Uus raamat: kirikuajaloolised jutustused Raely Viirsalu sulest

Avaldatud 29.11.2018

Adventkoguduse raamatulettidel on uus raamat: Raely Viirsalu kirikulugu käsitlev 424-leheküljeline kõvakaaneline kogumik „Jutustused kirikuloost ja ilmaelust”. Raamatut saab osta adventkogudustest üle Eesti ja e-poest, raamatu hind on 10 eurot.

Raely Viirsalu, kes on varemgi kirjutanud ajaloo- ja kodulooainelisi raamatuid, meenutab nende nüüd raamatuks saanud jutustuste kirjutamise algusaegu: „Lauri Beekmann (liidu toonane kommunikatsioonijuht, toim) palus aastaid tagasi, et hakkaksin blogi pidama. Mul endal polnud üldsegi seda mõtet, aga mõtlesin, et hää küll, miks siis mitte, midagi võib ikka kirjutada.” Ja nii võttis Raely eesmärgiks lahata kristluse ajalugu. „Mõtlesin, et kirjutan niisugused lookesed, mis huvitavad nii ilmainimesi kui ka usklikke. Inimesed on mõnikord vägagi teadmatud, mina tahtsin, et inimesed oleksid avara silmaringiga. Hakkasin kirjutama blogisse, kuidasmoodi ristiusk levis ühelt maalt teisele – seda peavad inimesed teadma, muidu oleme väga piiratud teadmistega.” Samas ei järgi Raely rangelt ajalist joont, vaid toob esile ristiusu levimisega seotud tõusud ja mõõnad ja sellega kaasnevad muud nähtused, aga ka sellest, kuidas on tehtud misjonitööd.

Raamatukaante vahele mahub pikk aeg alates Rooma riigist kuni uusajani. Blogipidamise algusaegadel kirjutas Raely ühe loo iga kuu alguses, hiljem ka sagedamini. „Vaatasin, et lugejaid oli palju, ja lugejate arv kasvas. Väga üksikud päevad läksid mööda, kui keegi ei olnud lugenud,” ütles Raely selle kohta, mis innustas kirjutama. Kuid selle kohta, et välja võiks anda raamatu, andis vihje Eesti liidu esimees Ivo Käsk. „Ivo lasi tekste viimastel aastatel oma postkasti saata ja ütles nii möödaminnes, et sellest võiks saada raamat. Mina hakkasin mõtlema, et hakkan oma elukest lõpetama; kui võtaks otsad kokku ja kirjutakski raamatu.” Kõnealune raamat on 84-aastase Raely kuues raamat.

Materjali kogumise kohta sõnas Raely, et ta on lapsest peale väga palju lugenud ja on ka praegu suure lugemusega. Suur ajaloohuviline ja perekonnaloo huviline on Raely olnud kogu aeg. „Mulle on huvitav vaadata, kuidas inimesed elanud on, milline on nende eluvalik.”

Lisaks lugemisele veedab Raely aega arhiivimaterjale uurides. "Minu lemmikuurimiskohaks on olnud arhiivid. 1990ndatel aastate Saksamaal käies õnnestus mul näpata mõned tunnid pilguheitmiseks meie adventarhiivi varamusse Friedensaus."

Oma suguvõsast on Raely kirjutanud koduloolise uurimuse „Muti Juhan ja tema lapsed”. „See raamat sündis nii, et 1964. aastal ütles minu isa, et võta kätte ja kirjuta sugulaste elukäik üles, vana põlvkond sureb ja koos nendega lähevad hauda teadmised. 2000. aastal oli suur sugulaste kokkutulek Virumaal, siis hakati otsima, kus see Raely kirjutatu on, et see tuleb trükkida, kuna nüüd on trükivabadus. Eks ma tegin selle raamatu siis valmis. Sinna sai ka igaühe usuline vaade kirja pandud. See raamat sai hea hinnangu.”

Oma viimase raamatuga soovib Raely edendada mõtteviisi, et inimesed peavad teadma minevikku, et nad ei räägiks rumalusi. „Mine ajas sinna tagasi, mille kohta jutt käib, siis näed, missugused ajad olid ja mida inimesed uskusid,” paneb Raely südamele neile, kes soovivad ajaloost aru saada.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat