Suurepärane võimalus

Avaldatud 15.2.2017, autor Alla Nõmmik, allikas Meie Aeg

Osalesin hiljuti massaažikoolitusel, et saaksin hiljem Balti uniooni tervisemisjoni suvelaagris oma teadmiste ja oskustega abiks olla. Koolitusel oli erineva taustaga inimesi; mitmed neist meditsiinitöötajad. Mida sellisel koolitusel muud räägi­takse kui ikka tervisest. Kuulasin üllatusega, kui paljudest erinevatest kohtadest käivad inimesed abi ja tervenemist otsimas – meie oma Eestimaa nõidadelt, reiki õpetajatelt, ayurvedast, Hiina meditsiinist, krišnaiitide juurest, kristallidest ... kui nimetada ainult mõningaid. Kas see kõik ka aitab? Nemad uskusid, et aitab.

Kursuse käigus pidime üksteiselt anamneesi võtma, küsisime põetud haiguste ja praeguste haiguste kohta. Sattusin paari ühe omavanuse naisega, kes tahtis teada, mis on mu hea tervise saladus. Rääkisin siis talle ja ka teistele, et kuulun ühte usukogukonda, millele 150 aastat tagasi prohveti kaudu Jumala poolt antud tervisenõuandeid järgides võib elada kuni kümme aastat keskmisest kauem, ja mis veel tähtsam, tervemana (vt: https://www.bluezones.com/expedition/loma-linda/ ). „Mis kogudus see selline on?“ tahtis mu paariline teada. „Me oleme adventistid,“ vastasin ma. „Adventiste ma tean,“ ütles ta, „aga seda ma küll ei teadnud.“

Mille poolest meid, adventiste, siis tuntakse? Kas me oleme teadlikud nendest eesõigustest, mis meil on, ja kas me ise seda kõike, mida teame, ka läbi elame? Ei vaidle vastu sellele, et nii Hiina meditsiinis kui ayurvedas on mitmeid olulisi tervisejuhiseid – positiivne mõtlemine, tervislik taimetoit, piisav uni jne. Rahvaravitsejadki räägivad andestuse tähtsusest ja ravimtaimede tundmisest. Kuid mida erilist on siis adventkoguduse tervisesõnumis sellist, et Ameerika ühendriikides on nüüd levinud ütlus: „Kui tahad elada kaua ja tervena, siis ela nagu adventist.“?

Kui Jumal tõi oma rahva Egiptusest välja, andis Ta neile moraali, tervise ja hügieeniga seotud korraldused ja ütles Moosese kaudu: „Kui sa tõesti kuulad Issanda, oma Jumala häält ja teed, mis õige on Tema silmis, paned tähele tema käske ja täidad kõiki Tema korraldusi, siis ma ei pane su peale ainsatki neist tõbedest, mis ma panin egiptlaste peale, sest mina olen Issand, su ravija.“ (2Ms15:26) Samamoodi; kui Jumal äratas adventliikumise, andis Ta nõuanded selle kohta, kuidas elada nii, et säilitada oma vaimset, füüsilist ja vaimulikku tervist kõige paremas võimalikus korras, sest nagu Paulus ütleb, meie „keha on Püha Vaimu tempel“ (1Kr 6:19), ja see on ka kanal, mille kaudu Jumal saab meiega suhelda.

Ma usun, et Jumal on andnud meile tervisekuulutuse veel selleks, et teha vahet tõe ja vale vahel. Küsisin oma kursusekaaslastelt, kuidas nad teavad, kes või mis nende erinevate pakutavate ravimeetodite taga ikkagi on; kuidas nad teavad, et see, mis näib heana, lõppkokkuvõttes neile kahju ei tee. Me elame hea ja kurja vahelise võitluse keskmes, kus isegi Saatan võib ilmuda valguse inglina ning kuri ei näita ennast alati saba ja sarvedega. Seda enam peaksime siis uurima seda, mis on tõeline, mida aeg ja uuringud on tõestanud ja mis on meie koguduse eriline pärand.

Saan vaid rõõmuga öelda, et möödunud suvel oli soovijatel ainulaadne võimalus osaleda Balti uniooni tervisemisjoni suvelaagris Rezeknes Lätimaal. Laagris tutvustasid meile adventkoguduse tervisekuulutust dr Fred Hardinge peakonverentsist, dr Torben Bergland Trans-Euroopa divisjonist ja Linda Horner LIGHT-organisatsioonist. Ilmutuse ja Taanieli raamatu saladustesse aitas süüvida Andres Ploompuu. Linda Horneri juhendamisel omandasime oskusi ka selles vallas, kuidas aidata inimesi meie ümber, et nemadki võiksid saada osa sellest valgusest, mida Jumal meile on andnud ja võiksid olla tervemad, õnnelikumad ning võiksid leida igavese lootuse, mis viib kaugemale sellest lühikesest maapealsest elust.

Ellen White on kirjutanud: „Kui sa väärtustad tervist kui õnnistust, ja soovid austada oma elu Autorit, siis õpi elama kuulekuses nendele seadustele, mis on sinu olemusse istutatud Kõrgema Taeva poolt".

Rõhutades meie missiooni tähtsust, ütleb ta: „Iga kogudus peaks olema kristlike töötegijate kool. Selle liikmeid tuleks õpetada, kuidas anda piiblitunde, kuidas juhtida ja õpetada hingamispäeva kooli klassi, kuidas parimal viisil aidata vaeseid ja hoolitseda haigete eest, ja kuidas töötada nende heaks, kes ei ole pöördunud. Seal peaks olema tervisekoolid, toiduvalmistamise kursused ja koolitused kristliku abistamistöö erinevates harudes. Mitte üksnes õpetamine ei peaks seal olema, vaid ka tegelik töö kogenud juhendajate käe all. Õpetajad näidaku teed, töötades inimeste keskel ja teised ühinegu nendega, et õppida nende eeskujust. Eeskuju on väärt märksa enam kui paju juhtnööre.“

„Tõeline kristlane on hoolas ja järjepidev õpilane. Ta mõistab, et tal on puudu tarkusest, tugevusest ja kogemusest, ja ta annab oma tahte ja huvid suure Õpetaja hoolde.“

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat