Kompassi kogudus pidas avajumalateenistust

Avaldatud 11.9.2018

Hingamispäeval, 8. septembril toimus Tallinnas Terve Elu keskuses Kompassi väikekoguduse avajumalateenistus. Jumalateenistus toimus korraga mitmes kohas: keskuse suures saalis, ekraani vahendusel keskuse väikses saalis, aga ka otseülekande kaudu paljudes kodudes. Teenistuse teema oli „Ebaloogiliselt hea”.

Jumalateenistus algas väikese rahvaküsitlusega, milles osalesid kahes saalis kohal viibinud inimesed, aga ka need, kes otseülekannet vaatasid. Küsimus, millele kuulajad-vaatajad vastata said, oli: mille eest oled sina tänulik?

Tänulikkuse teemat kandis ka Kevin Pajula tunnistus tööotsingutest, mis väga hästi ja edukalt lõppesid – tänu Kevini enda ja tema sõprade palvetele. Kevin rääkis, et teinekord on meil kiire elutempo tõttu nädala lõppedes keeruline meelde tuletada seda, mille eest tänulik olla. „Kompassi koguduses on tavaks, et igal nädalal räägib keegi oma kogemuse. Vahel ei meenu ka pika meenutamise peale midagi ja tekib mõte, kas oligi nii tühi nädal.” Oma kogemuse jagamise lõpetas Kevin tõdemusega: „Tihti peab käima läbi palju katsumusi, enne kui tõeline õnnistus kohale jõuab. Jumal paneb meid käima teistmoodi rada, see õpetab meid olema tänulik ja Jumalat usaldama.”

Ka Mervi Kalmus jagas mõtet tänulikkusest. Toetudes loetule on Mervi võtnud nõuks kirjutada üles kõik selle, mille suhtes tänulikkust tunda. Üks asi, mis ühendab mõlema vanema poolt neljanda põlve adventiste – nagu Mervi – ja koguduse täiesti uusi liikmeid – nagu Kevin – on Mervi sõnul küsimus, kuidas me märkame oma elus Jumalat. „Kui oskan märgata hetki, mille eest süda võib olla väga tänulik, siis see ongi see hetk, mil ma Jumalaga kohtun,” vastas Mervi oma küsimusele. „Minu tänulikkuse nimekirjas on kakskümmend kuus asja, viimane sai kirja täna hommikul. Harjutan tänulik olemist. Panen kirja väikseid asju, mis minu elus juhtuvad – tajun, et midagi suuremat toimub, mingid asjad on minu elus ebaloogiliselt head. Õpin järjest selgemini tajuma Jumalat oma elus.”

Jutluse pidas liidu esimees Ivo Käsk, kes tervitas esimest Kompassi koguduse ristitut, Helit. „Kompassi kogudus on avatud kõigile uutele liikmetele, kes soovivad selle kogudusega liituda. Pange ennast kõik järjekorda!” kutsus Ivo kuulajaid üles noore kogudusega liituma.

Loe ristimise kohta siit.

Oma jutluse alusmõtteks valis Ivo kadunud poja loo. Meenutades oma tööaegu tudengipõlves, rääkis Ivo, et mõni töö on ebameeldivam kui teine ja kadunud poja töö olla sigade valves oli madalaim amet. „Näljaajal orjaks võõramaa mehele, talle ei antud süüagi. Tema soovid ja sihid ei olnud kõrgemad kui seal – ta oleks tahtnud süüa,” rääkis Ivo. „Ta ei olnud valmis alistuma oma isale kui isale, vaid kui isandale. Me oleme raisanud oma võimalusi ja arvame, et ei saa neid enam iialgi tagasi. Isa juures on kõike külluslikult, et taastada kõik, mis on raisatud.”

Ivo lõpetas üleskutsega õppida tundma Isa südant.

Jumalateenistuse lõppedes tänas Riivo Jallai Ivot, kes on Kompassi väikekoguduseks saamise teel olnud mentoriks ja abiliseks; samuti Taavi Käsku, kes on abistanud vahendite ja tööjõuga, et Terve Elu keskus, kus Kompassi kogudus koos käib, on saanud sellisesse korda, nagu see praegu on.

Avajumalateenistusele tagasi mõeldes sõnas Mervi, et veel laupäeva hommikul oli tal uskumatuse tunne, et koguduseks saamine ongi tõeks saanud. „Me oleme töötanud selles suunas ja sellest palju rääkinud, aga ikkagi oli imetluse ja hämmastuse tunne, et see päev päriselt teoks sai. Ootamatuse tunne oli.”

Kompassi koguduse juured lähevad tagasi aastasse 2015, kui noored käisid „Riias koguduste rajamise konverentsil ja meie liidus räägiti, et peaksime koguduste rajamist tõsisemalt võtma ja selle teoks tegema. Selles perspektiivis tundsin, et see oli uskumatu,” ütles Mervi.

Loe Riia konverentsi kohta siit.

Kompassi koguduse rajajate tuumikgrupp on täiskasvanud noored, sellest tulenevalt on koguduse tegevusedki suunatud peamiselt sellele sihtrühmale. „Meie identiteet on hakanud juba kujunema. Oleme alates veebruari keskpaigast igal hingamispäeval kokku saanud. Kõigile, kes arvavad, et see on väga teistmoodi kogudus: see ei ole teismoodi. Meil on tavaline piiblitund ja jutlusetund, võib-olla laulame teistsuguseid laule, aga on lastejuttu ja on tunnistusi. See on väga tugevalt adventkogudus,” selgitas Mervi. „Natuke teistmoodi on see, et kõik, kes teevad midagi, on noored täiskasvanud. Selles on midagi natuke teistsugust, kui noored juhivad piiblitundi, räägivad lastejuttu, ja me jutlustame ise kordamööda.”

Teine oluline moment uue koguduse loomise juures on Mervi sõnul võimalus kõik asjad jälle läbi mõelda. „Tavaliselt me ei mõtle sellele, miks nii ja miks mitte teisiti. Mul on tunne, et selle paariaastase läbimõtlemise jooksul sai kindlaks teadmine, et me teeme seda kogudust misjonikogudusena. Igas kvartalis on suurem misjoniüritus, mis on suunatud väljapoole ja mis on mõeldud kontaktide leidmiseks. Siiani on need väga hästi toiminud kontaktide leidmise mõttes, nüüd peame mõtlema, kuidas need inimesed Jeesuse juurde aidata. Kõikidest Kompassi tegemistest õhkub misjonimeelsust, seda oli hästi selgelt näha ka avakoosolekul.”

Kui laupäev oli pidupäev, siis edasi tulevad tavapärased jumalateenistused. „Kõik elujõulised asjad sõltuvad rohkem argipäevast kui pidupäevast,” ütles Mervi ja lisas, et tundis väga head meelt 150 inimesest, kes olid avajumalateenistusele tulnud, kuid veel olulisem on see, kui palju inimesi on järgmisel hingamispäeval kirikus. „Meil on mitukümment sõpra, kes ei ole adventkogudusega seotud. Olen palju mõelnud ja palvetanud nende inimeste pärast, et nad leiaksid tee tagasi. Me ei ole pidupäevakogudus, me oleme tavaline kogudus. On hästi oluline, et inimesed tuleksid tagasi,” rõhutas Mervi.

Mervi rääkis noormehest, kes oli kodukohvikute päeval saanud kutse jumalateenistusele ja kel ei olnud kogudusega enne ühtegi kontakti, aga kes oli terve päeva kogudusega koos. „Pärast ta ütles, et järgmise laupäevani. Sellised asjad võtavad mul sul suu lahti,” väljendas Mervi rõõmu. „Isegi kui meie ühiskond on hästi sekulaarne ja kohati isegi kristluse-vaenulik, isegi kui neid inimesi, kes otsivad oma ellu mõtet, on üks protsent, on need tuhanded inimesed. Väike protsent on suur hulk, meie koguduse eesmärk peaks olema need inimesed üles leida.”

Külaliste seas oli ka adventkoguduses kasvanud noori, kelle elu ja valikud on viinud kogudusest eemale. „Südames oli mõte, et äkki Kompass on selline koht, mille kaudu nad võiksid tagasitee leida,” mõtiskles Mervi.

Teenistust lõpetades kutsusid Riivo ja Siim kõiki järgmise hingamispäeva jumalateenistusele mille teema on „Õiglane ebaõiglus”. Pärast ühispildi tegemist olid kõik palutud Kompassi koguduse sünnipäevalauda.

Kompassi koguduse Facebooki-lehekülg. 

Vaata ka koosoleku videosalvestust ja pildigaleriid.

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat