Suhted ja tervis

Avaldatud 28.11.2014, autor Alla Nõmmik, allikas Meie Aeg

Kui Jumala loodud kaunis maa oli valmis saanud ja esimene inimene Aadam tegi oma esimesed sammud paradiisiaias, siis oli kõik väga hea.  Või kas ikka oli? Kas majesteetlikud aiapuud, mitmevärvilised lilleõied, sädistavad linnud ja Aadama juurde tulevad hiiglaslikud karvased mammutid, päikeses sätendavad maod, hellade silmadega kitsed, nurruvad kassid, mänguvalmilt saba liputavad koerad, ja kõik teised suured ja väikesed loomad suutsid rahuldada tema vajadust suhtlemise järele? Ma arvan, et mingil määral kindlasti. Ent Jumal teadis, et inimesel on vaja inimest. Oleme me vanad või noored, vallalised või abielus, introverdid või ekstraverdid, avatud või endassetõmbunud, me vajame kontakti teiste inimestega. 

Dr John Cacioppo, kes on põhjalikult üksildust uurinud, ütleb oma kõnes (TED talk), et kui elamine saastatud õhuga paigas suurendab enneaegse surma võimalust 5%, rasvumine 20%, alkoholi kuritarvitamine 30%, siis üksildus suurendab seda 45%. Üksildus muudab inimese aju toimimist; see suurendab nii-öelda kaitsepositsioonil olemist, aju töötab üksilduse puhul „ellujäämisrežiimil“ ja on pidevalt valvel uute võimalike vaenlaste tabamiseks; maailm muutub inimese jaoks vaenulikuks, mis mõjub tervisele hävitavalt ja võib põhjustada enneaegset surma. Dr Cacioppo sõnul suurendab üksildus depressiooni, tõstab hommikul ärgates stressihormoonide taset, valmistades keha järgmise „ohtliku päeva“ vastu; tõstab südameveresoonkonna haigustesse haigestumise ja insuldi riski; üksildus suurendab ohtu sattuda sundkäitumiste küüsi, lisaks veel halvendab unekvaliteeti, võib mõjutada immuunsüsteemi ja põhjustada enneaegset vananemist.  Suhtluskeskkonnad internetis ei suuda asendada ühe sõbra lohutavat puudutust. Üksildus ei tähenda üksi olemist, see tähendab, et me ei tunne ühendust teistega. Üksildane võib olla abielus, üksildane võib olla ka siis, kui on 500 Facebooki sõpra, üksildane võib olla miljonilinnas. Kuigi üksinda olemine-elamine ei pea ilmtingimata tähendama üksildust, on see siiski soodustavaks faktoriks. 

Mis on selle üksilduse tunde põhjusteks? Üks võimalikest põhjustest, nagu eespool öeldud, on kindlasti üksindus – see, kui sa tuled koju ja sul ei ole kellegagi jagada oma rõõme ja muresid; kui sa tõused hommikul ja sul ei ole kellelegi „tere hommikust“ öelda; kui sa oled tööl ja kogu sinu suhtlemine on ainult viisakusväljendite ja informatsiooni jagamise tasandil; ja kui sul ei ole kedagi, kellele külla minna või keda külla kutsuda. Siiski ei ole üksindus mitte alati üksilduse põhjuseks. 

Üksilduse põhjuseks võib olla uude kohta elama minek, lähedase inimese kaotus, aga ka depressioon. Depressioon suurendab üksildustunnet ja üksildustunne suurendab depressiooni. Kuid üksildustunnet võib põhjustada ka madal enesehinnang; kui me usume, et keegi ei tahagi minuga tegemist teha, ma ei vääri teiste tähelepanu. Võib juhtuda, et kontaktid lähedastega on katkenud selle tõttu, et me ei suuda andestada. On ülekohut, mille andestamine võib tunduda üleinimlik. Samas on andestamine tervendav just meile endale. Andestanutena oleme saanud tugevamaks, suudame olla avatud uutele inimestele, uutele suhetele, saame välja tulla sellest isolatsioonist, kuhu ülekohtule päevast päeva mõtlemine meid oli tõuganud, õpime aktsepteerima inimesi sellistena nagu nad on – ekslikud. Kirjas roomlastele ütleb Paulus:

 „Olge omavahel üksmeelsed! Ärge mõtelge kõrgilt, vaid laske end tõmmata madalate hulka! Ärge olge endi meelest targad! Ärge tasuge kellelegi kurja kurjaga, hoolitsege selle eest, mis on hea kõigi inimeste silmis! Kui võimalik, niipalju kui oleneb teist, pidage rahu kõigi inimestega! Ärge makske ise kätte, armsad, vaid andke maad Jumala vihale, sest on kirjutatud: „Minu päralt on kättemaks, mina tasun kätte” – nii ütleb Issand.  Veel enam: „Kui sinu vaenlane nälgib, toida teda, kui tal on janu, anna talle juua, sest seda tehes sa kuhjad tuliseid süsi tema pea peale!” Ära lase kurjal võitu saada enese üle, vaid võida sina kuri heaga!“ (Rm 12:16-21).

Jumal kutsub meid üles suhtlema mitte ainult nendega, kes on meie sõbrad ja lähedased, vaid ka nägema enda ümber inimesi, kes vajavad meie abi. Jesaja raamatus 58. ptk ütleb Jumal oma rahvale:

 „Eks ole ju mulle meeldiv paast niisugune: päästa valla ülekohtused ahelad, teha lahti ikke rih­mad, lasta vabaks rõhutud ja purustada kõik ikked? Eks see ole murda oma leiba näljasele ja viia oma kotta viletsad kodutud, kui sa näed alastiolijat ja riietad teda ega hoidu oma ligimesest? Siis ilmub su valgus otsekui koit ja su paranemine edeneb jõudsasti. Sinu õigus käib su ees, Issanda auhiilgus järgneb sulle. Siis sa hüüad ja Issand vastab, kisendad appi ja tema ütleb: „Vaata, siin ma olen!” Kui sa oma keskelt eemaldad ikke, sõrmega näitamise ja nurjatu kõne, kui sa pakud näljasele sedasama, mida sa ka ise himustad, ja toidad alandatud hinge, siis koidab sulle pimeduses valgus ja su pilkane pimedus on otsekui keskpäev. Ja Issand juhatab sind alati ning toidab su hinge põuasel maal; ta teeb tugevaks su luud-liikmed ja sa oled otsekui kastetud rohuaed, veelätte sarnane, mille vesi ei valmista iial pettumust“  (Jesaja 58:6-11). 

Dr Dean Ornish ütleb oma raamatus Love and Survival: The Scientific Basis for the Healing Power of Intimacy, et ta ei tea ühtegi teist faktorit meditsiinis – olgu see siis dieet, suitsetamisest loobumine, liikumine, stress, geenid, ravimid, operatsioonid, millel oleks elukvaliteedile, haigestumisele või enneaegsele suremusele nii suur mõju kui armastusel ja lähedusel. Kindlasti on paljud kuulnud kaksikute Kyrie ja Brielle lugu, kes sündisid 17. oktoobril 1995 12 nädalat enne õiget aega ja keda hoiti eraldi kuvöösides. Üks kaksikutest, Brielle, oli väga pisike ja nõrk; tal oli probleeme hingamise ja südamerütmiga. Valves olev meditsiiniõde otsustas pärast vanematelt luba küsimist kaksikud üksteise juurde panna. Koheselt Brielle rahunes, ta süda hakkas korralikult lööma ja hingamine paranes. Mõlemad kaksikud jäid ellu, ja pilt Kyrie „elupäästvast kallistusest“ on jõudnud meedia vahendusel kogu maailma.

Järgmine kord, kui tunned end isoleerituna, eraldatuna, siis vasta sellele signaalile. Tuleta meelde, millist mõju võib üksildus su elule avaldada, nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Siruta välja oma üksildusest ja võta ühendust, ära oota, et keegi teeks seda sinu asemel. Ära mõtle sellele, et sind võidakse ära tõugata, vaid mõtle sellele, kuidas sina saaksid teistele õnnistuseks olla. Jumal andku sulle selleks jõudu. 

Kasutatud allikad

  • Piibel
  • Chris Blake. Creation Health Bible Program. 2014. Florida Hospital Mission Development. 
  • http://www.psychologytoday.com/blog/connections/200905/epidemic-loneliness 
  • http://www.nationalrighttolifenews.org/news/2013/05/premature-twins-thrive-with-a-rescuing-hug/#.U9446fl_vP0
  • http://psychology.about.com/od/psychotherapy/a/loneliness.htm 
Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat