Adventkogudus tähistab 27. oktoobril usuvabaduse päeva

Avaldatud 22.10.2014, allikas Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse juhid ja teised, kes toetavad usuvabadust, soovivad nimetada esmaspäeva, 27. oktoobri rahvusvaheliseks usuvabaduse päevaks.

Adventkogudus on usuvabaduse nimel tegutsenud alates koguduse asutamisest ja jätkab tööd südametunnistusvabaduse kaitseks.

„Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudusel on pikk ja rikas ajalugu usuvabaduse kaitsmise vallas,” ütles koguduse avalikkussuhete ja usuvabaduse osakonna juht John Graz (pildil).

Graz sõnas, et 1889. aastal panid adventkoguduse juhid aluse Rahvuslikule Usuvabaduse Ühingule (National Religious Liberty Association), mis kannab praegu nime Rahvusvaheline Usuvabaduse Ühing (International Religious Liberty Association) ja on maailma suurim vaid usuvabaduse teemale pühendunud mõttekoda. Adventkogudus täidab siiani selles organisatsioonis olulise toetaja rolli.

27. oktoober valiti välja, kuna sel päeval 1998. aastal võeti USA kongressis vastu Rahvusvaheline Usuvabaduse Akt. Kuigi sel seadusel on Ameerika Ühendriikide taust, ütlevad kogudusejuhid: on aeg, et kõik valitsused, juhid ja kodanikud peaksid pöörama tähelepanu Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Inimõiguste Hartas sätestatud vabadusele.

Artikkel 18 sedastab, et „igaühel on õigus mõtte-, südametunnistuse- ja usuvabadusele; see õigus kaasab vabadust muuta oma usku või uskumusi ja vabadust kas üksi või kogukonnas ja avalikult või privaatselt kuulutada oma usku või õpetuse uskumusi, praktikat, teenimist ja kombeid”.

Adventkoguduse legislatiivsete asjade osakonna direktor Dwayne Leslie ütles, et usuvabaduse rõhutamine seostub „inimväärikusega” ja mõistmisega, et igaühel on „sünnipärane õigus uskuda või mitte uskuda” vastavalt tema südametunnistusele.

„Seitsmenda päeva adventistidena leiame end sageli vähemuste seast, aga me oleme alati endale teadvustanud selle õiguse kaitsmise olulisust, mitte ainult meie endi jaoks, vaid ka nende jaoks, kellega kogudusel muidu kokkupuutepunkte ei ole,” ütles Leslie.

Leslie sõnul elab 75% maailma rahvastikust mingil moel usupiirangute mõju all.

„See iga-aastane tähtpäev, mil ka president võtab sõna, aitab usuvabaduse teemat avalikkuse tähelepanu all hoida,” ütles Leslie.

Adventkoguduse juhid reisivad palju, et osaleda erinevatel tseremooniatel ja usuvabadusele pühendatud programmides. Koguduses on erinevad mõttekojad, korraldatakse suuremahulisi avalikke koosolekuid ning Hope Channel toodab TV-saadet „Global Faith & Freedom”.

Rohkem informatsiooni IRLA kodulehel.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat