Rakvere koguduse hingamispäev Vainupeal

Avaldatud 7.8.2023, autor Helis Rosin

22. juulil toimus Rakvere koguduse laager Vainupea laagriplatsil. Koguduselaagri väljakujunenud traditsiooni kohaselt kutsuti laagrisse kõnelema külaliskõneleja, kelleks tänavu oli Narva ja Jõhvi koguduse pastor Aleksandr Glamozdinov.

Hommikuses jutluses juhtis Glamozdinov viiekümne kuulaja tähelepanu mõtete ja sõnade olulisusele. Tuues näiteid enda elust ning analüüsides neid Jumala Sõna valguses, tuletas ta meelde tuntud ütlust: „Me ei saa keelata lindudel enda pea kohal lendamast, aga me saame keelata neil oma pähe pesa ehitamast.“ Sama kehtib ka mõtte kohta – halbadel mõtetel ja sõnadel ei saa olla kohta kristlase elus.

Hommikuse õppetükitunni ja jumalateenistuse järel oli ühise lõunasöögi aeg. Laud oli kaetud erinevate toitudega, mis rõõmustasid nii kohalviibijate silmi kui ka maitsemeelt.

Pärastlõunal leidis igaüks meelepärase tegevuse – kes võttis aega vestlusteks, kes käis meres ujumas või metsaradadel jalutamas.

Laagripäeva õhtupoolikul toimus vestlusring, kus kohalviibijad said külaliskõnelejale küsimusi esitada. Terve päeva vältel tõlkis Aleksandr Glamozdinovi mõtted eesti keelde Jana Rosin.

Glamozdinov rääkis nii sellest, kuidas temast adventist sai, kui ka kutsest asuda adventpastorina tööle. Samuti kirjeldas ta viimastel aastakümnetel toimunud muutusi Venemaal, mis otseselt mõjutavad ka sealsete koguduste tööd. „Jutlustada tohib seal ainult põhikirjas määratletud kohtades – kiriku territooriumil, surnuaias ja krematooriumis,“ tõi ta näite vaimuliku sõnumi levitamise piirangutest.

Üks kuulajate esitatud küsimustest oli: „Väidetavalt on Eesti kõige ateistlikum riik Euroopas. Kas sa tajud seda Eestis töötades?“ Tema vastus oli: „Ma ei usu, et see väide vastab tõele. Kui näiteks Venemaal küsisin inimeselt, et kas ta Piiblit loeb, kõlas vastuseks, et ta on õigeusklik. See näitab, et koguduslik kuuluvus ei näita alati, et usutakse Jumalasse,“ tõdes ta.

Külaline tutvustas kuulajate küsimise peale ka enda päritolu – tema vanaemad ja vanaisad on kõik eri rahvustest. Praegu elavad tema ja ta kolm venda samuti eri riikides. „Üks vend elab Venemaal, teine Kiievis, mina Eestis ja neljas Saksamaal,“ loetles ta ja lisas, et nad saavad omavahel hästi läbi ja hoiavad interneti vahendusel tihedalt sidet.

Laagris osalenud Birgit Diedrichsen ütles laagripäevale tagasi vaadates: „Nii koguduse laagri õppetüki kui ka jutluse teemad tulid minu jaoks just õigel ajal ja võtsid lõppeva nädala väga hästi kokku. Oli suur rõõm näha kogudusekaaslasi ja ka neid, keda nii tihti ei kohta. Laager oli seekord nagu elu ise –  saime nii vihma kui ka päikest!“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat