Virve Toomi ülevaade pastorite kongressi kolmapäevast

Avaldatud 30.8.2018, autor Virve Toom

Kolmapäev, 29. august oli Belgradis Serbias Trans-Euroopa divisjoni pastorite kongressil esimene töösessioonide päev kolmest. Igaks päevaks on valitud teema ja kolmapäevane teema oli ühendus.

Hommikuse jumalateenistuse jutluse pidas Daniel Duda (pildil, videos tema jutlus), kes on haridustöö juht Trans-Euroopa divisjonis. Läbi Sauluse pöördumise loo tõi Daniel Duda esile, et religioon on ühenduse pidamine. Seda lugu esile tuues tõstatas ta küsimuse: kelle elu sai selles loos kõige rohkem muudetud, Sauluse või Ananiase? Ananias, kes oli „väike“ mees Damaskusest, riskides oma eluga ja kuuletudes ingli korraldusele sai agendiks, kes juhatas suure Jumala tööriista kristlikku kogudusse. Ananias julgeb minna ja öelda Saulusele „vend“! Vend – see tähendab osa Jumala perekonnast. Jumal liidab ja soovib, et meiegi oleksime osa liitumise protsessis. Üleskutsena kõlas, et meiegi julgeksime 21. sajandil teha seda, mille kohta teised ütlevad: see on võimatu!

Järgmise osana oli kolm ettekannet, mille järel lühike aruteluaeg ja võimalus esitada küsimusi esitatud teemadel. Esimesena andis praktilisi juhiseid Kleber D. Goncalves Brasiiliast, kuidas luua ühendusi kristluse suhtes vaenulikus keskkonnas. Teisena rääkis Guisèle Berkel-Larmonie Hollandist oma kogemusest, kuidas pastori hool saab muuta koguduse hoolivaks ja ühtseks kogukonnaks. Kolmandana tõstatas Antony Fuller Inglismaalt küsimuse, kuidas noori ja noori täiskasvanuid ühendada kogudusega. Kui koguduse teenistus on õigel ajal isumine ja õigel ajal püsti tõusmine, siis noored ei ole sellest huvitatud. See peab olema midagi enamat – ühendumine, kus olulisel kohal on inimesed. Toimiv kogudus ei ole sündmus üks kord nädalas, vaid igapäevane elustiil.

Pealelõunal oli valikus 42 töötuba erinevate teemadega. Igal osalejal oli võimalus valida ja osa võtta kahest töötoast. Valik oli keeruline, sest kõik teemad olid huvitavad ja ettekandjad tasemel. Teiste hulgas viis ühte töötuba läbi Mervi Kalmus, milles ta rääkis jutlustamise kunstist.

Esimene töötuba, kus mina osalesin oli ette valmistatud Dr Jan Barna poolt, kuid kuna ta ise ei saanud tulla, siis kandis tema osa ette Daniel Duda. Teemaks oli kolme ingli kuulutus ja kaasaegse tehnoloogia illusioon. Tehnoloogia, mida me kõik kasutame, on sageli kui kuningas Hans Christian Anderseni muinasjutus, kes lasi õmmelda nähtamatud riided, kuid ometi on alasti. Poliitiline süsteem ja tehnoloogia ei saa muuta inimese südant. Evangeelium annab inimeste eludele mõtte ja sisu.

Teist töötuba viis läbi Janet Page, kes on Peakonverentsi palveteenistuse sekretär. Töögrupi teema oli kuidas elavdada oma palvekogemust. Piiblit saab lugeda kiirustades ja saab lugeda selleks aega võttes, sama on palvetamisega. Võttes aega lugemiseks ja palvetamiseks ning kuulates, mida ja kuidas Jumal kõneleb, kohtume Jumalaga. Nii saab Jumal töötada minu ja sinu läbi ning sünnivad imed.

Enne õhtusööki oli võimalus kohtuda naispastoritel. Kogu kongressi ajal kohtuvad naispastorid kolmel korral, et arutada huvipakkuvaid teemasid. Esimene kohtumine kulus enamjaolt üksteisega tutvumiseks, kogunenud oli üle viiekümne naise. Oli neid, kes on alles alustanud pastoritööga ja neid, kes on töötanud üle kahekümne ja üle kolmekümne aasta. Oli neid kes teenivad ühes-kahes koguduses, kuid näiteks üks naine teenib viies koguduses. Ühiselt jagati eestpalvesoove ja palvetati koos. Samal ajal kohtusid ka pastorite abikaasad.

Õhtusel jumalateenistusel jagas sõna Jan Sweeney. Pastor Sweeney märkis kolme tähendamissõna kaotamisest ja otsimisest, kuid keskendus 10 drahmiraha loole, kus üks drahm oli kaduma läinud. Ta tõdes, et mündid ei kaota iseennast, vaid hoolimatud omanikud kaotavad oma vara. Ta tõi esile ka enamlevinud põhjused, miks kogudusest eemale jäädakse. Kuid kui oleme kedagi kaotanud oma koguduses või peres, siis tuleb otsida ja vaeva näha, sest nad on jätkuvalt väärtuslikud. Mündi kaotanud naine pani tule põlema ja pühkis põranda. Koristamine ja tolmu pühkimine ei ole kõige meeldivam töö, kuid seda tuleb teha, kui soovime leida kadunuid. Kuid tuleb mõelda ka sellele, kuidas olla hoolsam, et mitte kaotada Jumalale kallist varandust.

Kogu päeva jooksul jagus pikemate teemaesituste vahele innustavaid tunnistusi, inspireerivat ülistust, kogemuste jagamist, palju taaskohtumisi ja veel rohkem uusi tutvusi. Jalutades läbi sumeda õhtupimeduse hotelli on sügav tänutunne südames.

Pastorite kongressi videoteek on siin.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat