Süsivesikutest

Avaldatud 8.7.2019, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Süsivesikutevaeste dieetide levikuga on tekkinud arusaam, et tervislik toitumine ja süsivesikud ei sobi ühte lausesse. Süsivesikud on üks kolmest olulisest makrotoitainest (süsivesikud, rasvad, valgud) ja nende ignoreerimine ei ole tark mõte. Vaatame sinna süsivesikute maailma natuke sisse ja püüame aru saada, mis need süsivesikud on ja mis vahe on erinevatel süsivesikutel.

Alustame sellest, kas meil on neid süsivesikuid ikka vaja või mitte, ja kui on, siis kui palju ning milliseid.

Süsivesikutevaesele dieedile kindel „ei”

Igasugused rasva- ja valgurikkad dieedid on üle ilma moodi läinud ja jõudnud ka meile. Kui inimene muudest dieetidest pole kuulnud, siis paleodieedist ikka midagi. Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni esimees Ketlin Jaani-Vihalem on öelnud selle kohta: „Inimene peab süsivesikutest saadava energia ehk glükoosi kätte saama igal juhul. Kui keha ei saa seda sellisel moel, nagu ta loodud on ehk siis süsivesikutest, siis hakkab ta glükoosi sünteesima valkudest ja rasvadest. Esiteks tundub see kohe alguses ebaloogiline, et milleks me tekitame sellise ebaloomuliku süsteemi, teiseks paneb see organismile tohutu koormuse, sest ta ei ole loodud nii, et peaks hakkama valkudest ja rasvadest glükoosi tegema. Pikas perspektiivis see lihtsalt koormab organismi, nii et selle tulemusel võivad tekkida mitmed terviseprobleemid.”

Süsivesikutevaesed dieedid aitavad söömisega liialdama kippuvatel inimestel vähem süüa, kuna tekitavad kiiresti rahuldustunde ja kõht püsib kaua täis, kuid pikas perspektiivis pole see tervislik. Sama efekti, rahulduse ja täiskõhutunde, tekitavad ka süsivesikute gruppi kuuluvad kiudained, mis on oluliselt tervislikum alternatiiv, eriti loomset päritolu rasvade ja valkudega liialdamisele. Seda kinnitab ka uuring, mille tulemused avaldati möödunud aasta augustis: sda.ee/vmUP.

Ka uuringud kinnitavad seda

Süsivesikutevaeste dieetide mõju meie tervisele on ennegi uuritud, kuid tihti keskenduvad need kaalu langetamisele ja ainevahetusele. Nimetatud uuringus võeti tähelepanu alla süsivesikute tarbimine ja suremus. 

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat