Rakvere adventkogudusel täitus 110 aastat

Avaldatud 6.9.2022, autor Helis Rosin

3. septembril tähistas Rakvere adventkogudus 110. aastapäeva. Hingamispäev algas ühise Piibli uurimisega, mida juhtis 1980ndate alguses Rakvere kogudust pastorina teeninud Rein Käsk. Seekord oli õppetüki keskmes alandlikkuse teema, mida Rein illustreeris oma kogemustega minevikust.

Pärast ühist lõunat oli võimalus vaadata dokumentaalfilmi “Kohtuasi Looja kasuks”, mis on valminud ajakirjanik Lee Strobeli samanimelise raamatu põhjal. Filmis pööratakse tähelepanu universumi tekkimise teooriatele ning otsitakse vastust küsimusele, kas elu sai iseeneslikult tekkida.

Samuti oli võimalus külastada kaardi abil Rakveres kohti, kus adventkoguduse liikmed on eri kümnenditel hingamispäeviti ühiselt jalutamas käinud. Lisaks olid sõrmitsemiseks välja pandud 1950ndate lõpust alates aktiivses kasutuses olnud mandoliinid. Pillide juures oli ka mängimise juhend ning Vaike Kaasiku kirjalik meenutus ajast, mil mandoliiniorkester oli Rakveres aasta jagu tegutsenud.

Õhtusest kontsert-jumalateenistusest said lisaks kohalviibijatele osa ka veebi vahendusel otseülekande jälgijad. Muusikaga teenisid Airi Allvee (vokaal) ja Kristjan Kalmus (okariin), neid saatis Rein Kalmus. Lisaks väiksematele etteastetele oli ka koorilaulu.

Jutlustas Rein Kalmus, kes teenis aastatel 1998–2004 Rakveres pastorina. Enne Jumala Sõna avamist rääkis ta nostalgiast, mis seob teda Rakverega, ning jagas kuulajatega üht seika teismeeast.

Jutluses keskendus Rein Rakvere aastapäeva motole Joosua 1:9: “Ole vahva ja tugev! Ära kohku ja ära karda, sest Issand, su Jumal, on sinuga kõikjal, kuhu sa lähed!” Rein tõdes, et maailm on muutuste tuultes. “Tundub, et rahulikud ajad on seljataha jäänud. Nagu uks kriisidesse oleks pauguga lahti löödud. Need kriisid raputavad kogu maailma.” Samas lisas ta, et see ei ole Jumala tahe.

“Inimene on loodud elama stabiilsesse keskkonda. Jumala tahe on, et me elaksime rahuriigis, mitte sõjaolukorras või erinevates kriisides,” meenutas ta kuulajaile. “See on patu tagajärg. Meil tuleb sellest kõigest läbi minna.”

Rein Kalmus lõpetas üleskutsega: “Jumal tahab meid julgustada nii, nagu ta julgustas kord Joosuat: ole julge, ole vahva ja tugev! Tehkem kindlaks, kes või mis on peaasi meie jaoks praegu nendel pöördelistel ja huvitavatel aegadel. Keskendugem meie Issandale Jeesus Kristusele!”

Jumalateenistusel oli võimalus sõna saada ka teistel Rakvere kogudust teeninud pastoritel ning naaberkoguduste esindajatel. Näiteks Rakvere Karmeli koguduse pastor Gunnar Kotiesen tõdes, et temal on raske ilma kingituseta külla minna, samas keeruline valida, sest tänapäeval on kõik justkui olemas.

“Minul tekkis soov kinkida 110-aastasele kogudusele duplo legokomplekt. Tulevikule mõeldes me vaatame enamasti ülesse. Tahan teid julgustada, armas kogudus, vaatama hästi madalalt, sest siis sa oled võimeline nägema, mida Psalm 127:3 ütleb: “Vaata, lapsed on pärisosa Issandalt, ihusugu on tasu temalt.” See on üks väike sümboolne kingitus ja julgustus, et kui te mõtlete, mida tähendab olla vägev, tugev, julge, siis see tähendab olla lasterikas. Issand kinkigu seda õnnistust teie kogudusse!”

Külalisterohke aastapäev lõppes ühislaulu sõnadega: “Ta tule- ja pilvesambas veel saadab, saadab meid siin armuga. Ta tule- ja pilvesambas veel saadab, saadab taevarahuga.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat