Mark Finley pidas Belgradis misjoniseminari

Avaldatud 14.12.2022, autor David Neal, allikas TEDNews

Pilk Belgradi trammiliinide kaardile näitab, milliseid marsruute trammid läbivad ja milliseid peatusi teevad. Uue Belgradi puhul on peatused järgmised: Blok 21, Blok 23, Blok 42, Blok 45 – kokku on 72 blokovi (kvartalit), kus elab umbes 250 000 elanikku. Endisele soopinnale ehitatud ja veest ümbritsetud, Sava jõe ja Doonau ühinemiskoha kaare sees asuv 1938. aasta asula pidi olema kroonijuveel sellest, kuidas modernistlik majandus hästi toimib.

Uus Belgrad ei ole paljudele Trans-Euroopa divisjoni (TED) uudiste lugejatele võõras, sest 2018. aasta suvel sai üle 1200 TEDi pastori kokku just Uue Belgradi Sava keskuses.  2020. aasta 2. kvartali 13. hingamispäeva annetusest osa suunati siia uue koguduse rajamisse.

Tänavakunstnik, kes valis oma jälje (sõnumiga Ja mis siis, ing k So What) jätmiseks just selle seina, ei teadnud, et vähem kui 50 meetri kaugusel on rajamisel uus Jumala teenimise ja misjoni kogukond, mis on pühendunud sellele, et aidata, toetada ja pakkuda lahendusi.

Selle uue ja põneva teenistuse sõnum sai mind kätte, justkui jättis teatepulga uue koguduse juhtidele ja liikmetele. Sest nagu paljudes teistes Euroopa suurlinnades, muutus sõjajärgne linnaunistus, mille käigus ehitati betoonist kõrghooneid ja elamuid, linnadžungliks, millesse inimesed ära eksisid – see on reaalsus, mida kunstniku sõnum võimendab. Kõigi ühine märksõna on „võõrandumine“, mille tulemus on nii Birminghamis (Ühendkuningriik) kui ka Belgradis Serbias sarnane.

Kuid see sõnum on ka meeldetuletus kriitilisest küsimusest, mida oleme sunnitud esitama: „Kui meie kogudust selles linnas enam ei oleks, kas keegi kogukonnast märkaks, et me oleme ära läinud?"

Olen Belgradis, et jälgida ja toetada Mark ja Teenie Finley juhitud minikogunemiste seeriat, mis on nende kolmas misjoniprojekt TEDis sel aastal. Finley'd on Serbias pastor Dragan Grujicici (Kagu-Euroopa uniooni esimees) ja tema meeskonna kutsel, et pidada sõnumite seeria teemal „Lootus rasketel aegadel“. Eesmärgiks on tuua koguduseliikmetele ja kogukonnale vaimse lootuse ja lohutuse sõnumit, millega kutsutakse üles elama sihipärast ja õnnelikku elu, hoolimata kõigest, mis meie ümber toimub. Samal ajal tuleb leida Pühakirja põhjal vastuseid keerulistele ja segadusttekitavatele küsimustele: kus on Jumal selles kõiges? Kas Ta vastutab probleemide eest, mida meie aja väljakutsed tekitavad, olgu need siis isiklikud, loodusnähtuste või inimkonna poolt tekitatud sõdade tagajärjel?

Finley ei ole Serbias võõras, sest esimest korda korraldas ta siin 1988. aastal evangeeliumisarja, kui teenis TEDi pastorite ühenduse juhina. 2012. aasta juunis külastasid Finley'd taas Belgradi.

Minisari vältas 2.–5. detsembrini Belgradi keskkirikus. Teenie rääkis tervisega seotud teemadel, õpetades ja kinnitades põhimõtet, et füüsiline, emotsionaalne ja vaimne tervis on lahutamatult seotud.

Sarja lõpetas selgitus piibellikust usust teise tulemise kohta – sõnum, mida Finley on kuulutanud sadu kordi. Kuid selles kontekstis ja sel ajal tundus, et tema ettekanne sisaldas tavalisest rohkem jõudu, kirge ja sügavalt isiklikku veendumust. Sarja lõppedes võtsid mõned noored vastu otsuse end ristida lasta.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat