Jutlusteseeria Kompassi koguduses

Avaldatud 3.11.2021, autor Mervi Cederström

Möödunud nelja aasta jooksul on doktoriõpingud pakkunud mulle võimaluse süvitsi tegeleda küsimustega, mis puudutavad kogudust ja seda ümbritsevat kultuuri. On ilmselge, et see, kes me ise oleme, ja kultuur, mis on meie ümber ja milles me üles kasvame, mõjutab meie arusaamist usust ning kogudusest kui inimeste kogumist, kes on ühise eesmärgi nimel kokku tulnud.

Multikultuursus, rahvaste segunemine rände tulemusena, erinevad põlvkonnad, erinevad maailmavaated ja usundid – elame selles peadpööritavas kultuuride virvarris, püüdes pidevalt leida viise, kuidas mõtestatult ja arusaadavalt evangeeliumi rõõmusõnumit inimesteni viia. Minu eriliseks huviobjektiks selle kõige keskel on jutlustamine, täpsemalt jutlustamine nooremale põlvkonnale kristlusekauges ja postmodernses ühiskonnas. Kuidas on võimalik jõuda Jumala Sõnaga nendeni, kelle religioosne kirjaoskus peagu puudub? Mis kõnetab noori? Kas evangeeliumil ja selle jutlustamisel on veel üldse mingit lootust? Mida võiksime õppida Piiblis leitavatest jutlustest ja nende kontekstitundlikkusest?

Kõigile neile küsimustele ei ole võimalik anda lihtsat või ühest vastust. Aga mu doktoritöö ja sellega kaasnev praktiline projekt püüdlevad vastuste poole. Nii tahangi kutsuda üles kõiki huvilisi – nii vanemaid kui ka nooremaid, nii kristlasi kui ka kogudusekaugeid inimesi – osa saama jutlusteseeriast pealkirjaga „Uskuda uskumatut“, mis leiab aset Tallinnas Kompassi adventkoguduses (aadressil Tondi 26) ja kus ma jutlustan viiel järjestikusel laupäeval 20. novembrist 18. detsembrini kell 12.15.

Need viis jutlust on osaks mu doktoriprojektist ja nende kaudu soovin saada kuulajate tagasisidet selle kohta, mis neid kõnetab ja mida nad jutluselt/jutlustajalt ootavad. Jutlused on eriliselt suunatud mittekristlastest noortele täiskasvanutele, kelle tagasiside ja mõtted on minu jaoks ehk kõige väärtuslikumad.

Nii kutsun kõiki koguduseliikmeid kas ise kuulama tulema või jagama seda infot oma tuttavatega, kellele võiks see seeria olla heaks sissejuhatuseks kristlusesse ja tutvuseks kogudusega. Iga inimese aus tagasiside on minu jaoks hindamatu väärtusega ja selle toel püüan jõuda vastusteni selle kohta, milline jutluse mudel sobitub kõige paremini meie praegusesse aega ja konteksti. Tagasiside ankeeti saab anonüümselt täita pärast iga seeria jumalateenistuse lõppu ning selle täitmine on vabatahtlik.

„Uskuda uskumatut“ seeria reklaamplakat on olemas Kompassi koguduse Facebooki-lehel ja seda võib kõigi huvilistega jagada.  

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat