Laupäeval, 4. oktoobril on Meie Aja päev

Avaldatud 2.10.2014, allikas Meie Aeg

Meie Aeg on Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Eesti liidu kuukiri, mis asutati 1930. aastal, toona töötas toimetus Tallinnas Mere puiestee kirikus. Vastutav toimetaja oli Martin Bärengrub, abitoimetaja Harald Pilt. 

Ent Meie Aeg ei ole esimene adventkoguduse kuukiri. 1897. aastal ristiti esimesed koguduseliikmed ja 1905. aastast hakati välja andma kuukirja Siioni Vahimees, mida trükiti Hamburgis. 1917. aastal moodustati kuukirja Tõe Sõnumid väljaandmise nõukogu. Kirjandustegevust juhtis toona Martin Bärengrub. Alates aastast 1922 hakati välja andma ajakirja Misjoniteated. 1930. aastal nimetati Tõe Sõnumid ümber Meie Ajaks.  

Nõukogude ajal ajakirja väljaandmine katkes.

Aastal 1989 kutsuti Meie Aeg taas ellu, ent esialgu mitte ajakirja, vaid Tartu adventkoguduse bülletäänina – asutustel ja ettevõtetel oli luba üllitada enda infolehti, aga avaldajaks sai olla üksikkogudus. Aastas anti välja kuus numbrit. Ajalehe formaadis ilmunud lehe toimetaja oli Valdek Lõhmus, ent lehes on toimetajana kirjas ka kogudusevanem Eduard Vari, esimeste numbrite kaastoimetaja oli ka Hele Kulp. Kolmas number ilmus juba nime all Meie Aeg – kristlik bülletään; oli kadunud nõue, et ajalehte võib välja anda vaid kogudus. Ajalehe tiraaž oli 90ndate alguses 14 000 eksemplari.

1990. aastal valiti Meie Aja toimetajaks Mall Kaaver (toona Vahtramäe), kolleegiumisse kuulusid Rein Kalmus, Heino Lukk, Tõnu Jugar, Helme Silvet ja Aime Lips. 1994. aastani ilmus Meie Aeg ajalehena, alates 1994. aasta jaanuarist oli ajakiri kõvemate kaantega, paksemal paberil ja oluliselt mahukam kui eelmistel aastatel. Toona anti välja kuus ajakirjanumbrit aastas.

Lasteosa, mis oli enne ilmunud Meie Aja osana, hakati välja andma eraldi ajalehena Silmatera nime all. Silmatera toimetaja oli Anne Vahtramäe.

1995. aasta detsembrikuu numbris kirjutas toimetajarubriigi toonane liidu esimees Tõnu Jugar, Mitte ainult leivast rubriigi teksti autor oli Aarne Kriisk, kes kirjutas uue aasta ootamisest. Heino Lukk kirjutas Kristuse esimesest tulemisest ja Rein Käsk mõtiskles kristlaseks olemise teemal. Evrika Subi jagas oma lugu ja Voldemar Viirsalu teadmisi koguduse ajaloost. Anne Vahtramäe oli lastelehe toimetaja. Tagakaane siselehel on reklaam tellida ajakiri ka uueks, 1996. aastaks, aga...

...järgmine Meie Aeg ilmus alles 2001. aasta mais. Enne seda andis noorteosakond toonase noortejuhi Lauri Beekmanni eestvedamisel välja ajakirja AdventEkspress, mille esimene number ilmus 1997. aasta aprillis. 

Uue sajandi Meie Aja esimeseks vastutavaks toimetajaks oli samuti Lauri Beekmann, kes alustas ideega võtta igas ajakirjanumbris vaatluse alla üks teema, mida erinevate nurkade alt käsitleti. Esimese ajakirja teema oli eutanaasia. Toimetus töötas taas Tartu adventkirikus, endise toimetuse ruumis.

Varsti hakati trükkima ka uudistebukletti pealkirjaga Meie Aja Uudised ja noortele suunatud ajakirja XT. Nii uudisteleht kui noorteajakiri on tänaseks tegevuse lõpetanud. Paar aastat lindistati Meie Aja artikleid Tartu Pereraadio stuudios kassettidele, et ajakirjast saaksid osa ka vaegnägijad.

Täna ilmub Meie Aeg kord kuus, seda saab tellida Eesti Posti kaudu koju (see võimalus oli ka esimese Eesti vabariigi ajal), osta adventkoguduse e-poe kaudu kas ühe numbri kaupa või pikemaks perioodiks tellida pdf-formaadis ükskõik missugusesse maailmanurka, kus on internet, osta koguduse kirjanduslauast ja valitud tekste lugeda advent.ee netilehelt. 2013. aasta augustist on toimetaja Averonika Beekmann, kolleegiumisse kuuluvad Ivo Käsk, Jaanus-Janari Kogerman ja Mervi Kalmus. Ajakirja kujundaja on Kaile Tuvi ja korrektor Meelis Kaasik. Meie Aega trükitakse Põltsamaa trükikojas ValiPress veidi alla 400 eksemplari.

Laupäeval, 4. oktoobril kell 19.00 algab advent.ee lehel otsesaade „Laupäeva õhtu”, mis on Meie Aja päeva puhul pühendatud suures osas ajakirja minevikule ja tänapäevale.

Nii 90ndate kui tänapäeva Meie Aja autorkond on terve kogudus, kirjutavad nii pastorid kui liikmed. Sirvides vanu ajakirju ja otsides nimesid, kes on läbi aastate kirjutanud, jääb silma, et Meie Aja kirjutajaskonna raudvara on pastor Heino Lukk, kes kirjutab praegusaja Meie Ajas Kirjakoha rubriiki. 

Ajakirja oktoobrinumber saadetakse ValiPressi trükkimiseks 6. oktoobril ja kogudustesse jõuab Meie Aeg 11. oktoobriks.  

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat