Pastor vastab: Diakon ja tema ülesanded

Avaldatud 10.1.2009, rubriik Pastor vastab, teema Kogudus, vastaja Jaanus-Janari Kogerman

Küsimus

Kes on minu diakon? Mis on diakoni ülesanne???

Vastus

Ma tsiteerin Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse korda.

Diakoniametit on kirjeldatud Uues Testamendis (1.Tim.3,8-13), kus on kasutatud kreekakeelset sõna diakonos, millest on tuletatud sõna "diakon." Seda kreekakeelset sõna on mitmeti tõlgitud kui "sulane", "teener", "kirjutaja", ja "abiline" ning kristlikes ringkondades on see omandanud erialalise tähenduse, mis on nüüd omistatud sõnale "diakon." Pühakiri toetab kindlalt seda ametit Uue Testamendi koguduses, teatades, et "need, kes on hästi pidanud oma ametit [kasutanud hästi oma diakoniametit  KJV], saavutavad enestele kauni lugupidamise ja suure julguse usus, mis on Kristuses Jeesuses" (1.Tim.3,13). Toetudes sellele autoriteedile, valib kogudus mõned oma liikmetest teenima silmapaistvalt praktilisel viisil, hoolitsedes koguduse teenistuste paljude aspektide ning koguduse vara eest.

Koguduse poolt valimise teel diakonite määramine tänapäeva koguduses toob endaga kaasa samasuguseid õnnistusi koguduse juhtimises, vabastades pastoreid, vanemaid ja teisi ametnikke kohustustest, mida võivad vabalt täita diakonid. "Nende inimeste aeg ja jõud, kes on Jumala ettenägevuse kohaselt asetatud juhtivatele, vastutavatele kohtadele koguduses, peaks kuuluma kaalukamatele asjadele, mis nõuavad erilist tarkust ja südameavarust. Jumal ei ole korraldanud nii, et selliste meeste poole pöördutaks väikeste asjade pärast, mida võivad vabalt lahendada ka teised.  The Acts of the Apostles, p. 93.

Diakonide kohustused

1. Abistamine koguduse teenistustel ja koosolekutel
2. Liikmete külastamine
3. Ristimistalituse ettevalmistamine
4. Abistamine osasaamise teenistusel
5. Haigete ja vaeste eest hoolitsemine
6. Hoolitsemine koguduse vara eest

Seega, diakonit, kes külastab Sind ja hoolitseb Sinu eest võib nimetada Sinu diakoniks. Siiski ära oota, et diakon oleks Sinu sotsiaalhooldaja või koduabiline - kuid oma vajadustest ja muredest räägi talle julgesti, koos vanemdiakoni ja koguduse juhatusega leitakse kindlasti viise Sinu aitamiseks ka selliste vajaduste puhul.

Jaga Facebookis