Usuvabaduse festival Madagaskaril tõi kokku üle 17 000 inimese

Avaldatud 30.9.2015, allikas Adventist Review

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse poolt korraldatud usuvabaduse paraadil Madagaskaril osales üle 17 000 inimese.

Terve päeva kestnud usuvabaduse festival peeti riigi pealinna Antananarivo staadionil – see oli esimene sedalaadi ettevõtmine, mis sel India ookeani saareriigil on peetud.

Festivalil osales kogukonna- ja rahvajuhte, kaasa arvatud siseminister Olivier Mahafaly.

Festivali korraldasid adventkoguduse India ookeani lõunadivisjon ja usuvabaduse organisatsioon International Religious Liberty Association (IRLA).

Festivali eesmärk oli tuua rahvusvahelist tähelepanu inimese põhiõigusele, mida sageli eiratakse, ning väljendada tänu valitsusele selle jõupingutuste eest kaitsta kõigi kodanike õigust praktiseerida oma usku rahus ja turvalises õhkkonnas.

„See on tsiviilõigus, mida me liiga sageli enesestmõistetavana võtame,” ütles IRLA peasekretär Ganoune Diop.

„Viimased aruanded näitavad, et kaks kolmandikuu maailma elanikkonnast elab riikides, kus usuvabaduse piirangud on „kõrged” või „väga kõrged”,” ütles Diop. „Kui me hindame usuvabadust, on hea väljendada oma tänu, ent juhatada samas tähelepanu probleemidele, millega teised peavad toime tulema paikades, kus seadusandlus või sotsiaalne vaenulikkus seda vabadust piirab.”

Festivalil osales ka IRLA endine peasekretär John Graz, kes on pikka aega olnud usuvabaduse eestkõneleja. Oma viiepäevase reisi ajal vestles Graz ajakirjanikega, andis pressikonverentsi, osales akadeemilistel loengutel ning võttis sõna festivalil, mida kanti üle ka riigimeedias.

Graz kohtus Madagaskari peaministri Jean Ravelonarivoga, keda ta kiitis valitsuse pühendumise eest usuvabaduse kaitsmisel ja usuvähemuste eest hoolitsemisel. Graz sõnas, et kuigi Madagaskari elanikkonnast määratleb end moslemina vaid 7%, lisas valitsus alles hiljuti riigipühade nimekirja moslemite püha.

Madagaskari usuvabaduse festival on kõige hilisem sarnaste pidustuste seerias, kuhu kuulub 30 festivali kuuel erineval mandril. Esimene festival peeti 2009. aastal Peruu pealinnas Limas.

Madagaskaril on umbes 140 000 adventkoguduse liiget. Riigis elab üle 23 miljoni inimese, kellest üle poole praktiseerib animismi. 40% elanikkonnast määratleb end kristlasena.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat