14. päev 40-päevane palveaeg

Avaldatud 16.5.2022

Sõna jõud

Autor Sikhu Daco

Terve päev õpetamist oli selja taga ja Jeesus oli kurnatud. Tema kuulajad ei olnud  mõistnud, et see, kes nendega sel päeval rääkis, oli Sõna ise, mis alguses lõi kõik oleva. Tema sõnade jõud sai aga vallanduda vaid nende elus, kes otsustasid rakendada usku Eluandjasse. Taevaste vägede Ülemjuhataja, kes oli nüüd oma tööst väsinud, andis end oma jüngrite hoolde, et nad viiksid Ta teisele poole järve. „Ja jüngrid lasksid rahvahulgal minna ning võtsid Jeesuse kaasa, nii nagu Ta paadis oli.“ (Markuse 4:36).

Kui jüngrid üle järve sõitsid, tõusis ootamatult torm ja vaatamata kogemusele, kuidas nendes vetes navigeerida, oli neil võimatu olukorda kontrollida. Kõigile nende pingutustele vaatamata, oli inimlik tarkus jõudnud viimase piirini ja lõpuks, saades aru, et Jeesus oli koos nendega laevas, hüüdsid nad Talle: „Issand, päästa meid, me hukkume“. (Mt 8:25).

Jeesuse käsul olid nad asunud teisele poole järve purjetama, kuid nad näisid olevat unustanud, isegi selle, et Ta oli koos nendega laevas. Nad olid selles tormis, sest nad olid otsustanud kuuletuda Kristuse käsule, kuid käitusid ometi nii, nagu oleks juhiste täitmise tagamine täielikult nende ülesanne. Olles alustanud teekonda koos Kristusega, kuuletudes Tema sõnale, kasutasid nad nüüd ometi inimjõudu, et täita, mida Tema sõna oli käskinud. 

Vastusena oma elus kõnelevale Jumala Sõnale, on paljud alustanud oma kristlikku teekonda. On ääretult lihtne hakata aga seejärel lootma oma jõule teekonna lõpuleviimiseks. Jumal ei mõelnud seda kunagi nii olema. „Nii nagu te olete vastu võtnud Issanda Kristuse Jeesuse, nõnda käige temas” (Kl 2:6). Vägi hoida alal meie kristlikku kogemust on sama vägi, mis meid esiotsa muutis, ja see vägi on pärit Jumala Sõnast. Jüngrid oleksid säästetud paljust ärevustest, kui nad oleksid meeles pidanud seda, et kui Tema Sõna sind käsib, siis Ta Sõna sind ka hoiab.

Ärgates oma rahulikust unest keset suurt tormi, kuulutas Jeesus: „Jää vakka, ole vait.“ Tuul vaibus ja valitses tuulevaikus (Markuse 4:39). Muidugi kuulasid loodusjõud Tema sõna! Kas Ta ei olnud juba ajanud välja deemoneid (Mk 1:23–27, 39), tervendanud haigeid (Mk 1:30–34; 2:3–12; 3:1–5) ja ravinud terveks pidalitõbise (Mk 1:40–42)?! Kas jüngrid polnud „vapustatud tema õpetusest, sest ta ei õpetanud neid nõnda nagu kirjatundjad, vaid nagu see, kellel on meelevald” (Markuse 1:22)? Kuid nad polnud mõistnud, kui võimas oli Tema Sõna!

Kui Jeesus rääkis, lõid Tema sõnad reaalsuse. Kõik, mida Ta oma sõnas käsib, Ta sisuliselt tõotab täita nende elus, kes Temasse usuvad. Nii öeldakse: „Kui inimese tahe teeb koostööd Jumala tahtega, muutub see kõikvõimsaks. Kõik, mida tuleb teha Tema käsul, saab teoks Tema jõus. Kõik Tema pakkumised on meile võimalused (Kristuse tähendamissõnad (Christ's Object Lessons), lk. 331–333). Meil jääb üle vaid otsustada, kas lubame Tema Sõnal meie elus oma tööd teha?

Sikhu Daco on panelist Hope Channeli telesaates inVerse, mis käsitleb samanimelist piibliuurimise juhendit. Tal on Andrewsi ülikooli teoloogilise seminari magistrikraad religioonis.

Südame väljakutse

Inimestena usume oma loomult enne oma arvamustesse ja maailmavaatesse, kui võtame arvesse välist teavet. Uhkus võib viia selleni, et me ei näe ega kuule asjakohast teavet, mis võib meid muuta. Kui aga anname oma elu Jeesusele, paneb Püha Vaim meid kahtluse alla seadma meie oma isiklikke ideid, arvamusi ja tõekspidamisi, valgustades neile Jumala tõe valgust, nagu on ilmutatud Tema Sõnas. Vaimse kasvu üks peamisi võtmeid on lasta sellel valgusel tõeliselt meie peale paista ja juhtida meie teed, veetes regulaarselt kvaliteetaega Jumala Sõna – Piibli – lugemisel, uurimisel ja palvetamisel.

Millal sa viimati võtsid kiirustamata ja katkematut aega, et sukelduda Jumala Sõnasse ja lasta selle fenomenaalsetel tõdedel oma ellu valgust tuua?

Miks mitte kärpida oma seadmetele kulutatavat aega ja pühendada regulaarne aeg sügavamaks piibliuurimiseks. Pole tähtis, kui palju sa loed ja uurid. Võti on tõeliselt närida lõiku/lugu, kuni selle isiklikult elu muutvad ja valgust toovad põhimõtted on valmis praktikas kasutamiseks.

Palvesoovid

  • Palvetage võidu eest digitaalsete segajate üle oma telefonis või arvutis. 
  • Palvetage, et te oleksite kaitstud okultismi ohtlike mõjude eest, mida esitatakse tihti meedias.
  • Palvetage, et meie maailma kirikuperel oleks Jumala väe kaudu jõudu murda kõik sõltuvused ja segajad, et me võiksime saada võimsaks armeeks, nii nagu Jumal on lubanud.
  • Palvetage tarkuse pärast, kuidas muuta isiklik ja igapäevane perejumalateenistus prioriteediks.
  • Palvetage 7 inimese pärast oma nimekirjas, et nad avastaksid võidu ja rõõmu Jeesusega koos veedetud ajast.
Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat