In memoriam

Avaldatud 31.12.2015, allikas Meie Aeg

Ja kui siit muremaalt kutsud Sa mind / koju, kus igavest leian ma Sind, / taevasse elama lauluga tulen ma. / Jumal, Sul ligemal ihkab mu vaim!

2015. aastal läks puhkama 28 koguduseliiget. Lahkunuid meenutavad kogudusekaaslased ja pastorid.

 

Aarne Kriisk (71)

Aarne Kriisk ristiti adventkogudusse 3. juunil 1962. aastal. Pastoritööle ordineeriti Aarne 1976. aastal. Enne ordineerimist töötas ta aastatel 1970–1971 Haapsalu ja 1972–1976 Valga koguduse pastorina. 1976. aastast kutsuti ta tööle Türi kogudusse ning alates aastast 1978 Tallinna I kogudusse, 1979.–1988. aastatel teenis Aarne koguduste liidu esimehena, pärast seda taas Tallinna I koguduse pastorina, 1992. aastal ka Rakvere koguduse pastorina. Aastatel 1998–2003 oli Aarne liidu peasekretär ning kuni 2009. aastani, mil ta suundus emerituuri, Tallinna I koguduse pastor, hiljem ka kogudusevanem.

Lisaks töötamisele Eesti liidus panustas Aarne ka Balti uniooni taasloomisse ja osales protsessis, mille tulemusena Eesti liit ei kuulunud enam Venemaa administratiivüksuse alla, vaid Balti uniooni koosseisu. 1989. aastast (uniooni taasloomisest) kuni 1998. aastani teenis Aarne uniooni peasekretär-laekurina, 1999. aastal peasekretärina ja aastail 2000–2004 uniooni asepresidendina.

Silvia Kont (91)

Aktiivne koorilaulja, ustav koguduseliige.

Sinaida Kõiv (105)

Tema kohta öeldi, et ta oli nagu ingel maa peal. Ameti poolest oli ta arst. Hea ja tark inimene. Oli paljudele mentori eest. Siina lohutas ja palvetas, kui kellelgi oli mingi mure. Ta oli hingetugi paljudele. Mälu oli tal võrratu kuni elu lõpuni, mäletas kõiki ja kõike. Sügavalt usklik õde.

Tamara Jääts (97)

Hingelaadi poolest õde Siinaga sarnane. Ta tegutses koguduse nõukogus aastakümneid, valiti nõukogu auliikmeks. Aktiivne ja usaldusväärne koguduse pikaaegne töötaja.

Ursula Kõrgend (86)

Kooris hästi ustav, panustas koguduse muusikatöös. Hingamispäevakooliõpetaja aastaid.

Elsa Vilgats (84)

Helmi Laasma (82)

Ervin Meos (88)

Elu lõpus, haigevoodis, kasvas usule lähemale ja läks usus puhkama, leppis kõigiga ja Jumalaga ära. Ei nurisenud millegi pärast, oli tänumeelne. Töökas inimene.

Margarita Boretskaja (72)

Tema oli kõige aktiivsem Tallinna III koguduse eakate hulgast. Ta oli väga aktiivne diakoniss, oma hoolealuste eluga kursis. Ta töötas keskturul müüjana, meie koguduse inimesed ja teisedki armastasid tema juures ostmas käia, sest ta oli lahke ja südamlik – inimesed said veel rohkem kui tooted: südamesoojust ja hoolitsust. Kirikusse tuli alati nii, et kott oli purke täis, neid ta jagas teistele.

Kui koguduse noored käisid laste varjupaigas, läks ta nendega kaasa, kaasas kotitäis maiustusi. Tal oli oma kodugrupp, kus käisid koguduse eakad. Ta oli väga hea hingamispäevakooli õpetaja.

Aino Eigo (86)

Hästi tore, malbe ja lahke olekuga õde. Viimasel ajal elas Saaremaal hooldekodus.

Melvin Daniel (86)

Melvini kohta mäletab igaüks midagi. Ta oli tugev ja silmapaistev isik. Nii selles mõttes, et oli peajagu teistest pikem, aga andis koguduses ka tooni, olgu see siis laulukooris omal ajal – tema bassi oli alati kuulda.

Ta oli omal ajal diakooniatöös tegev. Tema oli see, kes igal hingamispäeval ja ilmselt ka muudel päevadel külastas eakamaid koguduseliikmeid, nii kaua kui suutis. Vanade külastamine oli tema südameasi.

Aleksandr Marenkov (46)

Võttis algusest peale osa Jõhvi mõjukeskuse ehitamisest. Tuli meie kogudusse läbi ühe inimese, kes luges töö juures Jumala Sõna – Kiviõli karjääris. Vend luges suures traktoris Pühakirja ja rääkis viimastest sündmustest ja nõnda tuli usk ka Aleksandri südamesse. Terve tema perekond tuli kogudusse.

Väga andekas inimene oli, tema südamlikkus on mõjutanud teisigi.

Antoniina Kirejeva (83)

Tuli kogudusse seminari kaudu. Ta oli väga südamlik inimene. Terava mõtlemisega palvemeelne inimene. Tal oli raske elu, aga ta leidis jõudu ja tröösti Jumalast. Temast jäi kogudusele helge mälestus.

Aleksander Liidemaa (88)

Ta oli kogudusevanem ja pikka aega ka kassapidaja. Ta oli väga-väga ustav ja väga pühendunud kristlane. Teda kirjeldas jäägitu usk ja usaldamine. 

Linda Vilde (86)

Aktiivne osaleja hingamispäevakoolis, hea kaasamõtleja. Lõi kaasa koguduse tegemistes.

Mahta Alaru (90)

Vaike Johanson (84)

Osales aktiivselt koguduse tegemistes. Lahke ja sõbraliku olemisega õde.

Johannes Tarik (91)

Ta oli ustav vend. Elas elu viimased aastat hooldekodus, kus vend David Nõmmik teda sageli külastamas käis.

Mart Sepp (37)

Mardile meeldis laulda, osales aktiivselt jumalateenistustel. Oli aktiivne hingamispäevakooli osaline, uuris hoolega Jumala Sõna.

Viiu Lipp (77)

Meie koguduse organist ja lastetöö juht. Väga hea huumorisoonega inimene, ei nurisenud kunagi. Ka siis, kui tervis oli kehv, püüdis leida hea sõna ja oskas nalja teha. Väga heatahtlik inimene, ohverdas väga palju laste ja koguduse heaks.

Maimu Kalmus (85)

Maimu oli adventkoguduse liige üle 70 aasta. Maimu oli hea muusikalise kuulmise, hea lauluoskuse ja -häälega meie koguduse laulukoori raudvara. Enamuse sellest ajast oli ta aktiivselt tegev, viimased aastakümned oli ta oma tervise tõttu sunnitud olema kodune.

Raissa Zoludeva (89)

Ta oli rõõmus, kannatlik, tubli kuue lapse ema. Käis igal võimalusel kirikus, kus jagas ka oma kogemusi Jumalaga. Lihtne usklik inimene. Elus palju kannatanud, oli ka Siberis, rääkis palvevastustest seoses sealse eluga. Käis alandlikult koos oma Jumalaga.

Viimased eluaastad elasviletsa tervise tõttu hooldekodus.

Eino Nahkur (91)

Eino oli 16aastane, kui ta ristiti Tallinna adventkogudusse. Ta oli väga andekas, hea muusikalise mäluga, improviseerimisoskusega. Tal jäid viisid meelde ja selle järgi improviseeris, abikaasa Liida mängis pilli. Eino saatis üldlaule harmooniumil, mängis mandoliini ja laulis.

Mida ligemale elupäevde lõpule, seda tugevamaks muutus tema suhe oma Looja ja Lunastajaga. Tema päevad algasid ja lõppesid alati palvega. Luges vaimulikku kirjandust ja jagas külarahvaga oma usku. Ustav Jumala laps. 

Oli heaks eeskujuks oma lapselapsele, kellele ta oli isa ja vanaisa eest.

Ääretult töökas, hästi humoorikas, suhtus väga lugupidavalt kogudusse ja kui temal külas käidi, siis kummardas sügavalt ja suudles kätt.

Signe Kruus (77)

Erna Laanemägi (90)

Erna abikaasa Heino oli aastakümneid Paide koguduse vanem. Koos abikaasaga olid koguduse alustalad Paides. Paide praegune kogudusemaja on nende kingitus kogudusele, ise elasid kogudusemajast üle tee. Kandis koguduse eest hoolt, rõõmsa ja vahetu olemisega.

Hilja Taalimäe (99)

Ta liitus kogudusega vanemas eas. Ta oli hästi tagasihoidlik inimene.

Helgi Alas (86)

Habras ja õrn naisterahvas, ent samas tugev: lengetas iseseisvalt otsuse liituda kogudusega, hoolimata sellest, et tema lähedased ei olnud kogudusega seotud.

Ida Kartau (83)

Ta oli erialalt medõde. Vanaduses oli tal kehv kuulmine ja ei käinud nii sageli kirikus. Talle meeldis, kui keegi kogudusest tal külas käis. Vaikne ja rahulik inimene. Väga tagasihoidlik inimene.

"Olen võidelnud head võitlemist, lõpetanud elujooksu, säilitanud usu. Nüüd on mulle valmis pandud õiguse pärg, mille Issand, õiglane kohtunik, oma päeval mulle annab, aga mitte üksnes mulle, vaid kõikidele, kes igatsevad tema ilmumist." (2Tm 4:7.8)

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat