumalaga. Ma tänan Jumalat selle võimaluse eest seal olla ja teda ülistada.

Marek Judanov

Ellujääja noortelaagri jutlused olid minu jaoks siiani kõige sügavamad ja hingestatumad. (Kirikuskäimise ajal, mida on mul ca 1.5 aastat) Delfred suutis iga oma jutlusega ronida nii südame sisse ja panna mõtlema senise elu üle. Näiteks mida tuleks muuta ja mitte pidevalt kõike edasi lükata, sest aega selle jaoks on väga vähe. See pani mind mõtlema oma lähedaste üle, kes veel Jumalat ei tunne ning mida mina saaksin teha, et tuua neid Jumala juurde. Me ju kõik tahame, et meie lähedased ja sõbrad oleksid koos meiega taevases riigis.
Illustreerivad näited tema oma elust ja kogemused Jumalaga selgitasid, kuidas kristlase elu ei ole lihtne ega meelakkumine.

Kevin Pajula

Minu jaoks muutis laagri eriliseks soe õhkkond ja ülilahedad inimesed. Tore oli kohata vanu sõpru ning saada uusi tuttavaid. Delferdilt õppisin läbi tema lugude, et raskused on tihti õnnistuseks ja kasvatuseks. Eriline hetk oli ka ristimine, mis tegi  südame eriti soojaks. Tänan laagri korraldustiimi, kes tegid laagri nii mõnusaks olemiseks!

Theodora Nõmmik

Laagripäevad olid täis nalja ja naeru uute ja vanade sõpradega. Me saime näha selle riigi tõelist ilu. Eesti on kaunis! Ning mis kõige olulisem - ma olen vaimselt toitunud ja mu hing on rahus, teades, et Jumal hoiab mind pinnal, kui ma seisan silmitsi erinevate katsumustega. Ta on lubanud, et ma ei ole kunagi üksinda. Ma jään, Jeesuse võimsas nimes, ellu. Mu perekond on õnnistatud saama sellest osa.

Hannah Onde

See oli üks parimaid noortelaagreid, millest oleme kunagi osa võtnud. See läheb meie misjonäriks olemise ajalooraamatus kindlasti kirja mälestusena, mida igavesti kalliks pidada. Me sukeldusime Eestimaa hingematvalt kaunisse loodusesse. Me lihtsalt armastame seda maad iga üksikasjani. See on lihtsalt võimas! Ning me saime tutvuda eesti inimeste ja noortega isiklikumal ja vaimulikumal tasemel. Me läksime koju uute sõpradega. Milline nädal täis sotsiaalseid ja vaimulikke ettevõtmisi. Meile oli see mälestusterikas aeg. Isegi meie 5-aastane tütar Zion Amber ütles: “Issi ja emme, ma tahan siia laagrisse igavesti jääda.” Aitäh, et meid vastu võtsite. Järgmise korrani. Nagu eestlased alati ütlevad: “Tsau!”

Delfred Onde

Mul oli õnn osaleda selle aasta noortelaagris. Laagri teema, Ellujäämine, on täpselt nagu mina praegu. Ma olin “ellujääja” ja vajasin vaimulikku toitu. Ma liitusin laagriga reede hommikul. Koht oli maaliline, mille atmosfääri elavdas nooruslik meelsus. Seda enam tegi päiksepaisteline ilm laagri paljulubavaks. Minu jaoks oli ligi aasta möödunud ilma korraliku välise tegevuseta. Hästikorraldatud sporditegevused tegid kõik veel meeldivamaks. Ma nautisin pärastlõunal süstasõitu, see oli rahustav ja aitas mul mõtiskleda.

Laagri kõneleja, Delfred, oli väga motiveeriv ja illustreeriv oma õpetustega. Reedeõhtune jutlus keskendus sellele, mida teha, kui sa oled omadega täiesti põhjas. Sõnad - vaata Jeesuse peale - on ikka värskelt mu mõtetes. Kõneleja jagatud kogemusi tema isiklikust elust oli lihtne seostada meie igapäevaste raskustega. Hingamispäeva kõne patust näitas, et patt ei saa kunagi olla liiga väike, et seda mitte märgata. See jätab pleki meie hingele. Meil on vaja Jumala armu ja armastust, mis puhastaks meid. Laagri lõpuks oli mul palju mõtteid, millele mõelda ja mida arvesse võtta. Ma võtan noortelaagrist koju kaasa mõtte, et Jumal loob võimaluse seal, kus tundub võimalus puuduvat. Olge õnnistatud!

Anthony Orenge

Eriliseks tegid laagri selle teema, ellujäämine, sellest tulenevad tegevused ning laupäevane ristimisteenistus. Füüsiliseks ellujäämiseks õppisin, kuidas vajadusel käevarre jämedusega puid vaid pussnoaga langetada, sama noaga puuhalge lõhkuda ning lõket teha. Osa uutest ja vanadest oskustest pandi proovile elamusjookul, mille haripunktiks oli mudas roomamine, ja öömängul, kus oli mitmeid uusi ja põnevaid ülesandeid. Vaimulikuks ellujäämiseks aitasid mind ette valmistada peakõneleja Delfredi jutud, teiste laagriliste kogemused ning koos laulmine/läbi laulu Jumala ülistamine. Olid toredad päevad koos kaaslastega, mille haripunkt minu jaoks oli laupäeva pärastlõunal, kui sõlmisin avaliku lepingu Jumalaga, pühendades oma elu Temale ning liitudes Tartu kogudusega.

Anna-Maria Toome

Selle aasta noortelaagri muutis minu jaoks eriliseks see, et ma sain osaleda laagri korraldamises. Väga tore oli näha, kuidas laagri jaoks mõeldud kava sai reaalseks.
Laagri kõneleja, Delfredi, mõtisklused tuletasid jälle meelde, et Jumal on meiega ja Ta tahab, et ka meie tuleksime Tema juurde. Laagri kõige erilisem päev oli minu jaoks hingamispäev, kuna siis sain ma ristitud. Sellest päevast algas minu uus elu koos Jumalaga.

Mariel Peetson

Selle aasta noortelaagri muutsid minu jaoks eriliseks eelkõige igahommikused ja -õhtused mõtisklused, kus vaadeldi Jumalat ja usuelu üldiselt veidi ebatavalisest vaatepunktist. Kui sageli püütakse Jumalast rääkides raskused pigem kahe silma vahele jätta, siis seekord keskenduti just keerulistele olukordadele ehk kristlasena ellujäämisele. Samas ei mõjunud see masendavalt ega hirmutavalt, vaid andis minu meelest pigem jõudu vastu pidada ja julgust Jumalat usaldada. Kuigi elame maailmas, kus on kurjust ja seetõttu paratamatult ka kannatusi, ei pea me muretsema, sest Jumal on alati meiega ja toob lõpuks ka igast halvast välja parima.

 Ly Kaasik

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat