Adventkogudus esitas USA linna vastu kohtukaebuse, kuna see keelab kirjandusevangelismi

Avaldatud 20.1.2016, allikas Adventist Review

Ameerika Ühendriikide üks koguduste liit ja kaks sellesse liitu kuuluvat koguduseliiget esitasid 19. jaanuaril kaebuse Arkansase linna vastu, kuna kohalikul tasandil piiratakse ukselt uksele kirjandusevangelismi.

Arkansase-Louisiana liidu poolt esitatud kaebus palub USA piirkonnakohtul kuulutada see korraldus põhiseadusevastaseks ja sõnavabadust piiravaks. Piirangu kehtestas 5500 elanikuga White Halli linn.

Linn keelab igasugused ukselt uksele müügipakkumised ja ideede väljendamised. Need, kes soovivad oma religioosseid või muid uskumusi levitada, peavad hankima linna loa, mille eest peab maksma. Linn soovib enne loa andmist inimeste tausta uurida ning koguda isiklikku informatsiooni – nii seisab Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse avalduses.

„Kui see piirang jääb kehtima, surub White Hall peale piirangu, mis teeb lõpu ukselt uksele kirjandusevangelismile,” ütles adventkoguduse peakonverentsi nõunik Todd McFarland. „Igas omavalitsuses 50-dollarilise maksu maksmine oleks suur koormus ükskõik missugusele programmile.”

Isegi kui taotlus esitatakse, ei ole uues korras selgitust standardite või ajapiirangute kohta, mida loa saamiseks on vaja, ütleb kogudus. Otsus, kas anda kellelegi vastav luba või mitte, sõltub ainuisikuliselt ühest linnaametnikust; kui vastav ametnik loa andmisest keeldub, ei ole võimalik seda otsust edasi kaevata.

Siiani on kohtud keeldunud sarnastest omavalitsuste piirangusoovidest, mille eesmärk oleks piirata sõnavabadust, ütles kogudus.

Kaebus esitati pärast seda, kui Ouachita Hills College, mis on adventkoguduse toetav teenistus ja mis teeb koostööd Arkansase-Louisiana koguduste liiduga, taotles oma tudengitele luba jagada White Hallis oma usku ja evangeeliumi.

„Nad palusid piirangust vabastamist usuvabaduse kaalutlustel,” seisab koguduse avalduses. „Politseiülem vastas, et ta rääkis linnapea ning linna juristiga ja koolile ei võimaldata piirangutest vabastamist. Ei antud ka võimalust otsuse edasikaebamiseks. Kuigi linn ütles, et on avatud edasistele aruteludele, on korduvad katsed vastavasisulise arutelu jaoks aega kokku leppida jäänud vastuseta.”

Koguduse seisukohas on lisatud: „Kogudusel on kahju, et peab usuvabaduse kaitseks esitama kaebuse kohtule.”

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse üks peamisi uskumusi on järgida suurt misjonikäsku Mt 28:18–20, kus Jeesus ütleb: „Minge siis, tehke jüngriteks kõik rahvad, ristides neid Isa ja Poja ja Püha Vaimu nimesse ja õpetades neid pidama kõike, mida mina olen teil käskinud!”

Kohtukaebuses palutakse kohtul kaitsta nende inimeste õigusi, kes soovivad praktiseerida oma usku. Kaebuses ei nõuta rahalist hüvitust, vaid sümboolset 1 USA dollarit. Kogudus palub kohtul langetada otsuse enne 2016. aasta 6. aprilli.

Kaebuse originaali saab lugeda siin.

Täiemahuline ülevaade on siin

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat