Trans-Euroopa divisjoni aastakoosolekult

Avaldatud 16.11.2015, autor Kärt Lazic

Montenegros on ikka veel suvi. Tundub, et eelmisel nädalal alanud Trans-Euroopa divisjoni aastalõpukoosoleku esimeste päevade päiksepaiste polnudki vaid hetkeline kurioosum.

Reede andis enamikule delegaatidest pisut aega siinkandis ringi vaadata, kuna suurem osa tööpäevast kulus unioonide ametnike koosolekutele. Omaette kogunemise said nii presidendid, sekretärid kui laekurid. Ülejäänud leidsid nii hetke oma pilgeni pungil meilikastid korda sorteerida ja jõudsid soovi korral silgata 20 minuti kaugusel olevat Budva vanalinna piiluma ning D-vitamiini koguma.

Rahupäev tuli õhtuse teenistusega ja sõnumiga Jan Paulsenilt, kes mõtestas lahti teksti Matteuse 16:13–16, milles jüngrid üritavad aru saada, kes Jeesus siis tegelikult on. Kuigi võrdlused Ristija Johannese, Eelija ja Jeremijaga on kasulikud paralleelid ning rõhutavad Jeesuse töö erinevaid tahke, on oluline mõista Jeesuse olemuse ja töö täielikku ainulaadsust.

Laupäevahommikune piiblitund leidis aset Daniel Duda juhtimisel. Sellele järgneval teenistusel jagas sõna Dan Jackson, kes analüüsis kogudust kui templit ja kui preesterkonda. „Jumal tegutseb ehitusmaailmas,“ ütles ta, „ja meie oleme kivid – Ta töömaterjal.“ Selle metafoori kaudu rõhutab Piibel järgmisi olulisi punkte: (1) Jumal (ja ei keegi muu) on see, kes otsustab, kes kõlbab ja sobib müüri ning kes mitte; (2) just nagu igal kivil on oma koht ja ülesanne, kutsub Jumal ka iga inimest mitte niisama kutsumise pärast, vaid alati eesmärgi ja ülesandega. Iga liige peab leidma oma koha ja töö koguduses ja Jumala tegemistes. Pastor ei ole kutsutud tööd ära tegema, vaid koguduseliikmeid aitama, suunama, koolitama, välja õpetama ja varustama. Võib-olla unustame mõnikord tõe detaile ja nüansse lihvides ning patu piire ja kontuure täpsustades ära, misasi kogudus on ning milleks meid täpselt on kutsutud. Dan Jackson loetles üles koguduse kolm tahku: koguduse olemust võiks sõnastada kui „vastastikkuses sõltuvussuhtes olevate Jumala laste liitu“. Koguduse funktsioon ei ole midagi muud kui olla Tema preesterkond. Koguduse hiilgus seisneb selle võimes ülistada Jumalat. Kui need kolm meelest lähevad või valgusvihust vajuvad, on põhiline kaotsi läinud.

Päras lõunapausi, mille mitmed sisustasid jalutuskäiguga ülesmäge asuvasse oliivipuuaeda, tuldi õhtul taas kokku. Seekord jagas oma mõtteid Patrick Johnson, kes alustas sellega, et julgustas kõiki kokkutulnuid laulma lastelaulu „Jeesuse armastus on nii imeline“. Seejärel võttis ta Jeesuse armastuse kõrguse, laiuse ja sügavuse üksipulgi lahti: kõrgus kõneleb Jeesuse armastuse täiuslikkusest (sest Ta andis end jäägitult ka oma vaenlaste eest), laius kajastab Ta armastuse kõikihõlmavat ulatust (ka sina ja mina mahume ära ja võime selles julgelt seista) ning selle sügavuse saladus seisneb selles, et Jeesus langes teiste, meie, teenimiseks madalale – põlvili tolmu. Nii on meid kutsutud sihtima samasuguse kõrguse ja täiuslikkuse poole, mis ei seisne sugugi selles, mida me ei tee, vaid selles, et võtame ette midagi konkreetset teha – armastada Tema kombel täiuslikult. Nii on meid kutsutud seisma kindlalt teadmises, et Tema armastus ulatab meieni, mässib end meie ümber, katab ja kannab meid vaatamata sellele, et oleme nii mitmel moel hädised ja katki. Nii on meid kutsutud teisi teenima – tingimusteta ja hirmuta selle ees, et põlved saavad sodiseks.

Kindlasti märkasite, et kõik kolm rahupäevakõnet keskendusid eranditult Kristusele ja Tema tööle meie juures. Kõnelejad ise rõhutasid, kui oluline on taas esile tõsta põhilist – eriti ajal, mil näib, et tegelikult kõrvalised küsimused ning maailmas toimuv kipub raskuskeset mujale kiskuma.

Pühapäeva hommik kuulus Newboldi kolledži aruannetele ja plaanide tegemisele. Pärastlõuna tõi kaasa esimese põhjalikuma aruande divisjoni värskelt meeskonnalt. TEDi president Raafat Kamal tutvustas esmalt divisjoni töös eriliselt esile tõstetud teemasid järgmiseks viieks aastaks: juhtimisvaldkonna arendamine, noored, perekonnad, lapsed ja misjonitöö. Rõhk nendel viiel valdkonnal vormib kogu divisjoni eesmärke, tööd ning divisjoni osakondade inimkoosseisu.

Eelnevatest aastatest erinevalt ei esinenud eri osakondade juhid eraldi ettekannetega, vaid esitasid oma visiooni koos ja korraga – üksteise alla rõhutades oma tegevuse olulisimaid punkte. Kõigi sõnavõttudest tuli selgelt välja suund juhina ise-kõige-ära-tegemiselt koolitamisele ja varustamisele. Generaalkonverentsi ülemaailmse kõigi liikmete kaasatuse (Total Membership Involvement) initsiatiivi toetusel on kõigi eesmärgiks aidata igal koguduseliikmel leida üles see, milleks Jumal teda on kutsunud, ning siis neid toetada selle ülesande täitmisel.

See on ehk kogu selleaastase kogunemise kõige olulisem punkt – mitte ainult koguduse administratsiooni jaoks, vaid eelkõige meie kõige jaoks. Minu jaoks ja sinu jaoks, kes sa neid ridu parajasti loed. Sina ja mina oleme kutsutud tegema Jumala tööd. Meie juhid ei saa seda tööd meie eest mingi valemiga ära teha. Meie pastor ei saa meie eest Jumala armastust jagada. Nende võimuses on ainult aidata, oma ekspertiisi jagada ning toetada.

Esiteks, nihutame aga fookuse tagasi põhilisele.

Teiseks, hakkame aga tööga pihta.

Kuidas oleks kui… suisa KOHE?

Valitud ametnikud

Divisjoni osakonnajuhid

  • Victor Hulbert - kommunikatsiooniosakond, kirjastustöö ja kirjalik piiblikursus
  • Karen Holford - peretöö
  • Clair Sanches-Schutte - laste- ja naistetöö (oli selle tööosa peal ka enne, varem ka peretöö juht)
  • Torben Bergland - tervisetöö
  • Peter Bo Bohsen - osaliselt noortetöö meeskonna liige, 50% koormusega rajaleidjate juht
  • Patrick Johnson - enne pastorite ühendus, hingamispäevakool ja isiklik teenistus, nüüd lisati erivajaduste koordinaatori ja palvekoordinaatori ülesanded
  • Raafat Kamal - lisaks TEDi juhtimisele usuvabaduse ja avalikkussuhete töö

Divisjoni nõukogu

Koguduseliikmete esindajad:

  • Aadria unioonist - Irena S Rakamarić
  • Balti unioonist - Allan Randlepp
  • Briti unioonist - Christine Burt
  • Hollandi unioonist - Berit Elkjœr
  • Soome unioonist - Erik Korpijärvi
  • Ungari unioonist - Gábor Nagy
  • Norra unioonist - Irma Tap
  • Poola unioonist - Mariusz Radosh
  • Kagu-Euroopa unioonist - Rade Vitorović
  • Rootsi unioonist - Iris Thomsen

Pastorite esindajad:

  • Marianne Kolkmann (Norra unioonist)
  • Dragan Grujičić (Kagu-Euroopa unioonist)

Peakonverentsi nõukogu liikmed:

Koguduseliikmete esindajad:

  • Christine Burt (Briti unioonist)
  • Mariusz Radosh (Poola unioonist)

Pastorite esindajad:

  • Richard Daly (Briti unioonist)

Auditikomisjon

  • Ian Sweeney (Briti unioonist) esimees
  • Christine Burt (Briti unioonist)
  • Gábor Nagy (Ungari unioonist)
  • Mariusz Radosh (Poola unioonist)
  • Allan Randlepp (Balti unioonist)
Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat