ADRA tegevusest Ukraina naaberriikides

Avaldatud 31.3.2022, allikas TEDNews

ÜRO andmeil on Venemaa algatatud sõja tõttu Ukrainas üle kümne miljoni inimese oma kodust põgenema sunnitud. See on suurim kaasaja põgenikekriis. Adventkoguduse katastroofiabi organisatsioon ADRA teeb koduta jäänud inimeste abistamisel olulist tööd. Koostööd tehakse kohalike võimudega ning annetusi jagatakse erinevate programmide kaudu, mis on loodud inimeste abistamiseks.

Ühendkuningriigis on ADRA kogunud üle 70 000 Inglise naela, selle hulka kuulub 20 000 naela ulatuses annetusi kohalikes kogudustes. Inglismaal tegutseb algatus I AM Urban, mille raames inimesed saavad igal nädalal kokku, et abistada koduta jäänud inimesi. Algatuse meeskond tegutseb kohalikul tasandil, et Inglismaale saabuvaid ukrainlasi kohe vajalikuga abistada.

ADRA Rumeenia haru saatis 22. märtsil Odessa poole teele 12-tonnise abisaadetise 23 000 euro väärtuses. Saadetise võtsid vastu Kiievi ja Lõuna-Ukraina koguduste liit. „Praeguse sõja oludes on saadud humanitaarabi Odessas suureks abiks. Selle abisaadetisega ei kaubelda, sellest ei saada tulu, see suunatakse otse Ukraina põgenikele,“ üles Lõuna-Ukraina koguduste liidu president Dimitri Popravkin.

ADRA Rumeenia haru saatis abi ka Moldovasse Cahuli, kus linnavõimud selle 6. märtsil vastu võtsid. „Moldova riik on Ukrainas toimuva sõja tõttu sattunud kriisiolukorda. Cahuli linnavalitsus ja kogu meie ühiskond on mobiliseerinud kõik oma jõud, et Ukraina põgenikke abistada. Me täname abi eest ADRA Rumeenia haru, see aitab meil kriisis paremini toime tulla. Kogu abisaadetise sisu jagatakse põgenikele otse ja tasuta,“ sõnas Cahuli linnapea Nicolae Dandis.

Koostöös ADRA Rumeenia haruga annetas ADRA Tšehhi haru 100 000 USA dollarit, et abistada Ukraina põgenikke Moldovas. ADRA Moldova on kokku pannud vabatahtlike meeskonna, kes põgenikke oma kodus vastu võtab, kohtub nendega piiril, pakub süüa-juua ja mis kõige olulisem, tervitab neid soojalt.

ADRA on seitsmenda päeva adventistide koguduse humanitaarabiorganisatsioon, mis on üks laiema levikuga mittetulundusühinguid maailmas – ADRA tegutseb 118 riigis ning selle eesmärk on ühendada kaastunne ja praktiliste vajaduste täitmine.

Võru koguduse abissaadetis sõpruslinna kogudusele

Ka Eesti koguduste abi Ukraina abistamiseks on erinevail viisidel teele läinud. Võru linn korraldas abisaadetise oma Ukraina sõpruslinnale Kanivile, saadetisega liitus ka Võru adventkogudus. „Linnavalitsus saatis bussiga meie sõpruslinnale abi ja meil koguduses tuli idee saata abi sealsele kogudusele,“ rääkis Võru koguduse liige Rael Kaasen. „Võtsime sealse pastoriga ühendust ja tema ütles, mida on vaja.“ Kogudus tuli ideega kiiresti ja lahkelt kaasa. „Meile öeldi, et on vaja jalatseid ja sooje riideid. Ka poed on seal tühjad. See on selline linn, kust käib ka põgenikke läbi,“ rääkis Rael ja ütles, et just neid asju siis pakkidesse pandigi. „Kes ostis jalatseid, kes tõi, mis kodus oli, kes annetas raha,“ loetles Raeli. Koguduse abisaadetise komplekteerimisega tulid lisaks koguduse liikmetele kaasa ka koguduse sõbrad. Pildil on koguduse saadetise vastu võtnud kohalik pastor. 

Alates sõja algusest oleme saanud annetada ADRA töö heaks Ukrainas aadressil toeta.advent.ee

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat