Kogudusevanemate hingamispäeval arutleti koguduse ühtsuse ja kogudusevanema rollide üle

Avaldatud 23.10.2018

Oktoobri kolmandal hingamispäeval, 20. oktoobril oli Pärnus kogudusevanemate päev. Tänavu suvel ei olnud kogudusevanemate retriiti, mis on viimasel paaril aastal meie liidus tavaks saanud, seeasemel saadi nüüd kokku ühel hingamispäeval. Seekordse päeva teema oli „Juhtimine aina keerulisemas keskkonnas”. Kuna suvel oli keeruline leida aega, mis oleks kõigile osapooltele ühtviisi sobinud, samuti oli raske mitmeks päevaks kokku tulla, siis otsustati seekord ühe hingamispäeva kasuks.

Kogudusevanemate päev algas Pärnu adventkirikus just kogudusevanematele mõeldud piibliõppegrupiga õppetükitunnis, kus arutluse all oli ühtsuse teema Jeesuse palve näol Johannese 17. peatükis. „Piiblitundi juhatas liidu esimees Ivo Käsk. Rääkisime õppetüki teemal, mis sobis ideaalselt meie päevateemaga. Lugesime Jeesuse palvet ja arutasime selle üle. See oli väga positiivne ja intensiivne vestlus,” sõnas päeva korraldaja ning eestvedaja Andres Ploompuu.

Pärast jumalateenistust läks kogudusevanemate päev edasi Pärnus Agape keskuses.

Päeva mototeema oli valitud juhindudes Trans-Euroopa divisjoni (TED) otsusest pühendada järgmine, 2019. aasta kogudusevanematele. „Selle raames on järgmise aasta märtsi alguses ka Balti unioonis kogudusevanematele kolmepäevane koolitus, mille reklaamvoldikus on nimetatud kolm juhtimisomadust üha keerulisemas keskkonnas. Rääkisime nendest omadustest ka seekordsel kokkusaamisel,” ütles Andres.

Kolm kogudusevanema omadust ja ülesannet on vaimulik juhtimine, ülevaataja-amet ja hoolekanne.

„Rääkisime, mida tähendab olla koguduses vaimulik juht, või ülevaataja-amet,” sõnas Andres. „Panime kogudusevanematele südamele, et võiksime olla meelestatud nii, et igal kogudusevanemal oleks valitud valdkond, milles ta soovib kogudusevanemana kasvada. See mõtteviis – elukestev õpe – puudutab meid kui pastoreid ja see on väga vajalik ka kogudusevanematele.”

Ühelt poolt võib erinevate kohustuste kuhjumine ja arusaamine sellest, mida tähendab kogudusevanemaks olemine, hirmutada ja võib tekkida kartus, et selle rolli jaoks ei sobitagi, kuid Andres selgitas, et sageli on suhtumine kinni mõtteviisis. „Kui räägime kogudusevanema potentsiaalist, siis see ei tähenda, et peaksime olema täiuslikud, vaid me peaksime vaatama iseendasse ja mõtlema, kas mina ise saan olla milleski parem.”

Meie koguduses mõeldakse kogudusevanema tööga seoses pigem administratiivsele tööle või hoolele seoses kirikuhoonega, kuid kogudusevanemate käsiraamat ja meie ülemaailmne kogudus lähtub arusaamast, et kogudusevanem on vaimulik juht. „Selles suunas mõttemustri muutumine ei ole lihtne protsess, kuid ma loodan, et see on nende asjade algus,” ütles Andres.

Kogudusevanemate päeval tehti kogudusevanematele üleskutse mõelda järelkasvule: kui praegune kogudusevanem peab ühel päeval oma mantli andma järgmisele põlvkonnale, siis võiks olla neid, kellele amet edasi anda. Andrese sõnul võiks juba täna olla kogudusevanemate kõrval neid, kes saavad kasvada vaimulikeks juhtideks ja kellele saab ameti üle anda, kui selleks on aeg.

Üks põhjuseid kogudusevanema rolli muutumiseks ja täienemiseks on selles, et kogudusevanem teeks pastoriga tihedamat koostööd. „See eeldab mõtteviisi muutust,” rõhutas Andres.

Päeva lõpupoole oli ka avatud vestlusteemade ring, kus osalejad said esitada küsimusi, soovi korral veebirakenduse kaudu ka anonüümselt. Küsimustele olid vastama ja kaasa arutlema tulnud liidu juhtkond: esimees Ivo Käsk, peasekretär Virve Toom ja laekur Jaanus-Janari Kogerman. Üks aruteluteemasid oli naiste ordineerimine pastoriks ning teine koguduste ja liidu vaheline dialoog. „Naispastorite ordinatsiooni puudutav oli vaja veel lahti seletada. Teine teema oli, et liit selgitaks rohkem oma tegevusi. Oli tagasisidet, et me teeme küll otsuseid ja juhindume peakonverentsi juhistest või otsustest, aga ei selgita piisavalt. Leidsime, et alati on hea, kui vaja, uuesti rääkida, üle rääkida. Kui dialoogi puudumine on probleem, siis sel päeval oli võimalus dialoogi pidada olemas,” selgitas Andres ning lisas, et arutelude õhkkond oli hea ja et kui järgmisel korral omavahel kokku saadakse, peaks see olema jälle vabamas õhkkonnas, nii et saaks omavahel rohkem rääkida. „Kogudusevanemate omavaheline suhtlus on oluline ja sellesse tuleb panustada,” ütles ta.

„Liit tänab kogudusevanemaid ja püüab toetada ja teenida kogudusevanemaid nii palju, kui see temast oleneb,” ütles Andres.

Kogudusevanemate koolitus toimub 1.–3. märtsil 2019 Lätis.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat