Möödunud nädalavahetus adventkoguduses (täiendatud)

Avaldatud 30.11.2014, allikas Meie Aeg

Hingamispäeval külastas Põltsamaa koguduse esindus Türi kogudust, Keilas said kokku need, kel on südame peal korraldada koguduse peretööd, ning Haapsalus tegi tehtud tööst kokkuvõtteid senine noortenõukogu. Rakveres algasid täna kirikupäevad, millest adventkogudus osa võtab. Lisaks sellele korraldati Rakvere koguduses täna heategevuspäeva.

Põltsamaalased Türil

Möödunud hingamispäeval võõrustas Türi adventkogudus õdesid ja vendi Põltsamaa kogudusest. Pärast vaimulikku osadust saadi osa ka rikkalikust toidulauast. Türi koguduse noored otsustasid alates sügisest kutsuda iga kuu ühel hingamispäeval külla kaaskristlasi teistest Eesti kogudustest. Oktoobris rõõmustas türilasi laulu ja sõnaga Viljandi naisansambel.

Eileõhtuse koosviibimise avas Hans Soosaar üleskutsega mitte kaasa joosta kihutamisega hukatusse. Tsiteerides selle aasta hommikvalveraamatu mõtet, et hävingusse kihutavas maailmas paistab selles liikumises mitte osaleda sooviv inimene kui seisev täpp, kutsus Hans meid olema need seisvad täpid – nii nagu omal ajal oli Ristija Johannes.

Põltsamaalased olid kaasa toonud küllusliku valiku laulu ja muusikat, samuti sõna – pastor Hele Kulp innustas kuulama hästi täelepanelikult Püha Vaimu häält ja tutvustas Põltsamaa koguduse tegemisi. Vallo Põldaru, kes on kaks viimast aastat elanud Austraalias, jagas muljeid seal kogetust ja erinevates kogudustes nähtust.

Peretöö arutelu

Täna koguneti Keilas peretöö juhi Marge Randlepa kutsel arutama peretööga seotud küsimusi. Marge sõnul oli koosolek väga viljakas ning arutatud ja kokku lepitud sai üsna palju. „Rääkisime möödunud aasta laagrist, mis olid selle head ja vead. Vaatasime ette, tuleva suve laagrisse.”

Laagri mototeema on „Puudutus”, mille ümber koondub kolm alateemat: seksuaalne ja emotsionaalne intiimsus, Jumala puudutus – kuidas olla Jumalaga ühel lainel, ja abikaasadevaheline vaimsus.

Järgmise aasta 21. märtsil toimub Tallinnas metodisti kiriku misjonikeskuses abieluseminar, mille keskmes on sama teema mis meie möödunud aasta laagris – „Abielusuhte ehituskivid”. „Teeme koostööd EELK perekeskuse ja Evangeelse Allianssiga. Sel festivalil saab jätkata samades töörühmades suhte uurimist nagu möödunud suvel laagris,” selgitas Marge. „Abielufestival algab 21. märtsil, laupäeval kell 13, töögruppidesse on oodatud kõik pered. Sõnade gruppi veavad adventistid, kel jäi pooleli, saab seal edasi uurida,” lisas ta.

Peretöö nõupidamisel räägiti ka sellest, kuidas aidata peretöö edendamist kohaliku koguduse tasandil. „Meil on lastetöö ja naistetöö ja peretöö, ühelt poolt on see kõik kogudusetöö, aga panin täna kogunenutele südamele, et koguduse kirjanduslettidel oleks alati mõni pereteemaline raamat, ka nüüd, jõuluajal,” ütles Marge.

Senine noortenõukogu Haapsalus

Haapsalus sai kokku senine noortenõukogu – viimast korda sellises kooseisus: noortejuht Andres Ploompuu ning liikmed Indrek Ploompuu, Tanis Kulp, Marta-Liina Kanter, Liisu Jallai, Pille Põldaru, Galina Solovjova, Mervi Kalmus. Alates homsest, 1. detsembrist võtab noortetöö juhtimise üle uus noortejuht Susanna Soosaar, kes nimetas ka uue noortenõukogu, mille koosseisu koguduste liidu nõukogu möödunud kolmapäeval ka kinnitas.

Tänase kokkusaamise kohta ütles Andres, et oli õige otsus veel koos arutada ja kokkuvõtteid teha. „Meil oli tõeliselt tore mõnus koosviibimine Pille ja Marta-Liina juures Haapsalus. Tegime tagasivaatava ja analüüsiva koosoleku.

Noortenõukogu pani ühiselt kirja tehtud töö õnnestumised ja nõrgad kohad. „Plussiks on see, et viimase pooleteise aasta jooksul pani nõukogu suurema rõhuasetuse misjonitööle. Oli IMPACTi nädal Tallinnas, noortepäevadel ja noortelaagris on olnud misjoniväljund: oleme käinud hooldekodus, jaganud linnas materjale, noortepäevadel oli samuti väljapoole suunatud osa. See oli üks prioriteete ja hea meelega näeksime selliseid arenguid ka edaspidi,” sõnas Andres. Ta lisas, et õnnestumiste hulka võib lugeda ka selle, et noortenõukogus suudeti leida tasakaal ülesannete jagamisel: Marta-Liina vastutusalas oli misjon, Mervil vaimulik pool, Indrekul IT ja Liisul muusika.

Miinusena toob Andres esile koostöö nii kohalike noortejuhtide, vene koguduste noortega kui ka lätlastega: „Me ei saanud noortejuhtidega kokku, ei osanud seda piisavalt väärtustada. Oleks pidanud nendega kohtuma ja rohkem koolitama. Suhted vene koguduse noorte ja lätlastega on vähenenud, kuigi algusest peale oleme väärtustanud ja väärtustame siiani koostööd, on need valdkonnad kannatanud.”

Uuele noortejuhile soovib endine noortejuht öelda, et vana noortenõukogu on jõu ja nõuga ikka abiks ning käeulatuses. „Meisterdasime uuele noortejuhile ilusa kaardi, sinna kirjutasime mõtted, mida iga liige soovis kirjutada. Peamine mõte, mida kõik väljendasid, oli, et meie kui endised noortenõukogu liikmed soovime kordaminekuid, jõudu, tarkust ja eelkõige Jumala juhtimist. Ja teadmist, et me oleme endiselt talle abiks. Me oleme olemas.”

Kirikupäevad ja heategevusüritus Rakveres

Rakvere adventkogudus korraldas täna, I advendil heategevuspäeva. Pakuti riideabi, sooja suppi, mõõdeti vererõhku, lõigati juukseid, tehti sauna, jagati raamatuid ja vesteldi inimestega. Päeva eestvedaja Annely Kaasik ütles, et kõik abivajajad olid teretulnud ja käidi ka lastega.

„Seitse aastat tagasi korraldasime sarnast päeva koostöös MTÜga Tootsi. Täna käis kirikust läbi umbes 40 inimest. Kuulutused olid väljas linnas ja ka kohalikus ajalehes,” selgitas Annely ettevõtmise tausta.

„Oli tore kogususeliikmetega koos tegutseda. Pärast oli hea tunne. Jagasime ka kirjandust ja vestlesime, lapsed said „Laste piiblilood” ja teisi lasteraamatuid. Jagasime kutseid ka kontserdile 6. detsembril, külla tuleb Tallinna I koguduse koor,” lisas Annely. Laupäeval käis Rakvere koor külas Tallinna kogudusel. Tallinna koori kontsert on ka kirikupäevade kavas.

Rakveres algasid täna VII kirikupäevad, adventkogudus on selles ettevõtmises osalenud algusest peale. Rakvere adventkoguduse pastor Toivo Kaasik sõnas, et koguduste ühist tegevust nii palju ei ole, igaüks korraldab oma osa. Reklaam on ühine ja aeg on ühine. Täna peeti kirikupäevade avajumalateenistus ning süüdati I advendiküünal linna turuplatsil, kus kõne pidas Toivo Kaasik.

„Eestis on kirikutornid ja kirikukellad tornides. Nende kellade mõte on tuletada inimesele meelde usku Jumalasse, kutsuda jumalateenistusele, palvusele ja mõtisklema. Kristliku kultuuriruumi kodanikuna ja ristiinimesena võtan endale õiguse öelda, et kirikukell, selle kella helin, kuulutab evangeeliumi. Teeb seda oma kõlaga kiriku ja Jumala olemasolu meelde tuletades,” ütles Toivo Rakvere linna rahvale.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat