Õppimis­võimalused

Avaldatud 1.3.2016, autor Alla Nõmmik, allikas Meie Aeg

Kui sul oleks võimalus õppida, siis mis oleks see, mida tahaksid õppida? Oletagem, et sul on juba elukutse ja teadmised ning oskused, millega oma igapäevast tööd teha; samas teades: et säilitada mõtteerksust nii nooremas kui vanemas eas, tuleks oma mõtlemisvõimet uute väljakutsetega ikka töökorras hoida, siis mille õppimisest oleks enim kasu sulle endale ja teistelegi sinu ümber?

Ma arvan, et vastused võivad erineda, olenevalt sellest, millised huvid kellelgi on. Siiski tahan pakkuda mõningaid võimalusi, mida tasuks kaaluda. Suur osa neist nõuavad küll inglise keele oskust, kuid ma loodan, et üsna varsti on võimalik üht-teist ka eesti keelde tõlkida.

Tervis läheb korda igale inimesele. Seitsmenda päeva adventistidel on pikaajaline kogemus selles, mida tähendab tervislik elustiil ja millist mõju see tegelikult inimese terveolemisele ja pikaealisusele avaldab. Adventistide kogukond Loma Linda linnas Ameerikas on üks maailma viiest terveimast ja pikaealisemast inimkogukonnast, sealhulgas ainuke Ameerikas ja ainuke linnas. Millised on need põhimõtted, mille järgi nad elavad; mis annab jõu ja motiivi elada tervislikult; kuidas tegeleda terviseedendamise tööga oma kogukonnas; kuidas see kõik on seotud igavese tervisega ja Jumala poolt antava lõppematu eluga – seda kõike ja palju muudki saab õppida Newbold kolledžis Inglismaal. Kursus nimega Certificate in Health and Wellness toimub kahes osas: neli nädalat kahel järjestikusel suvel. Õppejõududeks on oma ala asjatundjad, inimesed, kellel on pikaajaline kogemus tervisetöös, erinevates ülikoolides õpetamises ja terviseedendamisega seotud ametikohtadel töötamises. Samas on kursus väga praktiline, tasakaalustatud ja tegelikult elumuutev. Õpitud põhimõtted saab kohe ellu rakendada, igal koolipäeval on lisaks teoreetilistele ainetele füüsilise aktiivsuse tunnid, ainete lõppemisel sooritatavateks eksamiteks õppimine aitab kõike õpitut hästi meelde jätta. Need, kes soovivad oma õpinguid jätkata Andrews’i ülikoolis Ameerikas, saavad ka ainepunkte õpitu eest. Samas, kõik saavad lõpetamise tunnistuse. Rohkem informatsiooni kursuse kohta võib leida: 
sda.ee/hwcertificate Sellel kursusel osalemist sponseerivad adventistide koguduste Eesti liit, adventkoguduste Balti unioon (BAUC) ja Trans-Euroopa divisjon. Täpsemat informatsiooni selle kohta võib küsida: allanommik@gmail.com. 

Haigestumine elustiiliga seotud mittenakkuslikesse haigustesse (kõrgvererõhutõbi, südame-vereskoonkonna haigused, hingamisteede haigused, II tüübi diabeet jt) on tõsine probleem kogu maailmas, ka Eestis. Tihti inimesed teavad, mida nad võiksid ja peaksid teistmoodi tegema, kuid ei suuda, ei taha või ei oska midagi muuta. CreationHealth (Loomise tervis – tervise loomine) on programm, mis saab aidata. See on usul põhinev terve olemise plaan koos elustiili seminaridega ja spetsiaalse treeningprogrammiga, mis on mõeldud neile, kes tahavad elada tervemalt ja õnnelikumalt, ja kes tahavad jagada ka teistega "terve elu – terve inimene"-filosoofiat. Kui keskendume positiivsele, ei jää negatiivsele enam ruumi. Piiblis on kirjutatud, et kui apostel Paulus vaatas iseendale, hüüdis ta ahastades: „Oh mind viletsat inimest! Kes päästab mind sellest surma ihust?“ Kui ta vaatas Kristusele, ütles ta aga: „Tänu olgu Jumalale meie Issanda Jeesuse Kristuse läbi“ (Rm 7: 24, 25). Teises kohas lisas ta, „Ma unustan kõik, mis on taga ja sirutan eesoleva poole“ (Fl 3:13). Me saame seda teha, sest Jumala halastused on uued igal hommikul (Nl 3:22, 23). Sama põhimõte on ka CreationHealth aluseks: keskendu positiivsele, astu üks väike samm korraga. Rohkem informatsiooni selle programmi paljude erinevate võimaluste kohta võib leida kodulehelt: 
creationhealth.com. Loodame, et järgmisel aastal saame programmi ka eestindada. Väike prooviseminar oli juba Tallinnas ja ehkki iga algus on raske, oli huvi teema vastu märkimisväärne. 

Nii nagu nn elustiili­haiguste suur levik, on ka erinevate sõltuvuste kasv tõsiseks väljakutseks meie kaasaegsele ühiskonnale. Mida saab kogudus teha selleks, et aidata inimesi, kes soovivad vabaneda erinevatest sõltuvustest, mis nende elu hävitavad? Ja me ei räägi siin ainult sellistest nn traditsioonilistest sõltuvustest nagu alkoholism või suitsetamine, vaid lisame siia ka sellised kaasaegsemad sõltuvuskäitumised nagu hasartmängude mängimine, ülesöömine, ületöötamine, anoreksia, buliimia, pornograafiaga seotud tegevused, seksuaalsõltuvused, internetisõltuvus, sõltuvuslik videomängudega mängimine ja televiisori vaatamine, eneselõikumine, eksessiivne ostlemine, kontrollisõltuvus jpm. Täna võime öelda, et kogudusel on, millega aidata. The Journey to Wholeness (Tee terviklikkuseni) on programm, mis on välja töötatud adventkoguduse poolt, et toetada inimesi, kes soovivad murda sõltuvus­ahelaid, püsida vabaduses, aidata oma kannatavaid pereliikmeid või sõpru. 

Targale kuningas Saalo­monile kuulub järgmine ütlus: „Taotle tarkust ja taotle arukust kogu oma varanduse hinnaga“. Ma usun, et ta teadis, millest ta rääkis, ja mul on hea meel, et meie koguduses on erinevaid võimalusi nii teadmisi omandada, kui ka praktilises kristluses kasvada. Kasutagem siis neid võimalusi. 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat